Δίκτυο Πανεπιστημιακών

Εισηγητές ήταν ο Λάζαρος Απέκης, ο Σταύρος Σταυρίδης και ο Γιάννης Μαΐστρος. Ο πρώτος ομιλητής τόνισε ότι στις κρίσιμες καμπές του αγώνα των προηγούμενων χρόνων δοκιμάστηκαν τα όρια πολλών, όπως της Συσπείρωσης. Αυτό που θα κρίνει τα πράγματα από εδώ και πέρα είναι οι επιλογές που θα κάνει ο καθένας. Αυτή τη στιγμή είναι φανερή η οργή του κόσμου την ώρα που η κυβέρνηση επεκτείνει την επίθεσή της και στην παιδεία. Υποστήριξε ότι η ΠΟΣΔΕΠ συναινεί στην κατεδάφιση του πανεπιστημίου και χρειάζεται να οργανωθεί η πολιτική έκφραση του κόσμου που αντιστέκεται. Να υπάρχουν επιτροπές κοινής δράσης μέσα στα πανεπιστήμια, με τους καθηγητές και τους δάσκαλους, να πολεμήσουμε μαζί με τους εργαζόμενους και τη νεολαία σε συντονισμό με το διεθνές κίνημα.

Ο Σ. Σταυρίδης θύμισε ότι οι κινητοποιήσεις του 2006-07 άλλαξαν τους συσχετισμούς, τόνισε ότι η κοινωνία κινείται και ότι δεν αρκεί να περιγράφουμε πόσο ζοφερή είναι η κατάσταση, αλλά να βρούμε τρόπους να την αλλάξουμε.

Ο Γ. Μαΐστρος ξεκίνησε την τοποθέτηση του κάνοντας μια ενημέρωση για τη δράση της Πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα» στην οποία συμμετέχει. Στη συνέχεια είπε ότι η κρίση έχει παγκόσμιο χαρακτήρα και το ίδιο θα πρέπει να κάνει και το κίνημα με κεντρικό σύνθημα «Να μην πληρώσουμε εμείς την κρίση τους». Τέλος, τόνισε ότι χρειάζονται κοινές διαδικασίες φοιτητών εργαζόμενων και καθηγητών με κέντρο τις καταλήψεις.

Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε συζήτηση. Από τη μεριά του ΣΕΚ τοποθετήθηκε ο Πέτρος Κωνσταντίνου που έβαλε σαν κέντρο τη σύνδεση όλων των αγωνιζόμενων κομματιών με προσανατολισμό τις απεργίες σε κάθε χώρο για να ανατρέψουμε τα μέτρα της κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.


Παντελής Παναγιωτακόπουλος