Απεργία σε όλη την Υγεία

Στην απεργιακή κινητοποίηση που έγινε στο υπουργείο Υγείας καλούσαν όλες οι Ομοσπονδίες της Υγείας (ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ, ΠΙΣ, ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ, ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ, ΠΟΕ-ΕΟΠΥΥ). Μετά τις 11πμ ξεκίνησαν οι χαιρετισμοί από εκπροσώπους των Ομοσπονδιών που συμμετείχαν στην απεργία.

«Ο αγώνας μας δεν θα τελειώσει σήμερα, θα είναι διαρκής» είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών ΕΟΠΥΥ Αθήνας, Παναγιώτης Ψυχάρης. Στον ίδιο τόνο κινήθηκαν όλοι οι ομιλητές εκ μέρους των Ομοσπονδιών, καθώς επίσης και της ΟΛΜΕ και της ΠΟΣΠΕΡΤ. «Είμαστε 8 μήνες απολυμένοι και συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Τα μικρόφωνα του ERTopen είναι ανοιχτά σε όλους για να μάθει η κοινωνία την αλήθεια. Αν είμαστε όλοι μαζί στο δρόμο θα νικήσουμε. Σας καλώ όλους στην μεγάλη συναυλία συμπαράστασης στον αγώνα μας την Πέμπτη 13/2», είπε ο Γ. Λευκιμιάτης.

«Η κυβέρνηση μπορεί να το παίζει δυνατή όμως το υπουργείο αυτό από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς μετράει τρεις ήττες», είπε ο Γιώργος Τσιρώνης από τις Παρεμβάσεις Υγείας. «Πήρε πίσω τις διαθεσιμότητες στους οδηγούς, το κλείσιμο των ψυχιατρείων, το 25ευρώ. Αυτός ο κατάλογος θα απλώσει, το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια είτε το θέλουν είτε όχι θα το καταπιούν αμάσητο. Η μεγαλειώδης απεργία των εργαζόμενων στον ΕΟΠΥΥ μας δείχνει το δρόμο, χρειάζεται να συνεχίσουμε όλοι μαζί με απεργία διαρκείας κόντρα στον ψηφισμένο νόμο. Μαζί με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους στο Μετρό για να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την κυβέρνηση που είναι ανεπιθύμητη».

Μήνυμα

Ο Τάσος Αναστασιάδης από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταχειροκροτήθηκε όταν είπε: «Το μήνυμα που στέλνουν σήμερα οι νοσοκομειακοί και οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ είναι το ίδιο μήνυμα που θα στείλουν αύριο οι εργαζόμενοι στους Δήμους και στην Παιδεία. Αυτό το μήνυμα πρέπει να το ακούσει όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά πάνω απ’ όλα οι συνδικαλιστικές ηγεσίες. Σήμερα και αύριο η ΑΔΕΔΥ έπρεπε να είχε αποφασίσει 48ωρη.

Η ΓΣΕΕ έπρεπε να είχε απεργία γιατί η διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης χτυπάει πρώτα και κύρια τους εργάτες. Αυτή τη μάχη έχουμε να δώσουμε όλο το επόμενο διάστημα, να βγάλουμε έξω όλους τους εργαζόμενους σε ένα συνεχές μέτωπο για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά, στους δήμους, στην παιδεία, σε κάθε χώρο για να ανατρέψουμε την πολιτική τους. Για να ανοίξουμε το δρόμο για τους εργάτες χωρίς χρέος, ευρώ, ΕΕ, χωρίς αφεντικά, με τον εργατικό έλεγχο των εργαζόμενων σε κάθε χώρο δουλειάς όπως κάνουν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ».

Στη συνέχεια χιλιάδες εργαζόμενοι κάτω από τα πανό των σωματείων και των Ομοσπονδιών κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή. «Ούτε διαθεσιμότητα-ούτε απολύσεις, στο δρόμο λαέ μπορείς να τους νικήσεις» ήταν το κεντρικό σύνθημα της πορείας που εξέφραζε την οργή και τη διάθεση όλων ότι ο αγώνας συνεχίζεται όσα κουκιά και αν μαζέψει ο Άδωνις Γεωργιάδης μέσα στη Βουλή.

Μπροστά μπήκε το πανό των απεργών διαρκείας της ΠΟΕ ΕΟΠΥΥ, της ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ, των Εργαζόμενων της Πανελλήνια Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στον ΕΟΠΥΥ και ακολουθούσε το πανό της ΠΟΕΔΗΝ, της ΟΕΝΓΕ, του Συλλόγου Καρκινοπαθών, των Αλληλέγγυων Ιατρείων Πειραιά και Ελληνικού, το Συντονιστικό Νοσοκομείων και Επιτροπών Αγώνα, του Γεννηματάς, του Αττικού Νοσοκομείου, του ΨΝΑ, του Ασκληπιείου Βούλας, του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής, του Θριάσιου, του Αγίου Σάββα, του Κ.Υ. Νομού Λάρισας, της ΠΟΣΠΕΡΤ, του Δικτύου Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ, της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Φαρμακοποιών, του ΠΑΜΕ Υγείας και του Δεν Πληρώνω.

