Χιλιάδες στους δρόμους

Οι ακτιβιστές των πλοίων «Σφενδόνη» και «Ελεύθερη Μεσόγειος» που προσπάθησαν μαζί με αγωνιστές από 50 χώρες να σπάσουν τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, ηγήθηκαν μιας πορείας χιλιάδων διαδηλωτών από τα Προπύλαια στη Βουλή, αναδεικνύοντας τη συνενοχή της ελληνικής κυβέρνησης στα διαρκή εγκλήματα των ισραηλινών.

Ο χώρος γύρω από τα Προπύλαια πλημμύρισε. Ο Γιάννης Σηφακάκης, μέλος της Πρωτοβουλίας «Ενα καράβι για τη Γάζα» και της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο άνοιξε τη συγκέντρωση: «Είμαστε χαρούμενοι και συγκινημένοι γιατί υποδεχόμαστε τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που συμμετείχαν στο Στόλο της Ελευθερίας και γιατί παρά τις δολοφονικές επιθέσεις του σιωνιστικού κράτους του Ισραήλ, είναι δυνατοί, με ψηλά το κεφάλι και πιο αποφασισμένοι μέχρι να ελευθερωθεί η Παλαιστίνη. Είμαστε οργισμένοι γιατί δίπλα στο δολοφονικό χέρι του Ισραήλ βρέθηκαν όλες οι κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και η ελληνική, που το τρέφουν χρόνια τώρα».

Στο βήμα ανέβηκαν, κάτω από συνεχή χειροκροτήματα και συνθήματα, κάποιοι από τους πρωταγωνιστές της αποστολής. Ο Πολ Λαρούντι, ο Αμερικανός ακτιβιστής που κακοποιήθηκε βάναυσα από τους ισραηλινούς, ο Τάκης Πολίτης πανεπιστημιακός που ζήτησε να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των δολοφονημένων από τους ισραηλινούς κομάντος Τούρκων ακτιβιστών του πλοίου «Μαβί Μαρμαρά», ο Ναϊμ Ελγαντούρ από την Πρωτοβουλία, ο Αρης Παπαδοκωστόπουλος συνδικαλιστής λιμενεργάτης που τόνισε την πολύτιμη συνεισφορά των λιμενεργατών στη φόρτωση των πλοίων, ο Βαγγέλης Πισσίας που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να γίνει το εγχείρημα «Ενα καράβι για τη Γάζα» πραγματικότητα.

Νέα χειροκροτήματα ξέσπασαν όταν διαβάστηκε ο αγωνιστικός χαιρετισμός που έστειλε ο βουλευτής της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, Αλί Φαγιάντ και ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Η αντίσταση στο Λίβανο χαιρετίζει τους φίλους της στην Ελλάδα και τους σφίγγει το χέρι. Εκ μέρους του λιβανέζικου λαού, θεωρούμε τους ακτιβιστές του Στόλου της Ελευθερίας ήρωες, αδέρφια και συντρόφους... Θα είμαστε πλάι πλάι στο δρόμο για την απελευθέρωση, την ελευθερία και τη νίκη». Πριν ξεκινήσει η πορεία, τα μέλη της αποστολής ανέβηκαν στην εξέδρα, φορώντας όλοι παλαιστινιακές μαντίλες, για να φωνάξουν μαζί με όλο τον κόσμο και με σηκωμένες τις γροθιές «Λε-λε-λευτεριά, λευτεριά στην Παλαιστίνη».

«Κλείστε την πρεσβεία»

Η απεργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς δεν εμπόδισε να γίνει ένα μαζικότατο συλλαλητήριο, δείχνοντας για άλλη μια φορά πόσο δυνατό είναι το αντιπολεμικό κίνημα, με την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη στο κέντρο του. Η Πρωτοβουλία «Ενα καράβι για τη Γάζα» χαιρέτισε μάλιστα την απεργία ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και ναύλωσε 14 λεωφορεία που ξεκίνησαν από όλα τα σημεία της Αττικής για να μεταφέρουν τους διαδηλωτές στα Προπύλαια. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, φοιτητές και μαθητές, ντόπιοι και μετανάστες μαζί, δε σταμάτησαν να φωνάζουν «Νίκη στην Ιντιφάντα», «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Κλείστε την πρεσβεία των σιωνιστών, την πιο μεγάλη γιάφκα των τρομοκρατών» και «Ομπάμα, Παπανδρέου, Ισραηλινοί, είσαστε συνένοχοι σε τούτη τη σφαγή».

