Το νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ: Από την κοινωνική, στην ιδιωτική ασφάλιση

Με αυτόν τον τρόπο το νομοσχέδιο πέρασε επί της αρχής, ενώ την Τρίτη 11 Φλεβάρη (σε ώρα που η ΕΑ είχε κλείσει την ύλη της) θα υπήρχε ονομαστική ψηφοφορία για τα άρθρα 16 και 17 που αφορούν το εργασιακό καθεστώς των εργαζόμενων στον ΕΟΠΥΥ και την τροπολογία που αφορά το ΤΑΙΠΕΔ.

Το νομοσχέδιο αποτελεί ταφόπλακα για τη δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αφού κυριολεκτικά διαλύει τον ΕΟΠΥΥ. Όπως έγινε και με την ΕΡΤ, κλείνει άμεσα ένας τεράστιος οργανισμός με 350 μονάδες πανελλαδικά και 8500 χιλιάδες εργαζόμενοι βγαίνουν σε διαθεσιμότητα.

Τόσο οι γιατροί και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ, όσο και σύλλογοι ασθενών καταγγέλλουν ότι διαλύεται ένας ιστός υγείας που προστάτευε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι μπορούσαν να επισκεφτούν τα πολυιατρεία, να εξεταστούν από γιατρούς που άνηκαν σε όλες τις ειδικότητες, να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους και να κάνουν εξετάσεις χωρίς να χρειαστεί να πληρώνουν.

Η παρουσία εκατοντάδων ηλικιωμένων στις διαδηλώσεις υπεράσπισης των μονάδων του ΕΟΠΥΥ αποδεικνύει ότι τα πολυιατρεία ήταν κέντρα αναφοράς για τις τοπικές κοινωνίες, ενώ η σχέση γιατρών-ασθενών ήταν κάτι παραπάνω από ουσιαστική. Υπήρχε τακτική παρακολούθηση με τους γιατρούς κάθε πολυιατρείου να γνωρίζουν την μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών τους από κάθε άποψη.

Το νομοσχέδιο υπόσχεται ότι οι μονάδες αυτές θα παραμείνουν κλειστές μόνο για ένα μήνα. Όλα όμως δείχνουν ότι το κλείσιμο θα διαρκέσει πολύ περισσότερο με αποτέλεσμα οι ασθενείς να χρειάζεται να καταφύγουν στα Κέντρα Υγείας και στα ήδη πολύ «φορτωμένα» εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων ή, αν έχουν την οικονομική δυνατότητα, να πάνε σε ιδιωτικά ιατρεία.

Στοιχεία που ενισχύουν την παραπάνω εκτίμηση είναι ότι ο χρόνος έκδοσης των διαπιστωτικών πράξεων για τις 8500 διαθεσιμότητες θα χρειαστεί πάνω από δυο εβδομάδες αντί της μίας που αναφέρει το νομοσχέδιο, ενώ η κυβέρνηση φέρνει έκτακτη ρύθμιση για τη λειτουργία των Κέντρων Εκτίμησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Αυτή η τροπολογία θα δίνει τη δυνατότητα να μετέχουν στα ΚΕΠΑ με οποιαδήποτε σχέση εργασίας για να μειωθεί η συμφόρηση που έχει ήδη προκληθεί.

Αρπακτικά

Ποιος όμως θα καλύψει το τεράστιο υγειονομικό κενό που φέρνει η διάλυση του ΕΟΠΥΥ; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα φέρνει στο προσκήνιο τον πυρήνα της αλλαγής που θα υπάρξει στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ο ΕΟΠΥΥ μέχρι τώρα ήταν πάροχος υγείας. Το…ΠΕΔΥ του Άδωνι Γεωργιάδη αντίθετα θα είναι αγοραστής, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στα αρπακτικά της αγοράς να μπήξουν τα νύχια τους και στην υγεία.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, από εδώ και πέρα το ΠΕΔΥ θα συνάπτει συμβάσεις, δηλαδή θα αγοράζει υπηρεσίες υγείας από τρίτους. Αυτές τις υπηρεσίες θα μπορούν να τις προσφέρουν μεγάλα ιδιωτικά κέντρα υγείας καθώς ένα μεμονωμένο ιδιωτικό ιατρείο δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στην μεγάλη μείωση τιμών στις συμβάσεις και στις μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών. Με αυτόν τον τρόπο θα αναγκάσει τους ιδιώτες γιατρούς να δουλέψουν σε αυτά τα ιδιωτικά κέντρα με τους χειρότερους εργασιακούς όρους.

