Να μην περάσει το ασφαλιστικό έκτρωμα

Προς αυτή την κατεύθυνση επιστρατεύτηκαν μέχρι και οι Βρυξέλλες, αφού εκπρόσωπος του Ολι Ρεν δήλωσε ότι «πουθενά στο μνημόνιο δεν αναφέρεται ότι οι συντάξεις θα πρέπει να κοπούν στο μισό. Ενα ποσοστό αναπλήρωσης από 45% έως 48% έχει αναφερθεί από μερίδα του Τύπου. Πρόκειται για παρανόηση. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η μη ανταποδοτική βασική σύνταξη την οποία δεν έχουμε αμφισβητήσει. Η σύνταξη αυτή αυξάνει το ποσοστό αναπλήρωσης στο 65%- 80% για όλους εκτός από τις υψηλότερες εισοδηματικές ομάδες του πληθυσμού». 

Ο,τι και να λένε είτε ο Ολι Ρεν είτε ο Λοβέρδος η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει με το νέο ασφαλιστικό μία μεγάλη σφαγή στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Και μόνο η ρύθμιση ότι πλήρης σύνταξη θα δίνεται στα 40 χρόνια ασφάλισης και όριο ηλικίας τα 65 χρόνια (για άντρες και γυναίκες) που προβλέπει το μνημόνιο είναι αρκετό για να οδηγήσει την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων να δουλεύουν μέχρι τα γεράματά τους είτε να φεύγουν νωρίτερα με συντάξεις πείνας, αφού ούτως ή άλλως όσοι θα βγαίνουν στη σύνταξη πριν από το 65ο έτος θα την παίρνουν μειωμένη κατά 6% για κάθε χρόνο που θα τους λείπει ως τα 65. 

Η οργή των εργαζόμενων απέναντι στο ασφαλιστικό είναι πιο δυνατή και δεν μπορεί να μαλακώσει από τα επικοινωνιακά τρικ της κυβέρνησης και της τρόικας. Τα πλακώματα και οι διαφωνίες που έχουν αρχίσει να φαίνονται ανάμεσα στους βουλευτές και τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ δείχνουν ότι οι κραδασμοί των μεγάλων πανεργατικών απεργιών του προηγούμενου μήνα μπήκαν και μέσα στη βουλή παρά τον αστυνομικό κλοιό και τα δακρυγόνα. 

Γι´ αυτό όσο περισσότερο η οργή του κόσμου βρίσκει απεργιακή έκφραση μέσα σε κάθε εργατικό χώρο, τόσο ανοίγει και ο δρόμος για να μην περάσει το νέο ασφαλιστικό έκτρωμα, για να κερδίσουμε μείωση στα όρια ηλικίας, λεφτά για αυξήσεις στις συντάξεις και όχι για τους κερδοσκόπους και τους τραπεζίτες.