Πολιτική
ΑΝΤΑΡΣΥΑ-δύναμη για τους αγώνες μας

Περίπτερο ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα Γιάννενα

Mε μαζικές εξορμήσεις σε εκατοντάδες  χώρους εργασίας, πλατείες και λαϊκές αγορές. 
 
Με συζήτηση πόρτα-πόρτα,  στα περίπτερα αλλά και σε ανοιχτές εκδηλώσεις.  Xωρίς κρατικές επιχορηγήσεις και χρόνο στα κανάλια, αλλά με αφισοκολλήσεις- πανό σε συνοικίες και πόλεις σε όλη την Ελλάδα και κουπόνια για την αναγκαία οικονομική ενίσχυση, έχει ξεκινήσει η καμπάνια υποστήριξης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις βουλευτικές εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη. 
 
Χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, φοιτητές ρίχνονται στη μάχη των εκλογών γιατί το δυνάμωμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς θα σημάνει δυνάμωμα των αγώνων την επόμενη μέρα, δυνάμωμα της ελπίδας για μια καλύτερη κοινωνία. Σε αυτό και στο επόμενο δισέλιδο μεταφέρουμε την εικόνα από αυτήν την πανελλαδική καμπάνια.
 
Πειραιάς
 
Με παλμό συνεχίζεται η εκλογική καμπάνια τις γειτονιές του Πειραιά μπαίνοντας στην τελική ευθεία. Οι περιοδείες που γίνονται στους εργατικούς χώρους έχουν πολλαπλασιαστεί και η συζήτηση  είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένη. 
 
Χαρακτηριστική ήταν η εξόρμηση στους διοικητικούς του ΟΛΠ όπου η συζήτηση για τα όρια του ΣΥΡΙΖΑ κατέληγε σε παλαιότερα παραδείγματα όπως η Χιλή του Αλιέντε. Εκεί η Εργατική Αλληλεγγύη αλλά και το νέο τεύχος του Σοσιαλισμός από τα Κάτω, με το άρθρο για τη κρίση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ βοηθητικά. Σε αυτή τη εξόρμηση δόθηκαν 7 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης και 1 περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω. 
 
Αξιοσημείωτη είναι και η εικόνα από την εξόρμηση στη Λαϊκή της Καλλίπολης. Κόσμος με ενθουσιασμό δήλωνε οτι είναι με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, έπαιρνε υλικά να μοιράσει και συζητούσε για το πως μπορούμε να οργανώσουμε τη μάχη από την επόμενη των εκλογών ενάντια στα μνημόνια. Πολλοί άφησαν το τηλέφωνο τους και ανανεώσαμε το ραντεβού για την κεντρική προεκλογική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Μιχάλης Πέππας, φοιτητής 
 
• Στηρίζουμε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον αγώνα που κάνει για την κατάργηση των μνημονίων,  για καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας για όλους τους εργαζόμενους.
Γιώργος Φιλιππάκης,
δημοσιογράφος, 
μέλος Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ
 
•  Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αξίζει τη υποστήριξη γιατί μιλάει καθαρά για την ανάγκη να φύγουμε έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που ο ρόλος της έχει αποδειχθεί στην πράξη, είναι ένα όργανο πλειοδοσίας των καπιταλιστικών οργανώσεων.
Νίκος Κούτσιας, εργαζόμενος ΔΕΗ
 
Θεσσαλονίκη
 
Στα πλαίσια της προεκλογικής καμπάνιας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πραγματοποιήσαμε εξόρμηση στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, στο ΙΚΑ της Τούμπας (ΠΕΔΥ) και στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Την Τρίτη 8/9 στο ΙΚΑ Τούμπας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση - συζήτηση με συμμετοχή πάνω από 10 εργαζομένων. 
 
Συνολικά δόθηκαν 15 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης κι εκατοντάδες προκηρύξεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η εικόνα από τις συζητήσεις με τους εργαζόμενους είναι ότι υπάρχει τεράστια αναζήτηση για μια εναλλακτική πρόταση, ανοίγοντας από τη δικιά μας πλευρά την πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για διαγραφή του χρέους, ρήξη με ΕΕ κι Ευρώ, κρατικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο κλπ.
Υπήρχε κόσμος που ήξερε  και ρώταγε για την ενιαιομετωπική πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προς τη Λαϊκή Ενότητα, που δεν καρποφόρησε. Κόσμος που το Γενάρη είχε εμπιστευτεί και είχε στηρίξει το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα δήλωνε την πρόθεσή του να ψηφίσει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 
 
Ενδεικτικό παράδειγμα αυτής της εικόνας είναι ότι στο Ιπποκράτειο, η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που ουσιαστικά συγκροτήθηκε μόλις τον τελευταίο χρόνο, διαλύθηκε μετά την αποχώρηση σχεδόν του συνόλου των μελών της, πράγμα που σημαίνει ένα τεράστιο ακροατήριο που κινείται στα αριστερά, ανοιχτό στις αντικαπιταλιστικές προτάσεις.
Γιάννης Κούτρας, γιατρός 
 
Καλαμάτα
 
Ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία στη Μεσσηνία με τη συνέντευξη Τύπου και την παρουσίαση των υποψηφίων καθώς και του προγράμματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Σάββατο 5/9. Απο τη Δευτέρα 7/9 άρχισε η λειτουργία του Περιπτέρου στην Κεντρική πλατεία της πόλης και αφισοκόλλήθηκε το κέντρο της πόλης.
 
