H άποψή μας: Ρίξτε την κυβέρνηση της συμφοράς

Αυτό, όμως, που προσπαθούν συστηματικά να κρύψουν οι απολογητές της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι πόσο της συμφοράς είναι και για τα ίδια τα κόμματα που τη στηρίζουν.

Βέβαια, η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβεται με τίποτα – ούτε με τα πέπλα της «κεντροαριστερής Ελιάς» των 58 που υφαίνουν κάθε λογής καλοθελητές όλο το τελευταίο διάστημα. Μάταια προσπαθούσε ο Πρετεντέρης ξανά το βράδι της Δευτέρας να εμφανίσει ότι το ακροατήριο αυτής της πρωτοβουλίας φτάνει σε διψήφια ποσοστά. Σύμφωνα με την ίδια τη δημοσκόπηση της εκπομπής του, το ΠΑΣΟΚ προηγείται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ μόλις κατά τρεις περίπου μονάδες…

Αποσύνθεση

Αλλά αντίστοιχα ισχύουν για τη Νέα Δημοκρατία που εμφανίζει παρόμοια σημάδια αποσύνθεσης όπως το ΠΑΣΟΚ επί Γ. Παπανδρέου. Δεν είναι μόνο η πρωτοβουλία Πολύδωρα που προχώρησε να φτιάξει άλλο κόμμα. Οι φυγόκεντρες τάσεις εμφανίζονται και με τους καυγάδες για τις υποψηφιότητες στις Περιφέρειες, ακόμα και με την απόφαση του Σαμαρά να καταργήσει το αρχηγικό προνόμιο της λίστας για τους υποψήφιους των Ευρωεκλογών.

Το ρεύμα προς τα αριστερά είναι τόσο μαζικό ώστε η ΝΔ βλέπει πλέον συστηματικά την πλάτη του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, αλλά και το ΚΚΕ διεκδικεί τη θέση του τρίτου κόμματος. Ακόμη και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που κουβαλάει το φορτίο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και είχε στριμωχτεί σκληρά στις εκλογές του Ιούνη 2012, τώρα εμφανίζεται με ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που είχε σημειώσει τον Μάη του 2012.

Αυτή η εικόνα είναι χρήσιμη για τον κόσμο που αγωνίζεται. Όχι για να σταυρώσουμε τα χέρια και να περιμένουμε τις κάλπες, αλλά για να έχουμε συναίσθηση της αδυναμίας του αντίπαλου στρατόπεδου. Να το πούμε απλά: μάς παίρνει. Μπορούμε κλιμακώνοντας τους αγώνες μας να ρίξουμε την κυβέρνηση της συμφοράς.