Κεφαλονιά: Καταστροφή, όπως μνημόνια

Η συνεδρίαση ήτανε κάτι παραπάνω από εκρηκτική. Η προσπάθεια της πλειοψηφίας και κυρίως του περιφερειάρχη να υποβαθμίσει το ζήτημα θέτοντας ως προτεραιότητα τη συζήτηση για την έγκριση της οικονομικής βοήθειας στην Κεφαλονιά χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει ενημέρωση και συζήτηση για την έκταση και το μέγεθος των ζημιών που υπάρχουν, προκάλεσε από την αρχή της συνεδρίασης την έντονη αντίδραση τόσο της επιτροπής αγώνα των κατοίκων που είχαν πλημμυρίσει την αίθουσα στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς όσο και των περιφερειακών παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Με διαδικαστικά τερτίπια, η συζήτηση για την έγκρισή της οικονομικής βοήθειας προηγήθηκε τελικά. Η απόφαση της δεξιάς πλειοψηφίας του ΠΙΝ για οικονομική βοήθεια της τάξεως των 4 εκ. ευρώ έδειξε με τον πιο καθαρό τρόπο ότι ο περιφερειάρχης είναι απόλυτα συντονισμένος με την πολιτική των περικοπών και της εξαθλίωσης της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Οι ζημιές στην Κεφαλονιά προς το παρόν αποτιμώνται σε 50-60 εκατ. Ευρώ. Η απόφαση του ΠΙΝ να διαθέσει 4 εκ. ευρώ για να εξασφαλίσει την βατότητα στους δρόμους (!) και να κάνει νέες εδαφοτεχνικές μελέτες χωρίς καν κουβέντα για ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα συνολικά και άμεσα, φανερώνει την πολιτική επιλογή να λειτουργούν περιφέρειες και δήμοι ως όχημα εφαρμογής του σφαγείου που ονομάζεται Καλλικράτης. Το σύνθημα που ακουγότανε σε όλη την διάρκεια της συζήτησης από την επιτροπή αγώνα «ΜΕ ΨΙΧΟΥΛΑ ΔΕΝ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ» ήταν η άμεση απάντηση.

Ως Αντικαπιταλιστική Αριστερά καταψηφίσαμε την απόφαση και το ίδιο έκανε και η Λαϊκή Συσπείρωση (περιφερειακή παράταξη του ΚΚΕ). Δυστυχώς, ο περιφερειακός σύμβουλος της ΑΝΑΣΑ (περιφερειακή παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) επέλεξε να δώσει θετική ψήφο και να αποχωρήσει από την πρώτη συνεδρίαση ανακοινώνοντας ότι δεν μπορεί να παραμείνει γιατί εκείνη την στιγμή έφτανε στο νησί ο Τσίπρας!

Ακατάλληλα

Το δεύτερο μέρος της συζήτησης ανέδειξε ξεκάθαρα ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τις ευλογίες της ΕΕ και τις φιέστες για την ελληνική προεδρία, είναι υπεύθυνη για το μέγεθος της καταστροφής στην Κεφαλονιά. Οι περικοπές στις κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες οδήγησαν στα προβλήματα που είχαν σαν αποτέλεσμα τις εκτεταμένες υλικές ζημιές σε λαϊκές κατοικίες, νοσοκομείο, γηροκομείο, οδικό δίκτυο, λιμάνια και αεροδρόμιο. Σχεδόν όλα τα δημόσια κτίρια κρίθηκαν ακατάλληλα. Οι εργατικές κατοικίες στο νησί είναι όλες ακατάλληλες όπως επίσης και περισσότερα από τα μισά σχολικά κτίρια.

Αυτοί που επιλέγουν να δίνουν εκατομμύρια για την διάσωση των τραπεζών τζογάρουν τις δικές μας ζωές στο βωμό των κερδών τους. Είναι καθαρή τύχη ότι δεν είχαμε νεκρούς στην Κεφαλονιά. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης όταν πήραν τον λόγο στην συνεδρίαση μίλησαν για «εγκληματικές αμέλειες» και καταλαβαίνουμε απόλυτα τι εννοούν.

Τα κονδύλια για αντισεισμική προστασία σε όλα τα Ιόνια είναι μηδενικά. Ο σεισμογράφος στα Δαμουλιανάτα της Κεφαλονιάς δεν λειτουργούσε καν. Η κατάργηση του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) και οι 152 υπάλληλοι που έθεσε σε διαθεσιμότητα η κυβέρνηση ανταποκρίνονται σε αυτή την λογική του παραλόγου. Μπορεί να αναγκάστηκαν να επανατοποθετήσουν τους 152 υπαλλήλους του ΤΑΣ, είναι αδιευκρίνιστο όμως αν θα ύπαρξει μόνιμη λειτουργία του.

