Πολιτική
“Αναπτυξιακό Μνημόνιο” - σαν να λέμε πρόγραμμα ... νεκροζώντανο

Από τις υποσχέσεις για ακύρωση των μνημονίων που έδωσε πριν ένα χρόνο στη ΔΕΘ, με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, φέτος ο Αλέξης Τσίπρας στην αντίστοιχη ομιλία του υποσχέθηκε  τη «βελτίωσή» τους, μαζί με μπόλικη σάλτσα υποσχέσεων για ένα σχέδιο διακυβέρνησης που θα δίνει έμφαση σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο. 
 
«Θέλουμε ανάπτυξη που να μην στηρίζεται σε κοινωνικά ερείπια» είπε και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «θα εγγυάται την κοινωνική ευημερία και την αναδιανομή του εισοδήματος» και «θα στηρίζεται στην καινοτομία, την τεχνολογία, την ποιότητα της οικονομίας». Πώς θα γίνουν όλα αυτά; Με ένα «νέο αναπτυξιακό μοντέλο», απαντά ο Τσιπρας. «Στις 20 Σεπτεμβρίου ξεμπερδεύουμε με το παλιό», ώστε «να βγει η Ελλάδα από το βαθύ χαντάκι της διαπλοκής και της διαφθοράς, στο οποίο την έριξαν οι πολιτικοί του χθες», είπε ο Τσίπρας, στην ομιλία του στο Αιγάλεω, συμπληρώνοντας ότι «δεν θα αφήσουμε το παλιό κατεστημένο να επιστρέψει».
 
Στην πραγματικότητα η πρόταση Τσίπρα για το τι σημαίνει βελτίωση του μνημονίου δε φέρνει τίποτα καινούργιο. Πρόκειται απλά για υποσχέσεις που ούτε μπορεί ούτε και θέλει να εφαρμόσει και για δεύτερη φορά θα πάνε περίπατο, στο όνομα μία κυβέρνησης συνεργασίας με όλα τα κόμματα που ψήφισαν το μνημόνιο. Συγκεκριμένα ο Τσίπρας είπε στη συνέντευξή του τη Δευτέρα 7/9 στη ΔΕΘ ότι «έχει αποδειχτεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεργαστεί ακόμα και με δυνάμεις που έχουν αντίθετη ιδεολογία, όπως με τους ΑΝΕΛ, που υπήρξε μια έντιμη συνεργασία». Είναι τόσο χρεωκοπημένος ο δρόμος που υπόσχεται ο Τσίπρας που φτάνει σε σημείο ακόμα και δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές να αποδέχεται ότι μία συνεργασία με τη ΝΔ είναι εφικτή (αντί για τον άλλο κόσμο που είναι εφικτός -όπως  έλεγε το γνωστό σύνθημα). 
 
Από την άλλη ακόμα και αν υποθέσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε αυτοδυναμία για να εφαρμόσει τα μνημόνια με την απαραίτητη αριστερή ευαισθησία, οι προτάσεις που έκανε στη ΔΕΘ του 2015, οι οποίες θα βγάλουν την ελληνική οικονομία από την κρίση είναι εντελώς για τα σκουπίδια. 
 
Υποσχέσεις
 
Ο Τσίπρας μίλησε για στήριξη που «κατευθύνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, στον αγροτικό τομέα, στις ξένες επενδύσεις και τις νέες κοινωνικές επιχειρήσεις και θα χρηματοδοτηθεί από τις ανακεφαλαιοποιημένες συστημικές και συνεταιριστικές τράπεζες, το νέο ΕΣΠΑ, τη δημιουργία νέας αναπτυξιακής τράπεζας, το πακέτο Γιούνκερ και τις συνεργασίες με την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων». 
 
Στην πραγματικότητα υπόσχεται ξανά έναν αποτυχημένο και χρεωκοπημένο δρόμο ανάπτυξης των επιχειρήσεων που σε βάθος χρόνου θα οδηγήσει σε αύξηση της κερδοφορίας και από κει και πέρα το όποιο περίσσευμα μερικών θρυμμάτων θα κατευθυνθεί προς τις ανάγκες της εργατικής τάξης. Μόνο που μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και μνημονίου αυτές οι υποσχέσεις δεν αξίζουν ούτε το μελάνι που γράφτηκαν. Άλλωστε οι δηλώσεις Δραγασάκη ότι το μνημόνιο δαιμονοποιήθηκε, αναδεικνύουν ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να εφαρμόσει όσα ακριβώς υπέγραψε. 
 
 Όσο και αν προσπαθεί ο Τσίπρας να πείσει τον κόσμο που τον ψήφισε τον Γενάρη του 2015 ότι δεν έχει καμία σχέση με το παλιό πολιτικό κόσμο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που είναι ταυτισμένα με τη διαφθορά και τις ψεύτικες υποσχέσεις, δεν μπορεί να τα καταφέρει. Οι χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες της αριστεράς που εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ αγανακτισμένοι από το πόσο πολύ μοιάζει με όλα τα χρεωκοπημένα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια ξέρουν πολύ καλά ότι μόνο με τους αγώνες τους μπορούν να βάλουν τέρμα στη φτώχεια και την ανεργία των μνημονίων. 
 
Εργατικός έλεγχος
 
Μόνο γιατί οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ αντιστάθηκαν με κατάληψη του Ραδιομέγαρου, πήραν τον έλεγχο και συνέχισαν δύο χρόνια να αγωνίζονται όταν τα ΜΑΤ του Σαμαρά –Βενιζέλου τους έδιωξαν από το Ραδιομέγαρο ξανακέρδισαν τη δουλειά τους. 
 
Μόνο γιατί ντόπιοι και μετανάστες παλέψαμε μαζί ενάντια στις δολοφονικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής πριν και μετά τη δολοφονία Φυσσα καταφέραμε να τους αναγκάσουμε να κάτσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.  
 
Τις ίδιες μάχες θα συνεχίσουμε και σήμερα κόντρα στα νέα και παλιά μνημόνια, απαιτώντας αντί για περικοπές συντάξεων διαγραφή του χρέους και αντί για ιδιωτικοποιήσεις και ξεπουλήματα κρατικοποιήσεις και εργατικό έλεγχο, έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ.
 
Ο κόσμος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ το Γενάρη και είδε τις υποσχέσεις του να προδίδονται από την ίδια την ηγεσία που υποσχόταν τσάκισμα των μνημονίων, δε χρειάζεται να περιμένει τις νέες ακόμα πιο ανεδαφικές υποσχέσεις του Τσίπρα, αλλά να στηρίξει την αντικαπιταλιστική αριστερά, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για τη νίκη όλων των μαχών που έχουμε μπροστά μας.