ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - «Αντάρτικο» ενάντια στη νέα επίθεση Ξενογιαννακοπούλου

Στο Σισμανόγλειο, το Σωματείο Εργαζομένων σε συνέλευσή του, που έγινε την 1η Ιουνίου αποφάσισε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα τριών μηνών, για άμεση καταβολή οφειλών εξαιρέσιμων, νυχτερινών, αργιών και υπερωριών από Φλεβάρη 2010 ως και Απρίλιο 2010. Στο Κρατικό Νίκαιας συνεχίζεται και αυτήν την εβδομάδα με μεγάλη συμμετοχή η επίσχεση εργασίας που έχουν ξεκινήσει, απαιτώντας δεδουλευμένα, οι εργαζόμενοι και οι γιατροί του νοσοκομείου. Επίσχεση ξεκίνησαν και οι γιατροί του Τζάνειου στον Πειραιά.

Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές είναι κομμάτι των περικοπών 1,4 δις ευρώ που έχει υποσχεθεί ο υπουργός Οικονομικών Παπακωσταντίνου στην τρόικα για τις δαπάνες του ΕΣΥ το 2010. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και το νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει η υπουργός Υγείας. «H υπουργός Υγείας με το νέο σχέδιο νόμου που ανακοίνωσε βάζει στόχο τον πυρήνα ύπαρξης του δημόσιου νοσοκομείου» γράφει η Σύλβια Φεσσά, γιατρός στο Αγία Ολγα, στο «Νυστέρι» που κυκλοφορεί. «Κατεδαφίζει ότι έχει μείνει όρθιο ακόμα από το ΕΣΥ και χτίζει μεθοδικά το νέο νοσοκομείο επιχείρηση. Με στόχο υποτίθεται την ολοήμερη λειτουργία, επεκτείνει και απλώνει τα απογευματινά ιατρεία, που έχουν ήδη φτάσει να λειτουργούν σαν ιδιωτικά ιατρεία μέσα στα ίδια τα δημόσια νοσοκομεία». Είναι μια διαδικασία που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση των Νοσοκομείων.

Η «ολοήμερη λειτουργία» δεν θα στηριχτεί σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά σε περαιτέρω υπερωρίες και «επικουρικό προσωπικό». Οι διαγνωστικές εξετάσεις που υπόσχεται η κυβέρνηση ότι θα ισχύουν στην «ολοήμερη λειτουργία», θα κοστίζουν το ίδιο με τον ιδιωτικό τομέα. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο γγ του υπουργείου Ν. Πολύζος «δεν χρειάζεται να αλλάξει η κοστολόγηση της αξονικής ή της μαγνητικής τομογραφίας, με τα ίδια λεφτά που γίνεται στη Βιοϊατρική μπορεί να γίνεται στο ΑΤΤΙΚΟ, απλά τα λεφτά αντί για την Βιοϊατρική θα τα παίρνει το ΑΤΤΙΚΟ».

Εφημερίες

Για τις εφημερίες, αντί οι γιατροί να πληρώνονται για όσες εφημερίες έχουν κάνει, προωθείται ένα «επίδομα εφημέρευσης», βάση πλαφόν εφημεριών. Το γεγονός ότι σε πολλά νοσοκομεία και ιδιαίτερα της περιφέρειας οι γιατροί κάνουν πολλές περισσότερες εφημερίες, απ´ όσες προβλέπονται, θα έχει σαν συνέπεια οι γιατροί να προσφέρουν απλήρωτη εργασία.

Πέραν τούτου, η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει σταθερό για τα επόμενα χρόνια το - ήδη ελλιπές σε σχέση με τις ανάγκες των εφημεριών - κονδύλι των 395 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο με το στόχο η υπέρβαση του κονδυλίου να καλύπτεται από έσοδα από τα απογευματινά ιατρεία. Εξαναγκάζουν έτσι τους γιατρούς να εκτελούν ένα μεγάλο αριθμό απογευματινών ιατρείων προκειμένου να βελτιώσουν τα οικονομικά τους και ταυτόχρονα να μαζεύονται κονδύλια για να πληρωθούν οι εφημερίες που οι ίδιοι πραγματοποίησαν. 

Με το νομοσχέδιο προ των πυλών - και ένα ακόμα στα σκαριά για το φθινόπωρο, τον «Καλλικράτη στο χώρο της υγείας» που προβλέπει συγχώνευση ιατρείων και νοσοκομείων του ΙΚΑ με το ΕΣΥ - μόνο απαράδεκτη μπορεί να θεωρηθεί η δήλωση του πρόεδρου της ΠΟΕΔΗΝ Σ. Κουτσουμπέλλη για το νομοσχέδιο ότι «επί της αρχής είμαστε σύμφωνοι». 

Η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, μαζί με την ηγεσία της ΟΕΝΓΕ, που συναντιέται την Τετάρτη ξανά με την υπουργό, θα πρέπει να πάρουν τώρα αποφάσεις για απεργία για αυξήσεις και προσλήψεις ενάντια στο νομοσχέδιο. Η βάση έχει τη δύναμη να τα επιβάλλει αυτά με γενικές συνελεύσεις και αποφάσεις των εργαζομένων και των γιατρών σε κάθε νοσοκομείο για απεργιακή απάντηση, τώρα.