Αντιρατσιστικό κίνημα
21 Μάρτη: Aντιρατσιστική Θεσσαλονίκη

Βροντερό παρόν έδωσαν δύο χιλιάδες περίπου εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές και μετανάστες στις 21 Μάρτη στο συλλαλητήριο και τη συναυλία που πραγματοποιήθηκαν  στη Θεσσαλονίκη. 

Στο συλλαλητήριο καλούσαν και παραβρέθηκαν το ΕΚΘ, η ΕΔΟΘ, το Σωματείο Εργαζομένων της Κόκα-Κόλα, ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ, το Σωματείο Εργαζομένων ΨΝΘ, το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, η Γ’ και Ε’΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και η ΕΛΜΕ Ξάνθης, οι Σχολικοί Φύλακες Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Καλαμαριάς, το Σωματείο Εργαζομένων Lidl Ελλάς «Η συναντίληψη», το Σωματείο Εργαζομένων Χαλυβουργίας ΣΙΔΕΝΟΡ, ο Σύλλογος Αλβανών Μεταναστών «Μητέρα Τερέζα», ο Ελληνο-Αλβανικός Σύλλογος Εργαζομένων και Φίλων Θεσσαλονίκης «η Πρόοδος», οι «Indigenous people of Biafra», η Πακιστανική Κοινότητα, η Κοινότητα Σενεγαλέζων, ο Παλαιστινιακός Σύνδεσμος Βορείου Ελλάδος, Φοιτητικοί Σύλλογοι, η Πρωτοβουλία Κατοίκων Τούμπας, το κίνημα SOS Χαλκιδική, η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, η ΚΑΡ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΚΕΕΡΦΑ. 
 
Πριν από το συλλαλητήριο έγιναν χαιρετισμοί από μεταναστευτικούς, αντιρατσιστικούς και πολιτικούς φορείς. Ο Αριάν Τζάρα από το Σύλλογο Αλβανών Μεταναστών «Μητέρα Τερέζα» στο χαιρετισμό του τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί άμεσα ιθαγένεια στα παιδιά που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα. Οι μετανάστες από τη Μπιάφρα και τη Σενεγάλη ζήτησαν να σταματήσουν οι μεγάλες δυνάμεις να καταστρέφουν τις χώρες τους και να τους δοθούν χαρτιά. Ο Αλ Χαλάκ από τον Παλαιστινιακό Σύνδεσμο Βορείου Ελλάδος ανέφερε τα ρατσιστικά χαρακτηριστικά της καταπίεσης των Παλαιστίνιων από το κράτος του Ισραήλ. Η Πόπη από τις ΕΛΜΕ τόνισε ότι θα πρέπει να καταδικαστούν οι νεοναζί εγκληματίες της Χρυσής Αυγής. 
 
Ο Κώστας Τορπουζίδης, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ στη Θεσσαλονίκη υπογράμμισε ότι η μάχη ενάντια στους νεοναζί θα συνεχιστεί τόσο στα δικαστήρια, όσο και στους δρόμους. Χαιρετισμό απεύθυναν επίσης το σωματείο του ΨΝΘ, οι σχολικοί φύλακες, εκπρόσωποι τριών φοιτητικών συλλόγων, η επιτροπή δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, η ΚΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
 
Ακολούθησε η διαδήλωση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης που κατέληξε στην κατειλημμένη ΕΡΤ3, η οποία αφιέρωσε πολύωρο πρόγραμμα στη μάχη κατά του ρατσισμού και του φασισμού, συνδυάζοντας έτσι τα αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά αιτήματα με τις διεκδικήσεις ενάντια στην λιτότητα και τα μνημόνια. Εκεί έγινε συναυλία με τα συγκροτήματα Gumbo Kulapo, BaiLdSA, Τούρι Μπέρι και Κακό Συναπάντημα.
 
Δήμητρα Κομνιανού