«Είναι υπέροχη σήμερα η διαδήλωση, με συγκινεί, θα ´θελα να ξεσηκωθούμε όλοι να ανατρέψουμε την αδικία. Η θλίψη μας κάνει πιο δυνατούς, θέλω να πολεμήσουμε όλοι μαζί», μας είπε η Αναστασία, συνταξιούχος τραπεζοϋπάλληλος. «Είναι δυνατή σήμερα η πορεία όπως και τη Δευτέρα. Πρέπει να χτυπήσουμε αυτό που έγινε, να διακόψουμε επαφές, είναι ντροπή να κάνουν κοινά γυμνάσια με το Ισραήλ, το κίνημα πρέπει να είναι καταλυτικό», μας είπε η Τατιάνα, ηθοποιός. «Διαδηλώνουμε σήμερα για τους αγωνιστές που στείλαμε να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας και εναντίον των δολοφόνων του Ισραήλ» μας είπε ο Χρυσόστομος, μαθητής σε Λύκειο της Γλυφάδας. «Είναι πολύ καλή σήμερα η πορεία, είμαστε θυμωμένοι με την επίθεση του Ισραήλ, είναι πολύ καλό αυτό που κάνουμε σήμερα όλοι μαζί», συμπλήρωσε ο Μαχντί, από το Αφγανιστάν.

«Υπάρχει παλμός και δυναμισμός σήμερα στα συνθήματα και την αγωνιστικότητα του κόσμου, μας δίνει μια ελπίδα», μας είπε η Νίκη, εργαζόμενη στο χώρο του πολιτισμού, «Ολοι οι εξουσιαστές του κόσμου τα ίδια κάνουν, το Ισραήλ τώρα αποφάσισε να ξεκαθαρίσει λογαριασμούς, είναι γνωστό πόσο σκληρή και καπιταλιστική στάση έχει. Η Παλαιστίνη είναι η αφορμή, δεν είναι η αιτία. Η αιτία είναι το σύστημα και το σύνθημα που πρέπει να έχουμε όλοι οι λαοί είναι: ´Κάτω ο καπιταλισμός, Εργάτες του κόσμου ενωθείτε´, Οπουδήποτε υπάρχει εξουσία στρατιωτική ή πολιτική που θέλει να περιορίσει κάθε δικαίωμα ανθρώπινο, ακριβώς εκεί θα βρούμε τον καπιταλισμό, το πιο πολύπλοκο χταπόδι».

Μετά το πανό της Πρωτοβουλίας «Ενα καράβι για τη Γάζα» ακολουθούσαν το μπλοκ της Ενωσης Μεταναστών Εργατών και της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο, οι μαθητές Anticapitalista, απεργοί των ΜΜΕ που την ίδια μέρα πραγματοποιούσαν 24ωρη απεργία, η Εργατική Αλληλεγγύη και το ΣΕΚ, Σύλλογοι Δασκάλων και ΕΛΜΕ, ο σύλλογος φοιτητών Νομικής, φοιτητές των ΤΕΙ και της ΦΛΣ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες οργανώσεις της Αριστεράς.

Η διαδήλωση «θάφτηκε» από τα περισσότερα ΜΜΕ όπως ακριβώς είχε θαφτεί όλο το προηγούμενο διάστημα από τις ειδήσεις η Πρωτοβουλία και η δράση της. Τα ρεπορτάζ τρόμου για την τύχη των ακτιβιστών που ακολούθησαν την ισραηλινή πειρατεία, αντικαταστάθηκαν από το «happy end» της επιστροφής τους, χωρίς καμιά αναφορά στις διεκδικήσεις του αντιπολεμικού κινήματος που βγήκε στο δρόμο μαζικά και σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα την Πέμπτη: πλήρη διακοπή των σχέσεων της Ελλάδας με το κράτος-δολοφόνο, καμιά στρατιωτική εμπορική ή διπλωματική συνεργασία, να κλείσει τώρα η πρεσβεία των σιωνιστών, να σταματήσει ο αποκλεισμός της Γάζας, λευτεριά στην Παλαιστίνη.