Εργατικό κίνημα
Οι εκπαιδευτικοί ενάντια σε μνημόνια και ρατσισμό

Νέο φύλλο της «Τάξης μας», της εφημερίδας των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στις Παρεμβάσεις και το Συντονισμό Ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμότητες κυκλοφόρησε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. «Να ξαναπιάσουμε το νήμα των αγώνων μας, να ανατρέψουμε μνημόνια και ρατσισμό» είναι το κεντρικό μήνυμα του πρωτοσέλιδου. Πλούσια είναι η ύλη του νέου φύλλου, με ειδικό αφιέρωμα στο αντιρατσιστικό κίνημα. 
 
Η Ντίνα Γκαρανέ, καθηγήτρια γράφει για το πώς χρειάζεται να κινηθούν οι καθηγητές στο γύρο των συνελεύσεων που ξεκινάει. Η Συνέλευση Προέδρων των ΕΛΜΕ θα γίνει στις 24 Οκτώβρη. Τονίζει ότι χρειάζεται σύνδεση του κινήματος ενάντια στα νέα μνημονιακά μέτρα και τις τρομερές ελλείψεις στην Παιδεία με το κίνημα αλληλεγγύης για την στήριξη των προσφύγων. Μοναδική λύση είναι ο απεργιακός αγώνας. 
 
Ο Νίκος Κουράκης και η Κλαίρη Θανοπούλου, αναπληρωτές σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αντίστοιχα δίνουν τη ζοφερή εικόνα των αμέτρητων κενών στα σχολεία μέσα από τα κείμενά τους. Ο Νίκος αναφέρει ότι «μόνιμοι» αναπληρωτές των τελευταίων 10-15 χρόνων αναγκάζονται να πάνε μακριά από εκεί που δίδασκαν, «μέχρι και περίπτωση εκπαιδευτικού να βρεθεί από τη Ρόδο στον Έβρο είχαμε». Η Κλαίρη σημειώνει «αυτή δεν είναι η Παιδεία των ονείρων μας αλλά τα σχολεία του χειρότερου εφιάλτη μας». Τονίζει ακόμα ότι πρέπει να υπάρξουν απεργιακές κινητοποιήσεις με απόφαση των συνελεύσεων. 
 
Στο αφιέρωμα ενάντια στο ρατσισμό διαβάζουμε δύο ανταποκρίσεις από τα σημεία όπου καταφτάνουν οι πρόσφυγες και έχει αναπτυχθεί ένα πρωτόγνωρο κίνημα αλληλεγγύης. Ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ, δάσκαλος από την Ξάνθη γράφει για την μάχη να ρίξουμε τον φράχτη-ντροπή στον Έβρο. Δίνει την εικόνα από το συλλαλητήριο που έγινε στην πόλη στις 29 Σεπτέμβρη όπου συμμετείχαν τα συνδικάτα και αντιρατσιστικές κινήσεις και εξηγεί ότι σε αυτό το παράδειγμα πρέπει να πατήσουμε για να κλιμακώσουμε τη δράση μας. 
 
Η Σοφία Γεωργοκώστα μεταφέρει τις συγκλονιστικές εικόνες που βλέπουν καθημερινά οι κάτοικοι της Λέσβου. Μεταφέρει την εικόνα της αλληλεγγύης, αλλά κάνει επίσης την παρατήρηση ότι η αριστερά του νησιού είναι «αμήχανη» μπροστά σε αυτή τη μάχη. Παρόλα αυτά οι νεοναζί δεν έχουν καταφέρει να βρουν χώρο χάρη στην κινητοποίηση και την εγρήγορση όσων στηρίζουν τους πρόσφυγες. Τονίζει ότι χρειάζεται πίεση πάνω στο κράτος και στο δήμο για να δοθούν αποτελεσματικές λύσεις. 
 
Στο «σαλόνι» της εφημερίδας φιλοξενείται επίσης το κάλεσμα του Συντονισμού των σωματείων για το προσφυγικό-μεταναστευτικό που καλούν σε διαδήλωση την Πέμπτη 15 Οκτώβρη στις 6μμ στα Προπύλαια.
 
«Πες το δυνατά, πες το καθαρά, σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά» είναι ο τίτλος του κειμένου της δασκάλας Μαργαρίτας Παπαμηνά που αναδεικνύει τις ευθύνες της Ευρώπης-Φρούριο για το δράμα των προσφύγων. Τονίζει ότι χρειάζεται να παλέψουμε ενάντια στην ισλαμοφοβία και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και να εμποδίσουμε τις κυβερνήσεις να παίξουν το χαρτί του ρατσισμού. 
 
Η Αγγελική Φάρκωνα στο δικό της κείμενο αναφέρεται στη μάχη της δίκης των χρυσαυγιτών δολοφόνων. Τονίζει ότι το κίνημα χρειάζεται να δώσει με όλες τις δυνάμεις του αυτό τον αγώνα για να καταδικαστεί η ναζιστική οργάνωση για τα αποτρόπαια εγκλήματά της. 
 
Ο Στέργιος Μανουράς στο δικό του κείμενο σχολιάζει την επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να υπαναχωρήσει στο ζήτημα που άνοιξε με τη διδασκαλία των Θρησκευτικών. Ολόκληρο το κείμενο «Θρησκευτικά: η κατήχηση της υποταγής» μπορείτε να το βρείτε και στο μπλογκ της «Τάξης μας». 
 
Στο οπισθόφυλλο της εφημερίδας η Γεωργία Κόφφα, καθηγήτρια καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στην Πανελλαδική Συνέλευση Εργατικής Αντίστασης που οργανώνει ο Συντονισμός ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμότητες. Θυμίζει πώς φτιάχτηκε ο Συντονισμός και αναφέρει ποιες μάχες είναι μπροστά από τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι την αντιμετώπιση των επιθέσεων σε Υγεία, Παιδεία.