Εργατικό κίνημα
Λιμάνια: Βροντερό ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις

“Η ιδιωτικοποίηση δεν θα περάσει” ήταν το μήνυμα που έστειλαν εκατοντάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι με τη διαδήλωση που οργάνωσαν στην Δραπετσώνα το Σάββατο 10/10 φορείς, συνδικάτα και πολιτικές οργανώσεις.
 
Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία του δημαρχείου στην Δραπετσώνα μπροστά από το τεράστιο πανό ενάντια στην ιδιωτικοποίηση που έστησε ο δήμος στην κεντρική πλατεία και αφού ξεσήκωσε το κέντρο της Δραπετσώνας βγήκε στην κεντρική λεωφόρο και κατέληξε στην περιοχή του παλιού εργοστασίου των λιπασμάτων κάνοντας νωρίτερα στάση στο Υπουργείο Ναυτιλίας. 
 
“Πρόκειται για μια μεγάλη κινητοποίηση των εργαζόμενων και της νεολαίας από τις γειτονιές του Πειραιά, για να ανατρέψουμε την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, να εμποδίσουμε να γίνει όλη η παραλιακή ζώνη του Πειραιά ένα εργασιακό γκέτο όπως αυτό της Cosco.  Δεν αγωνιζόμαστε ούτε για εξαιρέσεις από το ξεπούλημα, ούτε για καλύτερους όρους ιδιωτικοποίησης. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι Πανπειραϊκός πανεργατικός ξεσηκωμός, πανπειραϊκή πανεργατική απεργία για να πάρουν οι εργαζόμενοι του Πειραιά τον αγώνα στα χέρια τους”, ανέφερε μιλώντας στην ΕΑ ο Θανάσης Διαβολάκης από την Ανταρσία στο Λιμάνι.
 
Με πανό διαδήλωσαν η ΠΕΝΕΝ και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑ.Ε., ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ με την Λαϊκή Επιτροπή Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ο Συντονισμός Ενάντια στα Κλεισίματα, τις Διαθεσιμότητες και τις Ιδιωτικοποιήσεις, η Εργατική Λέσχη Κερατσινίου, η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία Πειραιά, ο σύλλογος Τερψιχώρος. 
 
“Ο πολιτιστικός σύλλογος Τερψιχώρος εδρεύει στην Δραπετσώνα. Εδώ και ενάμιση χρόνο έχουμε ξεκινήσει έναν αγώνα για να σώσουμε την περιοχή των λιπασμάτων. Τώρα ο αγώνας γίνεται ακόμη μαζικότερος γιατί μπαίνει στη μέση και η πώληση ολόκληρου του λιμανιού που περιλαμβάνει και τα λιπάσματα. Η σημερινή συγκέντρωση είναι ελπιδοφόρα αφού φαίνεται πως ο λαός του Πειραιά ξυπνάει και παίρνει τα πράγματα στα χέρια του”, τόνισε στην ΕΑ ο Μιχάλης Κομνηνός πρόεδρος του συλλόγου.
 
Αντιπροσωπεία των φορέων ζήτησε να συναντηθεί με τον υπουργό, ο οποίος όμως είχε αποχωρήσει νωρίτερα παρά το ότι είχε ενημερωθεί πως οι διαδηλωτές ήθελαν να τον συναντήσουν. 
 
“Είναι απαράδεχτο ο υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αρνείται στην ουσία να συναντηθεί με τους φορείς και τα συνδικάτα της περιοχής”, τόνισε μιλώντας στον συγκεντρωμένο κόσμο έξω από το Υπουργείο ο Αντώνης Νταλακογιώργος πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ που ήταν στην αντιπροσωπεία που προσπάθησε να συναντήσει τον υπουργό.
 
Μιλώντας στην ΕΑ λίγο αργότερα θα εξήγησε πως: “Όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει αμετάκλητα το ξεπούλημα του μεγαλύτερου λιμανιού τους χώρας, όπως και άλλες ιδιωτικοποιήσεις που είναι μέσα στις μνημονιακές δεσμεύσεις, όπως είναι η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, όπως είναι τα 15 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, όπως είναι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως είναι η ΔΕΗ. 
 
