ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΙΟΥΝΗ - Οι Anticapitalista συζητούν και τραγουδούν

Βλέπουν την επίθεση στους ακτιβιστές που παλεύουν για να σταματήσει ο αποκλεισμός της Γάζα και μια «αριστερή» κυβέρνηση στην Κύπρο να μην τους στηρίζει και να τους απαγορεύει την είσοδο στην χώρα. Ποιες είναι οι απαντήσεις που εξηγούν την κατάσταση στην Παλαιστίνη; Γιατί παλεύουμε ενάντια στο σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ; Γιατί στηρίζουμε ανεπιφύλακτα την παλαιστινιακή αντίσταση ενάντια στο κράτος τρομοκράτη του Ισραήλ; Ποιες είναι οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης που συνεργάζεται με το Ισραήλ ακόμα και με κοινές στρατιωτικές ασκήσεις; Αυτός είναι και ο λόγος που ανοίγουμε με μια συζήτηση για το παλαιστινιακό ζήτημα.

Η δεύτερη συζήτηση δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την συζήτηση για το «νέο» σχολείο που προωθεί η Διαμαντοπούλου. Ένα νομοσχέδιο που έχει ως σκοπό την διάλυση του δημόσιου σχολείου. Οι απολύσεις χιλιάδων δασκάλων και καθηγητών, η μείωση των δαπανών για την παιδεία και η εντατικοποίηση των σπουδών ώστε να ταιριάξουν με τα ανταγωνιστικά πρότυπα της αγοράς κρύβονται πίσω από τα δήθεν «σύγχρονα προγράμματα» και τα «διαδραστικούς πίνακες». Λιγότεροι καθηγητές, λιγότερες υποδομές, χαμηλότερη ποιοτικά μόρφωση για τα παιδιά των εργαζόμενων γονιών που φοιτούν στα δημόσια σχολεία.

Τέλος, μιλάμε για την προοπτική. Οι Μαθητές Anticapitalista μιλάνε για ριζική αλλαγή του συστήματος, μιλάνε για επαναστατική αλλαγή του καπιταλισμού. Είναι έννοια ουτοπική, αφηρημένη και τέλος ανέφικτη, η επανάσταση; Είναι ωραίο να το ονειρευόμαστε, αλλά πώς γίνεται; Έχουμε ακούσει για την εργατική επανάσταση στη Ρωσία. Τι έγινε εκεί, πώς προχώρησε και γιατί στο τέλος ήρθε ο Σταλινισμός και επικράτησε η αντεπανάσταση; Πώς μπορεί η εργατική τάξη από τα κάτω να βάλει τις προϋποθέσεις για μια κοινωνία χωρίς ρατσισμό, πόλεμο, καταπίεση και εκμετάλλευση; Σε σύνδεση με όλα τα κινήματα, μαθητές, φοιτητές εργαζόμενοι όλοι μαζί παλεύουμε για ένα άλλον κόσμο που είναι εφικτός.

Όταν οι άλλες δυνάμεις της αριστεράς βλέπουν το μαθητικό κίνημα είτε ενσωματωμένο στις δικές τους πολιτικές πρακτικές (ΣΑΣΑ), είτε με επετειακού χαρακτήρα λογικές (Συντονιστικό Γρηγορόπουλου), οι Anticapitalista δίνουν χώρο στους μαθητές να παλεύουν σε όλες τις μάχες που ανοίγονται. Ενάντια στο ρατσισμό και τον φασισμό, ενάντια στον πόλεμο, και μαζί με τους καθηγητές μας και το εργατικό κίνημα, ενάντια στα μέτρα κυβέρνησης και ΔΝΤ. Στο φεστιβάλ των Anticapitalista είναι καλεσμένοι όλοι οι μαθητές για να μιλήσουμε για τις πολιτικές εξελίξεις, να θωρακιστούμε με ιδέες και να διασκεδάσουμε με ένα δυνατό μουσικό πρόγραμμα στο τέλος της ημέρας.

Ράνια Κουτσίκου, 3ο Λύκειο Ζωγράφου