ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ - Οι αγώνες στην Ελλάδα έμπνευση ενάντια στους G20

Μεγάλο μέρος των συζητήσεων αφιερώθηκε στα κινήματα αντίστασης στο Καναδά κυρίως στο χτίσιμο του αντιπολεμικού και εργατικού κινήματος και στις διεργασίες για τη συγκρότηση της ριζοσπαστικής αριστεράς. Η κεντρική εκδήλωση του τριημέρου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 το απόγευμα με θέμα : «Κρίση και Αντίσταση, από την Ελλάδα στους G20».

Ομιλητές ήταν: η Carolyn Egan, πρόεδρος των εργατών μετάλλου της περιοχής του Τορόντο που αναφέρθηκε στην ζωντανή πρόσφατη ιστορία του εργατικού κινήματος στον Καναδά και πως αυτό δεν είναι απλά το παρελθόν αλλά η δυναμική που χρειάζεται να αναπτυχθεί ενόψει της διαδήλωσης των G20 στις 26 Ιούνη και των αντίστοιχων περικοπών της δεξιάς κυβέρνησης Harper. Η ορμή των απεργιών στην Ελλάδα αποτελεί έμπνευση και το καλύτερο παράδειγμα εργατικής αντίστασης. 

Ο John Cartwright, πρόεδρος του εργατικού κέντρου του Τορόντο δήλωσε τον θαυμασμό του για τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των πανεργατικών στην Ελλάδα, θυμήθηκε τους φίλους του Έλληνες μετανάστες το ´70´που οργάνωναν μαζί την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των Ελλήνων ενάντια στη Χούντα και κάλεσε σε προσπάθεια κινητοποίησης των συνδικάτων ενάντια στην κρίση και τα επικείμενα προγράμματα λιτότητας, που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Η Judith Or, από το περιοδικό Socialist Review της Βρετανίας τόνισε ότι όλος ο κόσμος βλέπει τη μάχη των εργατών στην Ελλάδα σαν έμπνευση για τη δική του πάλη και πως αυτό το παράδειγμα ήδη γενικεύεται σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Γάλλια και η Βρετανία με την ηρωική απεργία της British Αirways. 

Κορύφωση


Από τη μεριά μου μίλησα για το χρονικό της ανάπτυξης των γενικών απεργιών στην Ελλάδα από τις 17 Δεκέμβρη έως την κορύφωση με τη μεγαλειώδη απεργία στις 5 του Μάη, το ρόλο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στους χώρους και ειδικά στο χώρο των Νοσοκομείων για την οργάνωση του κινήματος από τα κάτω με συνελεύσεις, απεργιακές επιτροπές και την εναλλακτική των αντικαπιταλιστών σε όλη την Ευρώπη με ένα κοινό πρόγραμμα αντικαπιταλιστικής εξόδου από την κρίση. Η αναφορά μου στο περιεχόμενο του προγράμματος προκάλεσε ενθουσιασμό, χειροκροτήματα και συνθήματα αλληλεγγύης. 

Πολλά ήταν τα θέματα που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του κοινού. Το κίνημα ενάντια στην καταπίεση των Ινδιάνων, το χτίσιμο μιας μεγάλης ριζοσπαστικής αριστεράς για πρώτη φορά στο Κεμπέκ το γαλλόφωνο καταπιεσμένο κομμάτι του Καναδά, τη περιβαλλοντική καταστροφή με αφορμή τη BP, τη σύνοδο για την κλιματική αλλαγή στην Κοτσαμπάμπα και την αλληλεγγύη στη Γάζα. 

Ειδικά πολύ ενδιαφέρον είχε το μαζικό κίνημα συμπαράστασης στους Αμερικανούς φαντάρους που ζητάνε πολιτικό άσυλο στον Καναδά επειδή λιποτάκτησαν από το Ιράκ. Το τριήμερο έκλεισε με πανηγυρικές ομιλίες για την ανάγκη να οργανωθούμε ώστε να μην αφήσουμε την κρίση να μας οδηγήσει στη βαρβαρότητα, αλλά να βγούμε από αυτή αλλάζοντας τον κόσμο. Δημιουργώντας την κοινωνία όπου οι εργάτες θα ελέγχουν δημοκρατικά τον πλούτο που παράγουν. 

Τη Δευτέρα μετά την είδηση της κατάληψης του στόλου αλληλεγγύης για τη Γάζα και τη δολοφονία των ακτιβιστών, πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση στο Τορόντο με οργισμένες ομιλίες εκπροσώπων Παλαιστινιακών, μουσουλμανικών κοινοτήτων, ακόμα και εβραϊκών κοινοτήτων ενάντια στην κατοχή της Παλαιστίνης από το κράτος του Ισραήλ. Εκ μέρους των απεργών και του αντιπολεμικού κινήματος στην Ελλάδα χαιρέτισα την συγκέντρωση αναφερόμενος στην οργισμένη διαδήλωση στην Αθήνα που τη χτύπησαν βάρβαρα τα ΜΑΤ και η κυβέρνηση συνενόχων. 

Ακολούθησε πορεία με πάνω από 1500 άτομα στο κέντρο της πόλης. Η πορεία φώναζε οργισμένα συνθήματα για το κράτος δολοφόνο ξεσηκώνοντας χειροκροτήματα από τους περαστικούς. Όλοι αναφέρθηκαν στις διαδηλώσεις ενάντια στην σύνοδο των G20 ως το επόμενο ραντεβού. Από την πλευρά μας η επιτυχία του κινήματος στον Καναδά θα είναι δύναμη και για τις δικές μας μάχες. Άλλωστε πιθανά στη σύνοδο του Τορόντο να βρίσκεται και η δική μας κυβέρνηση. Ας τους επιφυλάξουν την υποδοχή που τους αξίζει.

Κώστας Καταραχιάς