Αυτή είναι η μία πλευρά της επίθεσης. Από την άλλη σε κανένα σημείο του νομοσχεδίου δεν υπάρχει διασφάλιση για την δωρεάν κάλυψη των ασφαλισμένων, ενώ δεν υπάρχει καμιά απολύτως πρόβλεψη για τα 3,5 εκατομμύρια των μη ασφαλισμένων.

Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι το ΠΕΔΥ θα καλύπτει ένα βασικό πακέτο υπηρεσιών υγείας για τους ασφαλισμένους και για τα περαιτέρω ο καθένας είτε θα πληρώνει άμεσα από την τσέπη του είτε θα πρέπει να προσφύγει στην ιδιωτική ασφάλιση (πχ για να αποκτήσει πλήρη κάλυψη με τις ιδιωτικές κάρτες υγείας).

Ο Άδωνις Γεωργιάδης όλο το προηγούμενο διάστημα επιτίθονταν στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ λέγοντας ψέματα ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι «μόνο τα ιατρεία τους» και ότι τους «δίνει θέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας». Η αλήθεια είναι ότι όντως το νέο νομοσχέδιο αναφέρει ότι οι γιατροί μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στο ιατρείο τους και στην πλήρη ένταξη στο ΕΣΥ. Όμως, όσοι επιλέξουν το δεύτερο, θα μπουν στο ΕΣΥ δοκιμαστικά για 8 μήνες. Έπειτα, θα ακολουθήσει κρίση από ειδικές επιτροπές του Υπουργείου Υγείας για το αν θα προσληφθούν μόνιμα.

Οχτάμηνο

Όμως, για να μπουν σε αυτό το δοκιμαστικό οχτάμηνο πρέπει να κλείσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο και να περάσουν ένα μήνα σε διαθεσιμότητα (όπου θα πληρώνονται με το 75% του μισθού τους). Οι γιατροί καταγγέλλουν ότι με αυτόν τον τρόπο το Υπουργείο τους εξωθεί μακριά από το ΕΣΥ αφού μπορούν να βρεθούν μετά από 8 μήνες δοκιμασίας και χωρίς ιατρείο και χωρίς δουλειά. Άλλωστε, στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε δεν υπάρχει πουθενά ο αριθμός των οργανικών θέσεων στον νέο οργανισμό.

Ακόμα, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο χτύπημα και στα Κέντρα Υγείας. Στο νομοσχέδιο υπάρχει η αναφορά ότι «οι δομές ΠΕΔΥ δύνανται να εφημερεύουν σε 24ωρη βάση, 7 μέρες την εβδομάδα». Αυτό σημαίνει ότι η λειτουργία των Κέντρων Υγείας αλλάζει. Μέχρι τώρα ήταν υποχρεωμένα να εφημερεύουν, δεν είχαν απλά τη δυνατότητα. Σε συνδυασμό με την αναφορά του νομοσχεδίου ότι η δημιουργία (ή μη) Κέντρων Υγείας παραπέμπεται σε νέες αποφάσεις του Υπουργείου κατόπιν προτάσεων των υγειονομικών περιφερειών, η νέα επίθεση είναι παραπάνω από ορατή.

Τέλος, μία άλλη πτυχή της απάνθρωπης πολιτικής της κυβέρνησης είναι η απόφαση της 22 Γενάρη από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με την οποία απαγορεύει στα φαρμακεία του Οργανισμού να διαθέτουν νοσοκομειακά φάρμακα στα δημόσια νοσοκομεία για σοβαρές ασθένειες (ογκολογικοί ασθενείς, νευροπαθείς κ.ά).