Με την συμμετοχή των τοπικών αρχών αλλά και των εργατικών και συνδικαλιστικών φορέων που ενεργά συμμετέχουν σήμερα στην κινητοποίηση ξεκινάμε έναν αγώνα και πιστεύουμε σε αυτόν, δεν έχει κριθεί τίποτα. Από αυτή τη σκοπιά θέλω να υπογραμμίσω ότι είναι μεγάλο λάθος όσων τοπικών αρχών έχουν εμπλακεί σε μια συζήτηση με την κυβέρνηση και με το αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ για να επιδιώξουν επιμέρους παραχωρήσεις και εξαιρέσεις και να αφήσουν πίσω το μεγάλο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ. Γι' αυτό εστιάζουμε την προσοχή μας όσο και την δράση μας στο κεντρικό πρόβλημα, να μην πουληθεί το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ.
 
Περιφρουρώντας και διασφαλίζοντας όλες τις άλλες επιμέρους χρήσεις σε όλα κομμάτια της ζώνης. Πιστεύουμε πως στην εξέλιξη των κινητοποιήσεων που έχουν ήδη αποφασιστεί από τους εργαζόμενους. όπως το 3ήμερο 21-23 Οκτώβρη που αφορά απεργιακές και άλλες δράσεις, θα πρέπει να εμπλακούν όλοι οι τοπικοί φορείς για να έχουμε την αποτελεσματικότητα να ματαιώσουμε τα σχέδια των δανειστών, των εταίρων τοκογλύφων και της άθλιας κυβερνητικής πολιτικής που έχει ενσωματωθεί και ταυτιστεί με τους σχεδιασμούς της τρόικα”, τόνισε ο Α. Νταλακογιώργος.
 
Σε όλη τη διαδρομή τα συνθήματα ενάντια στα μνημόνια και τις ιδιωτικοποιήσεις εναλλάσονταν με αντιρατσιστικά συνθήματα στήριξης των προσφύγων ενώ το πανό τους “Πρόσφυγες καλοδεχούμενοι” γραμμένο και στα αγγλικά κρέμασαν στα κάγκελα του λιμανιού τα μέλη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά.
 
Πρόσφυγες καλοδεχούμενοι
 
“Ανοιχτό λιμάνι για του πρόσφυγες, έξω οι φασίστες και οι επενδυτές”, ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούγονταν συνδέοντας τον αντιμνημονιακό αγώνα με το αντιρατσιστικό κίνημα. Λίγο αργότερα και ενώ η πορεία βρισκόταν έξω από το Υπ. Ναυτιλίας εκατοντάδες πρόσφυγες που μόλις είχαν φτάσει στο λιμάνι του Πειραιά βρήκαν ιδιαίτερα θερμή υποδοχή, με τον κόσμο να τους χειροκροτεί φωνάζοντας συνθήματα: “Refugees welcome” και “ say it loud, say it clear, refugees are welcome here”. 
 
“Θέλουμε δημόσιο λιμάνι. Θα το κερδίσουμε μαζί με τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους του Πειραιά. Για να τσακίσουμε τα σχέδια της ιδιωτικοποίησης αλλά και να επιβάλλουμε πως το λιμάνι του Πειραιά δεν θα γίνει άλλο ένα hot-spot, άλλο ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες που καταφθάνουν κατά χιλιάδες. Θέλουμε κέντρα φιλοξενίας, θέλουμε αξιοπρεπή στέγη και σίτιση για όλους όσους φτάνουν καταταλαιπωρημένοι στην πόλη μας, θέλουμε να διαλυθεί η FRONTEX που εδρεύει εδώ, δεν θέλουμε άλλους νεκρούς, δεν θέλουμε να μετατραπεί ο Πειραιάς σε ένα σε ένα μεγάλο στρατόπεδο συγκέντρωσης σαν και αυτά που σχεδιάζει η κυβέρνηση κατ' εντολή της ΕΕ”, δήλωσε η Δημοτική Σύμβουλος Νίκαιας Ρέντη με την Ανταρσία στην Κοκκινιά, Κατερίνα Θωϊδου.