Διεθνή
Ξεσηκωμός ενάντια στη “Διατλαντική”

Τι είναι το TTIP;
 
Η Διατλαντική Συμφωνία για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις, είναι ακόμα ένας κίνδυνος για τις θέσεις εργασίας, τις δημόσιες υπηρεσίες και το περιβάλλον. Κύριος στόχος δεν είναι να μειώσει τους (μηδαμινούς) εμπορικούς δασμούς ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ, αλλά τα «μη-δασμολογικά εμπόδια του εμπορίου».
 
Αν συμφωνηθεί, θα είναι η μεγαλύτερη εμπορική και επενδυτική συμφωνία που επιτυγχάνεται εκτός του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Οι διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ σταμάτησαν το 2001 εξαιτίας μαζικών διαδηλώσεων. Έκτοτε οι μεγάλοι παίχτες της οικονομίας προσπαθούν να προωθήσουν την ατζέντα τους με διμερείς εμπορικές συμφωνίες και επενδυτικές συνθήκες όπως το TTIP.
 
Η συμφωνία έχει στόχο να διευκολύνει της μεγάλες πολυεθνικές στο να μηνύουν κυβερνήσεις επειδή «παρεμβαίνουν» στην κερδοφορία τους, για παράδειγμα, με το να ψηφίζουν ρυθμίσεις ασφαλείας.
 
Οι προδιαγραφές για την ασφάλεια του περιβάλλοντος και των τροφίμων μπορεί να απειλούνται σοβαρά από την «ρυθμιστική εναρμόνιση», ενώ το σύστημα υγείας θα υποστεί ακόμα μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση εξαιτίας της απορρύθμισης και της απελευθέρωσης των προμηθειών.
 
To TTIP το έχουν αποκαλέσει και «το φτηνότερο μέτρο τόνωσης της οικονομίας που μπορούμε να φανταστούμε» και οι υποστηρικτές του το βλέπουν σαν μια ευκαιρία να τονώσουν την ανάπτυξη της οικονομίας.
 
Θέσεις εργασίας
 
Το CEPR παραδέχεται ότι περίπου 1 με 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν σε ΕΕ και ΗΠΑ εξαιτίας της συμφωνίας. Μια εκτίμηση του αντίκτυπου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το κόστος προσαρμογής θα είναι «μακροχρόνιο και σημαντικό» εξαιτίας της μείωσης των θέσεων εργασίας.
 
Η «ρυθμιστική εναρμόνιση» θα οδηγήσει σε εξίσωση προς τα κάτω τις προδιαγραφές για την ασφάλεια τροφίμων, έτσι ώστε οι προδιαγραφές της ΕΕ να φτάσουν στο χαμηλότερο επίπεδο που ισχύει στις ΗΠΑ. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει σε προϊόντα που σήμερα είναι απαγορευμένα, όπως τα ζώα που τους έχουν χορηγηθεί ορμόνες, να πουλιούνται στην ΕΕ.
 
Η συμφωνία θα επιτρέψει ακόμα μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά για γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και τυποποιημένους σπόρους, οι οποίοι ελέγχονται από τις μεγάλες πολυεθνικές της αγροτικής παραγωγής Μοσάντο και Κάργκιλ.
 
Η επίλυση διενέξεων επενδυτών-κράτους (ISDS) δίνει στις μεγάλες πολυεθνικές τη δυνατότητα να μηνύουν κυβερνήσεις εάν αυτές ψηφίσουν νόμους ή επιβάλουν ρυθμίσεις που ενδέχεται να πλήξουν την κερδοφορία κάποιας από αυτές. Η έκβαση της διένεξης θα κρίνεται από διεθνή δικαστήρια που θα αποτελούνται από εταιρικούς δικηγόρους.
 
Το Σάββατο 10/10, 250.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους του Βερολίνου ενάντια στη συνθήκη TTIP. Η διαδήλωση ήταν η μεγαλύτερη από όσες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, σε αυτή συμμετείχαν συνδικάτα, κόμματα της Αριστεράς και ΜΚΟ. Μικρότερες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις, ενώ την Τετάρτη 7/10 παραδόθηκαν περισσότερες από 3 εκατ. υπογραφές σε αξιωματούχους της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, ζητώντας το μπλοκάρισμά αυτών των συμφωνιών. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό υπογραφών που έχει συγκεντρωθεί ποτέ από πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.