Βιβλία
Βιβλιοπαρουσίαση: Τα αποσυρθέντα βιβλία

Παρουσίαση του βιβλίου «Τα αποσυρθέντα βιβλία. Έθνος και σχολική ιστορία στην Ελλάδα, 1858-2008» οργανώνει την Πέμπτη 17 Μάρτη στις 7μμ το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο. Η εκδήλωση-βιβλιοπαρουσίαση θα φιλοξενηθεί στο χώρο του ΜΒ, στην οδό Φειδίου 14, πίσω από το ΤΙΤΑΝΙΑ-ΡΕΞ. 
 
Ομιλητές θα είναι ο Χάρης Αθανασιάδης, συγγραφέας του βιβλίου και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ο Κώστας Βλασόπουλος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το βιβλίο του Χ. Αθανασιάδη έχει ανοίξει τη συζήτηση σε μεγάλα ακροατήρια. Πολλά είναι επίσης τα έντυπα της αριστεράς που έχουν ασχοληθεί με το βιβλίο και την προσπάθεια του συγγραφέα. 
 
Η Αυγή της Κυριακής 6/3 είχε συνέντευξη του Χ. Αθανασιάδη όπου αφηγείται πως «βούτηξε» στην ιστορία του «ενάμιση αιώνα αποσύρσεων» βιβλίων από το «Γεροστάθη» και τα «Ψηλά Βουνά» μέχρι το βιβλίο της ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού το 2007. 
 
Σε ένα σημείο στην συνέντευξή του ο συγγραφέας αναφέρει: «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε την οξύτατη αντιπαράθεση για τα Ψηλά Βουνά δίχως να λάβουμε υπόψη την πανσπερμία των εθνοτήτων που κλήθηκε να ενσωματώσει η Ελλάδα ύστερα από τους Βαλκανικούς Πολέμους, ούτε να καταλάβουμε την πολεμική σε ένα βιβλίο βυζαντινής ιστορίας του 1965 δίχως να τη συσχετίσουμε με την ήττα της αριστεράς στον Εμφύλιο και την επιστροφή της το 1958. Κάτω όμως από τους διαφορετικούς αριθμητές υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής, μια κεντρική παραδοχή που συγκροτεί το ευνοϊκό πλαίσιο εντός του οποίου ξετυλίγονται οι συμβολικοί πόλεμοι για τη σχολική Ιστορία. Πρόκειται για το σχήμα της συνέχειας του ελληνικού έθνους, όχι ακριβώς όπως το σκιαγράφησε ο Παπαρρηγόπουλος, αλλά όπως εκλαϊκευμένο και φορτωμένο με μύθους αποτυπώθηκε στα σχολικά βιβλία». 
 
Ο Κ. Βλασόπουλος, συνομιλητής του συγγραφέα στην εκδήλωση του ΜΒ, έχει γράψει βιβλιοκριτική στο προτελευταίο τεύχος του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω. Διαβάστε τη εδώ: http://www.socialismfrombelow.gr/article.php?id=832.