Μετά την επιτυχία της πανυγειονομικής απεργίας και κινητοποίησης της 6/2, το Συντονιστικό νοσοκομείων Αττικής καλεί συνέλευση την Τετάρτη 19/2 στις 6.30μμ στον Αγ.Σάββα, για την οργάνωση της συνέχειας του πανυγειονομικού συντονισμού.


Χρόνιοι ασθενείς

«Ήρθαμε να συμπαρασταθούμε στον αγώνα των γιατρών γιατί κινδυνεύει η υγεία όλων των ασθενών», μας είπε ο Χρήστος από το Σύλλογο ασθενών με νόσο Cronh και ελκώδη κολίτιδα, που συμμετείχαν στη συγκέντρωση με το πανό τους.

«Είμαστε χρόνια ασθενείς και χρειαζόμαστε συνεχώς επαφή με το δημόσιο σύστημα υγείας και βλέπουμε ότι η πολιτική των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια είναι να κάνουν όλο και πιο δύσκολη την πρόσβασή μας στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Για αυτό ασθενείς και γιατροί χρειάζεται να παλεύουμε μαζί».


Ιδιωτικά ιατρεία

«Το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ από πάροχο και αγοραστή υπηρεσιών Υγείας σε αποκλειστικό αγοραστή υπηρεσιών Υγείας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα παρέχονται υπηρεσίες υγείας στις δομές του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή τα πρώην ιατρεία ΙΚΑ, αλλά οι ασφαλισμένοι θα αναγκάζονται να προστρέχουν σε ιδιωτικά ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κλινικές προκειμένου να εξεταστούν και να νοσηλευτούν», μας είπε η Βίκυ Κορβέση, γιατρός στον ΕΟΠΥΥ.

«Έχουμε απέναντί μας μία κυβέρνηση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των καπιταλιστών, του ντόπιου και του ξένου κεφαλαίου. Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα είναι προς τον κόσμο της εργασίας, να συσπειρωθεί στα σωματεία του και τα εργατικά σωματεία να διεκδικήσουν το δικαίωμα των εργαζομένων στην απρόσκοπτη πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν υγεία. Μόνος του ο κάθε κλάδος δεν μπορεί να πετύχει πολλά πράγματα. Αυτό που έχει σημασία από δω και πέρα είναι κάθε κλάδος να ξεσηκωθεί, να απαιτήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, των ανέργων, των ντόπιων και των μεταναστών, με στόχο να συντονιστούμε όλοι μαζί σε μια γενική απεργία διαρκείας».


Ανεβήκαμε από Κρήτη

«Η κατάργηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι καταστροφική για όλο το λαό», μας είπε η Βάσω Αθανασάκη από το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ Ηρακλείου Κρήτης, που συμμετείχε στη συγκέντρωση της Αθήνας.

«Οδηγεί σε περαιτέρω εξαθλίωση τόσο τον κόσμο που έχει ανάγκη αυτή τη φροντίδα, όσο και το προσωπικό των νοσοκομείων που θα επωμιστεί αυτό το βάρος. Οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες σε όλα τα επίπεδα. Έτσι και αλλιώς η κυβέρνηση, μας έχει αποδείξει ότι ενδιαφέρεται μόνο για να δίνει νούμερα στην τρόικα και δεν δίνει καθόλου σημασία στις επιπτώσεις πάνω στις ζωές μας.

Στην Κρήτη θέλουν να τα διαλύσουν όλα. Γι’ αυτό ακριβώς ανεβήκαμε σήμερα στην Αθήνα. Για να στηρίξουμε των αγώνα των εργαζόμενων στον ΕΟΠΥΥ και για να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι δεν ανεχόμαστε ούτε αυτή την κυβέρνηση, ούτε την τρόικα, την ΕΕ και το ΔΝΤ, θέλουμε να τους πετάξουμε όλους έξω από τη χώρα και να πάρουμε όλοι οι εργαζόμενοι την κατάσταση στα χέρια μας».


Συνεχίζουμε τον αγώνα

«Το Νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα θα έχει σαν αποτέλεσμα να καταργηθεί κάθε μορφής δωρεάν πρόσβαση στην Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», μας είπε η Κατερίνα Ντόβολη, παρασκευάστρια στον ΕΟΠΥΥ.

«Για μια απλή γρίπη θα πληρώνουμε από την τσέπη μας 15-20 ευρώ, που δεν τα έχουμε γιατί δεν υπάρχουν δουλειές. Σήμερα αγωνιζόμαστε για να παραμείνει η δημόσια υγεία δωρεάν και να είναι για όλους χωρίς διακρίσεις. Αυτοί θέλουν να μας γυρίσουν πίσω στη δεκαετία του ’40 που ο κόσμος πέθαινε στους δρόμους.

ΕΟΠΥΥ δεν είναι μόνο ο γιατρός. Είναι τα εμβόλια, τα τεστ ΠΑΠ, το κέντρο Μάνας και Παιδιού, η προληπτική ιατρική. Σιγά σιγά όλος ο κόσμος που θα θέλει να έχει πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα και δεν θα βρίσκει, θα καταλάβει πόσο δίκιο έχουν οι γιατροί που αγωνίζονται τόσους μήνες. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε τον αγώνα μας».