Αντιφασιστικό κίνημα
Η δίκη της Χ.Α.: Τέρμα πια με τις “ενστάσεις”

Την Πέμπτη 16 Ιούλη συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Πρόκειται για τη δωδέκατη ημέρα της δίκης, η οποία -όπως και οι δύο προηγούμενες στις 9 και 14 Ιούλη- αναμένεται να εξαντληθεί με τις ενστάσεις των χρυσαυγιτών για ακυρότητα ολόκληρης της δικαστικής διαδικασίας που τους έχει οδηγήσει στο εδώλιο.
 
Η δικάσιμος της 9ης Ιούλη, η δέκατη στη σειρά, ξεκίνησε συζητώντας τα αιτήματα των συνήγορων της πολιτικής αγωγής σχετικά με τη διεξαγωγή της δίκης (για τη σχετική συζήτηση καθώς και την απόφαση του δικαστηρίου, βλέπε διπλανό κείμενο).
 
Στη συνέχεια, η έδρα διάβασε τα ονόματα των μαρτύρων κατηγορίας που έχουν προσκληθεί εκ μέρους της πολιτικής αγωγής καθώς και τα ονόματα των μαρτύρων υπεράσπισης των κατηγορούμενων.
 
Η διαδικασία θα συνεχιζόταν με την εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας και συγκεκριμένα της οικογένειας του Παύλου Φύσσα. Αντί γι’ αυτό όμως, οι χρυσαυγίτες επέλεξαν να ξεκινήσουν κατάθεση ενστάσεων κατά της δίωξής τους. Το αποτέλεσμα ήταν ατελείωτες αγορεύσεις των δικηγόρων των χρυσαυγιτών για το υπόλοιπο της δικασίμου της 9ης Ιούλη, στις οποίες προσπαθούσαν να πείσουν ότι η δίωξή τους είναι πολιτική και γι’ αυτό παράνομη.
 
Τερτίπια
 
Η σκοπιμότητα των χρυσαυγιτών είναι προφανής. Χρησιμοποιώντας όλα τα δικονομικά τερτίπια που έχουν στη διάθεσή τους, επιχειρούν να προκαταλάβουν την εξέλιξη της δίκης και, πριν ακόμα μιλήσουν τα θύματα και οι άλλοι μάρτυρες κατηγορίας, να φτιάξουν μέσα στο δικαστήριο κλίμα πολιτικής σκευωρίας εναντίον τους. Γι’ αυτό και καθυστερούν με κάθε τρόπο την έναρξη των καταθέσεων, στις οποίες θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι των εγκληματικών τους πράξεων και να αποδεικνύεται ότι δεν είναι ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα αλλά μία ναζιστική εγκληματική οργάνωση.
 
Ακόμα και μεταξύ τους, όμως, αντιμετωπίζουν προβλήματα να συγκαλύψουν την αλήθεια. Συνεχίζοντας τις ενστάσεις στη συνεδρίαση της 14ης Ιούλη, ο συνήγορος του μέλους της ασφάλειας του πυρήνα Νίκαιας Ιωάννη Άγγου, Γ. Σωτηρόπουλος, δήλωσε, κατά την ανάπτυξη των “επιχειρημάτων” του, ότι “όλοι οι κατηγορούμενοι είναι μέλη του πολιτικού κόμματος Χρυσή Αυγή”. Aυτό προκάλεσε την παρέμβαση του συνηγόρου του “Αρχηγού”, Τ. Μιχαλόλια (δεν θέλει την συσχέτιση των άμεσων δραστών με την ηγεσία) που απέτρεψε τον Σωτηρόπουλο να παραδώσει και εγγράφως το κείμενο με τη συγκεκριμένη φράση με αποτέλεσμα, μετά από σύντομη διακοπή της δίκης, να ανακαλέσει τη δήλωσή του.
 
Η ανάκληση της δήλωσης από τον συνήγορο υπεράσπισης του Άγγου (παρότι είναι δικονομικό του δικαίωμα) σήμαινε και την εξαφάνιση της επίμαχης δήλωσης μετά και την απόρριψη του αιτήματος για ηχοχράφηση της δίκης! Έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες της Πολιτικής Αγωγής που ζήτησε δικαιολογημένα την παράδοση του εγγράφου. Όμως το δικαστήριο, μετά από νέα διακοπή, έδωσε στην υπεράσπιση τη δυνατότητα να επιφυλαχθεί και να μην προσκομίσει τη δήλωση. Μετά από αυτό, όλοι οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής αποχώρησαν από το δικαστήριο ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
 
Είναι κρίσιμο η έδρα του δικαστηρίου να μην επιτρέψει στους χρυσαυγίτες να συνεχίζουν το παιχνίδι των εντυπώσεων και της κωλυσιεργίας. Να απορρίψει όλες ανεξαιρέτως τις ενστάσεις και να μπει επιτέλους στην ουσία της δίκης, στις καταθέσεις των μαρτύρων που μπορούν να τσακίσουν όλα τα επιχειρήματα της ναζιστικής συμμορίας.
 
Αυτή είναι η απαίτηση των θυμάτων και ολόκληρου του αντιφασιστικού κινήματος. Δεκάδες αντιφασίστες και αντιφασίστριες από την ΚΕΕΡΦΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την ΟΡ.Μ.Α., το ΣΕΚ, κάτοικοι της περιοχής, εργαζόμενοι και νεολαίοι συγκεντρώθηκαν έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού στις 9 Ιούλη φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της καταδίκης της Χρυσής Αυγής, ενώ νέα συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιούλη. Το κάλεσμα για τις 16 Ιούλη είναι στο ίδιο μέρος στις 8πμ.