Την Τρίτη 8/9, κλιμάκιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρέθηκε στο ΙΚΑ και την Εφορία της Καλαμάτας για να συζητήσει με τους εργαζόμενους για τις εκλογές , αλλά και για την απάντηση του εργατικού κινήματος απέναντι στο 3o μνημόνιο. 
 
Θα ακολουθήσουν περιοδείες σε όλους τους χώρους δουλειάς κ γειτονιές της πόλης αλλά και εξορμήσεις στα χωριά. Προσπάθεια γίνεται σε μεγάλα χωριά της Μεσσηνίας να στηθούν συζητήσεις στα καφενεία. Μια μεγάλη καμπάνια όπως ακριβώς είχε οργανωθεί η μάχη του δημοψηφίσματος.
Χριστίνα Λαδά, δασκάλα
 
 

Εξόρμηση στα δικαστήρια

Την Πέμπτη σύντροφοι και συντρόφισσες από την Κυψέλη κάναμε εξόρμηση στους εργαζόμενους των δικαστηρίων στην Ευελπίδων.
Όπως είναι λογικό η συζήτηση με αφορμή την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και την προκύρηξη των εκλογών ήταν πλούσια, όπως πλούσια ήταν και τα ερωτήματα για το ποιά μπορεί να είναι η εναλλακτική. Άνοιξε κουβέντα για το μεταβατικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αν είναι ρεαλιστικό και πως μπορεί να εφαρμοστεί. 
 
Ένα ακόμα ζήτημα που άνοιγε στις συζητήσεις ήταν σχετικά με τους πρόσφυγες. Συνυπήρχαν η διάθεση για αλληλεγγύη και βοήθεια στον κόσμο που έρχεται, παράλληλα με τα ερωτήματα που προκύπτουν από την κυρίαρχη προπαγάνδα, “αν χωράνε, κλπ.”. Από τη δική μας μεριά απαντάγαμε στους μύθους που γεννούν αυτά τα ερωτήματα, προβάλλαμε την άνευ όρων στήριξη των προσφύγων με άνοιγμα των συνόρων, ώστε να μπορούν να περνάνε ελεύθερα και να μην πνίγονται στα νερά της Μεσογείου, ταυτόχρονα με την διεκδίκηση για σταμάτημα των πολέμων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή.
  
Τις επόμενες ημέρες στα δικαστήρια πρόκειται να πραγματοποιηθεί κι εκδήλωση για τις θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τη βοήθεια εργαζομένων που διατηρούμε πολιτική σχέση ήδη από το προηγούμενο διάστημα (στο συγκεκριμένο χώρο γίνεται εδώ και καιρό, σταθερή εβδομαδιαία παρέμβαση από την Εργατική Αλληλεγγύη), αλλά κι άλλων που γνωρίσαμε προεκλογικά.
Διοτίμα Χριστοπούλου, φοιτήτρια
 

Tα σχολεία θα ανοίξουν και θα λειτουργήσουν με τους αγώνες μας

Η επέλαση των ρυθμίσεων του πρόσφατα ψηφισμένου από τη Βουλή των Ελλήνων(με τις ψήφους των βουλευτών της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ), 3ου μνημονίου και στη Δημόσια Εκπαίδευση και η πλήρης μετάλλαξη της πολιτικής της κυβέρνησης στο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης επιχειρείται αυτή τη στιγμή να καλυφθεί πίσω από την εξαγγελία των βουλευτικών εκλογών, τις δικαστικές προσφυγές συλλόγων αναπληρωτών (που εξαιτίας τους καθυστερεί δήθεν η έκδοση της εγκυκλίου για τις προσλήψεις των αναπληρωτών) άλλα και με την παροιμιώδη ανικανότητα (η οποία δεν είναι καθόλου τυχαία) των παραγόντων και υπηρεσιών που βρίσκονται γύρω από την απερχόμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας (Μπαλτάς – Κουράκης)  και υλοποιούν τις πολιτικές αυτές.  
 
 Είναι προφανές ότι πίσω από όλα αυτά υπάρχει ένα συνεκτικό και υπολογισμένο σχέδιο οριστικής διάλυσης και μετάλλαξης της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης στο πλαίσιο της εφαρμογής των μνημονιακών δεσμεύσεων που επιβλήθηκαν από τους «εταίρους» - δανειστές και την Ε. Ε. 
 