Οι σύλλογοι ασθενών καταγγέλλουν ότι αυτή τη στιγμή τα φάρμακα αυτά χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ μόνο αφού προηγηθεί έγγραφο της∆διοίκησης του εκάστοτε Νοσοκομείου προς τη ∆διοίκηση του ΕΟΠΥΥ στο οποίο θα τεκμηριώνεται n αδυναμία προμήθειας φαρμάκων και αφού δοθεί εντολή από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.

Θα μείνει στα χαρτιά

Από τις μαζικότερες γενικές συνελεύσεις πραγματοποίησε ο Σύλλογος Γιατρών ΕΟΠΥΥ Αθήνας την Παρασκευή 7 Φλεβάρη, μία μέρα μετά την πανυγειονομική απεργία και την ψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου για τον ΕΟΠΥΥ με ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ Αθήνας, στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Τιτάνια, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα στην ανακοίνωση της πρότασης της Ομοσπονδίας τους για συνέχιση της απεργίας διαρκείας επ’ αόριστον. Αποφάσισαν επίσης ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα με όλα τα μέσα, οργανώνοντας συγκεντρώσεις στα κτίρια του ΕΟΠΥΥ τις μέρες που θα γίνει η παράδοση παραλαβή από τη νέα διεύθυνση, θα κάνουν όλοι αίτηση για να ενταχθούν στο νέο φορέα και ότι θα προσβάλουν νομικά τις διαθεσιμότητες.

«Τίποτα δεν έχει τελειώσει με την ψήφιση του νόμου, τον δρόμο τον δείχνουν οι απεργοί της ΕΡΤ, των διαθέσιμων εκπαιδευτικών, των σχολικών φυλάκων, των αγωνιζόμενων καθαριστριών του υπ. Οικονομικών που συνεχίζουν τον αγώνα και συντονίζονται σε κοινές κινητοποιήσεις. Να συντονιστούμε και εμείς μαζί τους σε ένα ποτάμι που θα τα πάρει όλα πίσω από την κυβέρνηση», αναφέρει η ανακοίνωση που κυκλοφόρησε το Νυστέρι. «Χρειάζεται ΕΟΠΥΥ, ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ, να προχωρήσουν, άμεσα σε νέα κοινά απεργιακά βήματα ώστε να γίνει πράξη ο απεργιακός συντονισμός που θα σπάσει την απομόνωση που θέλει να επιβάλει ο Άδωνις για να λυγίσει τους απεργούς

Να αποφασίσουμε την συνέχιση της απεργίας μας και να μετατρέψουμε τα κλειστά πολυιατρεία σε κέντρα αγώνα με μαζικές καταλήψεις συγκεντρώσεις, καλώντας κάθε εργαζόμενο, ανασφάλιστο και συνταξιούχο, κάθε συνδικάτο και κοινωνικό φορέα να βρεθεί μαζί μας, αρχίζοντας από εκεί που έγιναν πετυχημένες συγκεντρώσεις και αναδείχτηκε η συμπαράσταση από την τοπική κοινωνία και τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι ξέρουν ότι απεργοί του ΕΟΠΥΥ έχουν δίκιο, αγωνίζονται για να υπερασπίσουν την δημόσια υγεία, να κρατήσουν το δικαίωμα στην περίθαλψη για εκατοντάδες χιλιάδες φτωχούς εργαζόμενους και συνταξιούχους, για τα εκατομμύρια ανασφάλιστους και τα παιδιά τους. Παλεύουν να κρατήσουν τις δουλειές τους και να μην απολυθούν. Είναι αγώνας δίκαιος και κρίσιμος για όλους μας, μπορεί και πρέπει να νικήσει.

Με την συμπαράσταση όλων των εργαζόμενων, των συνδικάτων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, κοινωνικών φορέων, συλλόγων ασθενών, ΑμεΑ, συνταξιούχων και πάνω από όλα των υπόλοιπων εργαζομένων στο ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ, η απεργία αυτή θα νικήσει».