Οικονομία και Πολιτική
Το ΟΧΙ θα νικήσει!

29 Ιούνη 2015, Σύνταγμα

Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα βρισκόταν σε εξέλιξη την Τρίτη 5 Ιούλη το απόγευμα, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη έφευγε για το τυπογραφείο. Ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα του περσινού Ιούλη, συνδικάτα, συλλογικότητες και οργανώσεις της αριστεράς τιμούσαν το συντριπτικό 62% υπέρ του ΟΧΙ στα μνημόνια, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι πρωταγωνιστές αυτής της μάχης, έχοντας πάρει έμπνευση από το Brexit, δε θα σταματήσουν μέχρι να το επιβάλλουν στην πράξη.
 
Στο συλλαλητήριο καλούσαν η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΣΠΕΡΤ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΠΕΝΕΝ και το Σωματείο Εργαζόμενων στην Ιντρακόμ, η Πρωτοβουλία Αγώνα για την αποδέσμευση από την ΕΕ - “ΔιΕΕξοδος” που μόλις συγκροτήθηκε (βλέπε σελίδα 4), ενώ με σύνθημα “Το ΟΧΙ του λαού είναι εδώ και θα νικήσει” συμμετείχε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Διαδηλώσεις γίνονταν την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, την Πάτρα, τα Χανιά, το Ηράκλειο, την Ξάνθη.
 
Για την επιτυχία της κινητοποίησης, τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχαν τις προηγούμενες μέρες οργανώσει μαζικές εξορμήσεις και αφισοκολλήσεις σε όλες τις γειτονιές. Ενώ μεγάλη κεντρική εξόρμηση έγινε την παραμονή της κινητοποίησης, τη Δευτέρα 4 Ιούλη το πρωί, στο ΜΕΤΡΟ του Συντάγματος. 
 
“Ήταν μια μαζική εξόρμηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με σημαίες, ανακοινώσεις και συνθήματα από την ντουντούκα, στην οποία μοιράστηκαν πάνω από 1500 προκηρύξεις”, μας είπε ο Γιάννης Μαραβελάκης. “Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, μιλήσαμε με πάρα πολύ κόσμο, κύρια εργαζόμενους που εκείνη την ώρα πάνε στη δουλειά τους, για τη σημασία του συλλαλητήριου. Πολλοί ήθελαν να συζητήσουν αν το ΟΧΙ μπορεί να νικήσει και πώς, για τους αγώνες και την κλιμάκωσή τους. Ενώ αρκετοί πήραν υλικό για να μοιράσουν στους συναδέλφους του. Κλείσαμε με μαζική αφισοκόλληση στο κέντρο της Αθήνας”.
 
“Συμπληρώνεται ένας χρόνος από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, μια κορυφαία στιγμή των αγώνων ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές των Κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σφραγίστηκε με τη σαρωτική νίκη του 61,3% υπέρ του ΟΧΙ ενάντια στη συμφωνία με την Τρόικα”, ανέφερε η ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ για το συλλαλητήριο.
 
“Ούτε η λυσσαλέα τρομοκρατική καμπάνια όλων των κυρίαρχων δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου, ούτε οι απειλές για Grexit, ούτε τα αφεντικά που απειλούσαν με απολύσεις, οι τραπεζίτες που έκλεισαν τις τράπεζες, ούτε η υπονόμευση της Κυβέρνησης, κατάφεραν να φοβίσουν και να πισωγυρίσουν τον κόσμο. Το συγκλονιστικό ΟΧΙ των εργαζομένων, της νεολαίας και του λαού άνοιξε ένα βαθύ ρήγμα, έγινε πηγή έμπνευσης και αλληλεγγύης σε όλο τον πλανήτη. Έβαλε στο κέντρο της πολιτικής διαπάλης την ευρεία λαϊκή απαίτηση για μια άλλη πολιτική με κέντρο τις εργατικές και λαϊκές ανάγκες και δικαιώματα...
 
Στην επέτειο του δημοψηφίσματος θα είμαστε ξανά στο Σύνταγμα για να δείξουμε ότι η δύναμη των εργαζομένων δεν ανακόπηκε”.