Μπορεί ο Μεϊμαράκης να εμφανίστηκε στην συνεδρίαση του ΠΙΝ για να ανακοινώσει την κατάργηση του χαρατσιού στο νησί για το 2014 και να αποχώρησε σύντομα δηλώνοντας ότι είναι εκεί για «λόγους ψυχολογικούς», όμως αυτό δεν τους γλίτωσε από την αηδία και το γιουχάισμα των κατοίκων της Κεφαλονιάς μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο Δένδιας αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το κράξιμο του κόσμου αφού μπορεί να βρει 4 εκατομμύρια για την επικήρυξη του Ξηρού αλλά τίποτα από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αποκατάσταση των ζημιών. Ο φασίστας υπουργός Γεωργιάδης έμεινε μόλις λίγες ώρες στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο όπου αναγκάστηκε να δηλώσει ότι θα επαναλειτουργήσει η παλιά πτέρυγα του νοσοκομείου που ήτανε κλειστή και θα θέσει ξανά σε πλήρη λειτουργία το νοσοκομείο, που πριν μερικούς μήνες προωθούσε την συγχώνευση και την μετατροπή του σε κέντρο υγείας.

Οι δηλώσεις Χρυσοχοΐδη ότι θα κατασκευάσει νέο οδικό δίκτυο από ευρωπαϊκά προγράμματα προκάλεσαν μόνο γέλια. Οι δηλώσεις της υπουργού τουρισμού Κεφαλογιάννη ότι «θα βρεθεί τρόπος από αυτό το φυσικό φαινόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών στην Κεφαλονιά» χαρακτηρίστηκαν φαιδρές. Προκλητικότατη ήταν και η παρουσία του Κινέζου πρέσβη στο συμβούλιο με προφανή στόχο να αγοράσει κοψοχρονιά. Οι κάτοικοι δηλώνοντας «αφιλόξενοι» τον πέταξαν έξω.

Οι δηλώσεις Τσίπρα στην περιοδεία του στο νησί ότι δεν είναι ώρα για κριτική αυτές τις κρίσιμες στιγμές, είναι μακριά από την διάθεση του κόσμου να παλέψει για να αποκατασταθούν στο ακέραιο οι ζημιές και να μην επαναληφθεί η καταστροφή.

Σε κοινό ψήφισμα που καταθέσαμε σαν Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια μαζί με την Λαϊκή Συσπείρωση απαιτήσαμε την άμεση κοστολόγηση του συνόλου των ζημιών από συνεργεία του δήμου και της περιφέρειας, πλήρη αποζημίωση όλων και αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια και καταστήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, να μην βρεθεί κανένας στον δρόμο χωρίς ρεύμα, νερό και τροφή και να δοθούν άμεσα 3000 ευρώ σε όλους τους σεισμόπληκτους για τις πρώτες ανάγκες. Να μην υπάρξει κανένας πλειστηριασμός κατοικιών, διαγραφή των στεγαστικών δανείων, πάγωμα των οφειλών σε ΔΟΥ, ΙΚΑ ΟΑΕΕ κλπ., να μην πληρωθεί κανένας φόρος ή χαράτσι, να υπάρξει ειδική μέριμνα για χαμηλόμισθούς, χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους με μόνιμα επιδόματα που να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση.

Να βρεθούν χώροι στέγασης άμεσα για τα σχολικά κτίρια που κρίθηκαν ακατάλληλα και να χτιστούν καινούργια. Να ολοκληρωθεί άμεσα η ανέγερση του γηροκομείου και να ολοκληρωθεί το νέο νοσοκομειακό κτίριο και να λειτουργήσει άμεσα. Να αποκατασταθεί άμεσα το οδικό δίκτυο, τα λιμάνια και το αεροδρόμιο. Μόνιμη λειτουργία του ΤΑΣ και επαναπρόσληψη των 152 υπαλλήλων με σταθερή σχέση εργασίας και μισθούς συλλογικών συμβάσεων. Το κοινό ψήφισμα των 20 σημείων συγκέντρωσε πέντε ψήφους. Η πλειοψηφία των κατοίκων του Ληξουρίου βιώνουν αυτή την στιγμή απίστευτα σκληρές συνθήκες. Η μόνη απάντηση είναι ότι θα διεκδικήσουμε και θα πάρουμε ό,τι μας ανήκει.

Τόνια Λαχανιώτη, περιφερειακή σύμβουλος Ιονίων Νήσων με την Αντικαπιταλιστική Αριστερά