Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Προκλήσεις σε βάρος της μειονότητας

Παλαιότερη διαδήλωση στην Ξάνθη

Πρόσφατα άνοιξε το ζήτημα της Σαρία, μετά από δημόσια τοποθέτηση δύο πρώην Υπουργών Εξωτερικών του Βαγγέλη Βενιζέλου και της Ντόρας Μπακογιάννη. Τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν στον Τύπο αλλά και οι δηλώσεις των πολιτικών παραγόντων προσπαθούν να παρουσιάσουν τη Θράκη και την μειονότητα σαν να είναι το Ιράν της Ευρώπης.
 
Όλη αυτή η συζήτηση γίνεται γιατί τάχα η κ. Μπακογιάννη και ο Βενιζέλος ενδιαφέρονται “για την προστασία των ελευθεριών των ελλήνων πολιτών και ιδίως των γυναικών”. Αποτελεί ακραία υποκρισία να βγαίνουν ως υπερασπιστές της μειονότητας αυτοί που τόσα χρόνια εφάρμοζαν και εφαρμόζουν την πολιτική “εθνικής καραντίνας” απέναντι στην μειονότητα.
 
Οι Σαμαροβενιζέλοι αγκαζέ με την Χρυσή Αυγή είναι αυτοί που ψήφισαν στις αρχές του 2015 τον ρατσιστικό νόμο που απαγορεύει στους μουσουλμάνους απόφοιτους παιδαγωγικών τμημάτων δημοτικής εκπαίδευσης να εργάζονται ως δάσκαλοι στα μειονοτικά σχολεία. Ενώ τους αναγνωρίζει τα πτυχία και αναγνωρίζει την ικανότητα τους να διδάσκουν στα δημόσια σχολεία. 
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση τότε είχε δεσμευτεί ότι θα καταργήσει το συγκριμένο νόμο, αλλά με την ανάληψη της εξουσίας έκανε ακριβώς το αντίθετο. Εφάρμοσε τον νόμο με υπερβάλλοντα ζήλο και μάλιστα πρόσφατα δια στόματος του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης προχώρησε και σε συστάσεις για τη μη χρήση της τουρκικής γλώσσα στα μειονοτικά σχολεία. Ο κ. Κεραμάρης (περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης), σε δημόσιο έγγραφο του προέβη σε συστάσεις προς τις διευθύνσεις των μειονοτικών σχολειών να χρησιμοποιούν την επίσημη γλώσσα του κράτους στην αυλή του σχολείου. Ενώ το αίτημα της μειονότητας για δίγλωσσα νηπιαγωγεία παραπέμπονταν κάθε φόρα στις καλένδες. 
 
Είναι πρόκληση να μιλάνε αυτοί που τις προηγούμενες δεκαετίες με τα μέτρα των “διοικητικών οχλήσεων” έχουν αφαιρέσει την ιθαγένεια δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, είχαν φτιάξει τις ειδικές ζώνες και έκλειναν τους ανθρώπους πίσω από μπάρες, (όπως κλείνει, σήμερα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τους πρόσφυγες πίσω από τις μπάρες των στρατοπέδων). Απαγόρευαν σε κάθε μέλος της μειονότητας να αγοράζει, να ανακαινίζει ή να χτίζει σπίτι, δεν εξέδιδαν καμία άδεια οδήγησης και φυσικά δεν αναγνώριζαν κανένα τίτλο σπουδών που αποκτήθηκε σε άλλη χώρα. 
 
Σήμερα, η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, έχει προκαλέσει τεράστια καταστροφή στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Θράκης. Η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο, ο αγροτοδιατροφικός τομέας έχει εξαφανιστεί και οι άνθρωποι απεγνωσμένοι ψάχνουν για δουλειά στο εξωτερικό. Πολλοί αφήνουν τις οικογένειες και τα παιδιά τους για μήνες και μεταναστεύουν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης που απασχολούνται στις πιο ανθυγιεινές δουλειές προκειμένου να εξασφαλίσουν το ψωμί για το σπίτι τους.
 
Φασιστικές προκλήσεις
Εκτός από τις επιθέσεις σε οικονομικό επίπεδο συνεχίζουν και οι προκλήσεις των φασιστών αλλά και του βαθέως κράτους απέναντι στην μειονότητα. Τέλη Απριλίου ο χρυσαυγίτης βουλευτής Λαγός, κάτω από την απόλυτη κάλυψη της αστυνομίας του Τόσκα, οργάνωσε έστω και στα μουλωχτά, εκδήλωση στο χωριό Γλαύκη που κατοικούν αποκλειστικά μουσουλμάνοι. Επίσης είχαμε την επίθεση στα γραφεία του DΕB στην Κομοτηνή και την απαγωγή του ιμάμη στην Ξάνθη από την παρακρατική φασιστική οργάνωση
“Φρουροί της Θράκης”. Αλλά και την οργάνωση της στρατιωτικής άσκησης “ένδοξος πομάκος” από τον “ιερό λόχο”. Να θυμίσουμε επίσης την περιφορά του επιταφίου σε αμιγή μουσουλμανικά χωριά και τις επιθέσεις σε τζαμιά. 
 
Πρόσφατα ο Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Νίκος Κοτζιάς, μίλησε στην παρουσίαση του βιβλίου του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Στέλνοντας μήνυμα στον Τούρκο ομόλογο του, είπε πως… η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Στην ίδια εκδήλωση, ο αριστερός Κοτζιάς, υιοθέτησε την πρόταση του Στυλιανίδη να δημιουργηθεί διακομματική επιτροπή για τη Θράκη, ώστε να χαραχθεί μια “εθνική στρατηγική”, βάζοντας έτσι στο στόχαστρο τα δικαιώματα της μειονότητας. Στο ίδιο μήκος κύματος ο συνέταιρος του Τσίπρα και ΥΕΘΑ Π. Καμμένος δήλωσε ότι «Δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα στη Θράκη». 
 
Όλα αυτά είναι προκλήσεις και εθνικιστικά παιχνίδια σε βάρος της μειονότητας της Δ. Θράκης που στρώνουν το δρόμο στους φασίστες. Πρόκειται για μεγάλη κατάντια του ΣΥΡΙΖΑ που για χρόνια υπεράσπιζε το δικαίωμα εθνικού αυτοπροσδιορισμού της μειονότητας και απαιτούσε το σεβασμό των δικαιωμάτων της.
 
Την απάντηση θα τη δώσουν οι εργαζόμενοι, η νεολαία, ο απλός κόσμος ενωμένος ενάντια στην πολιτική της λιτότητας, της φτώχειας, του εθνικισμού, του ρατσισμού, όπως το έκαναν σε όλες τις πανεργατικές απεργίες, σε όλα τα αντιρατσιστικά συλλαλητήρια, στη μεγάλη αντιφασιστική πορεία το 2013 και στο μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο το καλοκαίρι του 2014 ενάντια στην σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, 
 Τζεμαλί Μηλιαζήμ, δάσκαλος, Ξάνθη