Διεθνή
Η 21 Μάρτη στη Ν. Αφρική

 Η 21 Μάρτη ήταν Μέρα Μαζικής Δράσης στη Νότιο Αφρική. Το «Ενωμένο Μέτωπο» ένας συνασπισμός οργανώσεων γύρω από το NUMSA, το συνδικάτο των μεταλλεργατών, κήρυξε αυτή τη μέρα ως την έναρξη μιας σειράς κινητοποιήσεων ενάντια στην αστυνομική βία. Χιλιάδες διαδήλωσαν σε διάφορες πόλεις και μπροστά στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Γιοχάνεσμπουργκ. 

Το πιο γνωστό περιστατικό αστυνομικής βίας πρόσφατα είναι η σφαγή των απεργών στα ορυχεία πλατίνας στη Μαρικάνα τον Αύγουστο του  2012, όταν 34 εργάτες δολοφονήθηκαν από την αστυνομία. Ήταν η μεγαλύτερη κρατική δολοφονία από το 1960, όταν η αστυνομία του ρατσιστικού καθεστώτος είχε δολοφονήσει δεκάδες διαδηλωτές στην Σάρπβιλ (στις 21 Μάρτη –γι’ αυτό έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού). 
 
Όμως, η κυβέρνηση του ANC χρησιμοποιεί όλο και πιο τακτικά την αστυνομία και εταιρείες σεκιούριτι οπλισμένες σαν αστακούς για να αντιμετωπίσει κινητοποιήσεις. Στις αρχές του μήνα, οι κάτοικοι του Τσακάνε, ανατολικά του Γιοχάνεσμπουργκ προσπάθησαν να εμποδίσουν το κόψιμο των «παράνομων» παροχών ρεύματος. Η αστυνομία μαζί με τα «Κόκκινα Μυρμήγκια» -μια εταιρεία σεκιούριτι- άνοιξε πυρ με πλαστικές σφαίρες δολοφονώντας ένα μικρό κορίτσι. 
 
Πραγματικά πυρά
 
Λίγες μέρες πιο πριν, οι κάτοικοι της Θεμπέλιο μιας παραγκούπολης κοντά στο Σοβέτο, διαδήλωναν ενάντια στις άσχημες συνθήκες στέγασης και ύδρευσης. Η αστυνομία επιτέθηκε, με πραγματικά πυρά, τραυματίζοντας διαδηλωτές. 
 
Τις πλαστικές –και «κανονικές»- σφαίρες τις ακολούθησαν 49 συλλήψεις –ανάμεσά τους και γνωστοί ακτιβιστές ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Οι περισσότεροι διαδηλωτές είναι ελεύθεροι με εγγύηση, ύστερα από ένα κύμα αλληλεγγύης.
 
Η κυβέρνηση του ANC φοβάται γιατί οι αγώνες ενάντια στις πολιτικές της δυναμώνουν και καινούργιες δυνάμεις εμφανίζονται στα αριστερά της.
 
Λέανδρος Μπόλαρης