Έτσι η «ανάσα» παιδαγωγικής ελευθερίας που βίωσαν οι εκπαιδευτικοί, με την προσωρινή αναστολή των διαδικασιών της «αξιολόγησης» - χειραγώγησης από τις 25 Ιανουαρίου 2015 έως τώρα, φαίνεται να μετατρέπεται σε εφιάλτη επαναφοράς της αξιολόγησης με τον πιο στυγνό και εξοντωτικό τρόπο για τους εκπαιδευτικούς, στη βάση των επιταγών και δεσμεύσεων του 3ου μνημονίου. Οι πολυπόθητοι μαζικοί διορισμοί των προεκλογικών υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για 7.000 εκπαιδευτικούς (σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπ/ση) έχουν ήδη πέσει στις 2.500 (κι αυτό σύμφωνα με δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας) με αδιευκρίνιστο το σύστημα διορισμού για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς. Κι όλα αυτά όταν υπάρχουν αυτή τη στιγμή γύρω στα 27.000 κενά σε εκπαιδευτικούς στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση γεγονός που οδηγεί ευθέως στη διάλυση του Δημόσιου Σχολείου και στην απαξίωση της λειτουργίας του, αφού επιχειρείται να ανοίξουν τα σχολεία με κάθε είδους «εκπτώσεις» (συγχωνεύσεις – καταργήσεις τμημάτων, μη κάλυψη των κενών σε δομές ειδικής αγωγής και ολοήμερα σχολεία κλπ.) αλλά και καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.
 
Επιβάρυνση ωραρίου
 
Στο ίδιο πνεύμα και πλαίσιο για λόγους προετοιμασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας κινήθηκαν και οι πρόσφατες δηλώσεις του (πρώην) υπουργού Παιδείας Α. Μπαλτά περί επιβάρυνσης του υποχρεωτικού ωραρίου των μόνιμων εκπαιδευτικών με μία – δύο ώρες παραπάνω προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό που υπάρχουν στα σχολεία προδιαγράφοντας ουσιαστικά, παρά τις διαψεύσεις από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, τον τρόπο που θα λειτουργήσουν τα σχολεία τη φετινή σχολική χρονιά. 
 
Το χειρότερό όλων είναι ότι με τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην εκπαίδευση φαίνεται να ολοκληρώνεται ο στρατηγικού χαρακτήρας σχεδιασμός των επιτελείων της Ε. Ε. για απογείωση και μονιμοποίηση του φαινόμενου της ελαστικής εργασίας στο χώρο του Δημόσιου Σχολείου, αφού αυτή τη στιγμή το ένα τέταρτο των υπηρετούντων εκπαιδευτικών στη Δημόσια Εκπαίδευση είναι συμβασιούχοι (αναπληρωτές) με επισφαλείς σχέσεις εργασίας, απόλυτα απαραίτητοι για τη λειτουργία των Δημόσιων Σχολείων της χώρας.
 
Όλα δείχνουν ότι η επικείμενη έναρξη του σχολικού έτους 2015 – 2016 θα αποκαλύψει για άλλη μια φορά την ένδεια και τα αδιέξοδα της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  και στο χώρο της Δημόσιας Εκπ/σης, αφού για να λειτουργήσει στοιχειωδώς χωρίς προβλήματα το Δημόσιο Σχολείο σήμερα έχει ανάγκη από μια σειρά μονομερών ενεργειών που έχουν συγκεκριμένο οικονομικό κόστος και απαγορεύονται ρητά από τα εφαρμοζόμενα μνημόνια νέα και παλιά, την υλοποίηση και εφαρμογή των οποίων έχει αναλάβει και εγγυάται πλέον ο νεομνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ του Αλ. Τσίπρα.
 
Σ’ αυτή τη βάση διεκδικήσεων και πιέσεων, παράλληλα με τη συνεχή και αδιαπραγμάτευτη διεκδίκηση της κατάργησης των μνημονίων και της μονομερούς διαγραφής του Δημοσίου χρέους σε ρήξη με τις πολιτικές της Ε. Ε., οφείλει να κινηθεί άμεσα το εκπαιδευτικό – λαϊκό κίνημα και το συντεταγμένο συνδικαλιστικό κίνημα των εκπ/κών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπ/σης.   
Ο μόνος δρόμος για το εκπαιδευτικό λαϊκό κίνημα είναι ο δρόμος των αγώνων για την ανατροπή των μνημονίων νέων και παλιών και όσων τα εφαρμόζουν. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάταξη των εργατικών λαϊκών αγώνων αποτελεί και η ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. 
 Δημήτρης Πολυχρονιάδης, δάσκαλος – ενεργός συνδικαλιστής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης