Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Όλοι μαζί στις 19 Μάρτη

Από τη Συνέντευξη Τύπου της ΚΕΕΡΦΑ. Από αριστερά Κ. Παπαδάκης, Β. Κουκαλάνι, Π. Κωνσταντίνου, Τζ. Ασλάμ, Τ. Αλιζαντά, Γ. Τσιάκαλος, Α. Σιράζ, Κ. Καταραχιάς

Τα συλλαλητήρια της 19 Μάρτη στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο παρουσίασε η ΚΕΕΡΦΑ σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε στο κέντρο της Αθήνας στο Ρομάντσο την Τρίτη 15 Μαρτίου. Στη διάρκεια της συνέντευξης έγιναν συνδέσεις μέσω skype με τη Βιέννη, τη Βαρσοβία, τη Βαρκελώνη, το Λονδίνο και το Δουβλίνο.
 
«Οι συνθήκες στο Ελληνικό που μένουμε δεν είναι καλές. Η ΕΕ πρέπει να τα κοιτάξει αυτά, εμείς ήρθαμε εδώ γιατί κινδυνεύουμε. Θα είμαστε και εμείς το Σάββατο στην Ομόνοια» τόνισε ο Μοχάμεντ Μοτακί Μπασάρ, Αφγανός πρόσφυγας και εθελοντής από το Ελληνικό.
 
Το παρών στην συνέντευξη τύπου, που συντόνισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, έδωσαν ο Γιώργος Τσιάκαλος, πανεπιστημιακός από το κίνημα αλληλεγγύης, που κάλεσε όλους να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της 19ης Μάρτη τονίζοντας: «Δεν το αντέχουμε να βλέπουμε τους πρόσφυγες να πνίγονται στη θάλασσα στο Αιγαίο και τώρα και στα ποτάμια στην Ειδομένη».
 
Ο Τζαβέντ Ασλάμ επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας, που θύμισε τους παλιότερους αγώνες για να καταλήξει ότι χωρίς αγώνα δεν έχει κερδιθεί ούτε ένα δικαίωμα. Ο Ταχέρ Αλιζαντά από την Κοινότητα Αφγανών που θύμισε ότι στη χώρα του υπάρχει πόλεμος εδώ και 45 χρόνια με αποτέλεσμα να έχουν διαλυθεί όλα, ενώ καυτηρίασε την πολιτική κλειστών συνόρων και την κατάσταση στους χώρους «φιλοξενίας», όπου έγκυοι γυναίκες κοιμούνται στο τσιμέντο. 
 
“Μετατρέπουν την Ελλάδα σε ένα απέραντο νεκροταφείο” τόνισε ο Αριφουραχμάν Σιράζ από το Ελληνομπαγκλαντεσιανό Επιμελητήριο, ενώ ο ηθοποιός Βασίλης Κουκαλάνι κάλεσε όλους τους καλλιτέχνες να συμμετέχουν μαζικά στη διαδήλωση στις 19Μ τονίζοντας την ανάγκη οι δράσεις που οργανώνουν οι αλληλέγγυοι να βάζουν καθαρά τα πολιτικά αιτήματα για ανοιχτά σύνορα, κανείς πρόσφυγας και μετανάστης ανεπιθύμητος.
 
Ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Άγιο Σάββα μίλησε για το ρόλο που έχουν παίξει τα σωματεία στην αλληλεγγύη στους πρόσφυγες συνδέοντας τους με τους αγώνες κατά της λιτότητας. “Θέλουμε ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες και ανοιχτά νοσοκομεία με προσωπικό και υποδομή που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων” τόνισε.
 
“Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί όλους και όλες, τους εργαζόμενους, τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, τη νεολαία, τον κόσμο της αλληλεγγύης και της αντίστασης να διαδηλώσει το Σάββατο στις 3μμ στην Ομόνοια”, είπε ο Κώστας Παπαδάκης από το ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν μια χώρα που περηφανεύεται ότι είχε πέρσι 26 εκατομμύρια τουρίστες να μην μπορεί να εξασφαλίσει αξιοπρεπή στέγαση για λίγες δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες.
 
Διεθνώς 
«Ενώ το Βρετανικό κράτος έχει μια μακρά παράδοση ρατσισμού, εμείς έχουμε μια μακρά παράδοση από καμπάνιες ενάντια στο ρατσισμό» τόνισε ο Γουέιμαν Μπένετ από τη Βρετανία. Ο Ντάβιντ Αλμπριχ τόνισε ότι στη Βιέννη οργανώνουν μια μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στην άθλια πολιτική της αυστριακής κυβέρνησης και μετέφερε από τη Βιέννη την εικόνα αισιοδοξίας από το αντιφασιστικό συλλαλητήριο το περασμένο Σάββατο όταν 3000 αντιφασίστες συγκεντρώθηκαν απέναντι σε λίγες εκατοντάδες φασίστες που καλούσαν ενάντια στους πρόσφυγες. Ο Τόνι Μπορέλι από την Βαρκελώνη μίλησε για το κίνημα για να πέσουν οι φράχτες και στα σύνορα της Ισπανίας με τις χώρες της Αφρικής.  Ο Φίλιπ Ιλκόφσκι από τη Βαρσοβία έφερε την εικόνα από το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα που έχει αρχίσει να οργανώνεται και στην Ανατολική Ευρώπη. Ο Μεμέτ Ουλουτάγκ, τουρκικής καταγωγής που κατοικεί στην Ιρλανδία, αφού μετέφερε την εικόνα της μαζικής καμπάνιας στο Δουβλίνο, τόνισε: «Είναι ντροπή η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση να καλούν τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ να σκοτώνουν πρόσφυγες στο Αιγαίο» τόνισε.