Οικονομία και Πολιτική
Ο Τσίπρας στην Κίνα: Σοκ ιδιωτικοποιήσεων
Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και Γουάνγκ Γι αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία ενός οργανισμού, που θα αποτελείται από μέλη-χώρες οι οποίες …είχαν μεγάλο πολιτισμό και ήταν οι πρόδρομοι του σύγχρονου πολιτισμού (!) Φάτε ιδιωτικοποιήσεις και αρχαίο πολιτισμό το μήνυμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στους συνταξιούχους που τις ίδιες μέρες είδαν τις συντάξεις τους να περικόβονται. Στη φωτό ο Αλέξης Τσίπρας ξεναγείται στο Σινικό Τείχος.
Ο «Πραματευτής» του Νίκου Ξυλούρη θα μπορούσε να είναι το σάουντρακ της επίσκεψης του Τσίπρα και της πολυμελούς συνοδείας του στην Κίνα, με τη διαφορά ότι αυτά που έχουν βάλει σκοπό να ξεπουλήσουν δεν είναι ούτε κουβαρίστρες ούτε βελονάκια.
Δίπλα στον Τσίπρα ταξίδεψαν στην Κίνα αρκετοί υπουργοί, η περιφερειάρχης Αττικής, επιχειρηματική αποστολή, συνολικά 45 εταιρείες και φορείς, που ενεργοποιούνται στον τουρισμό, το «real estate», τον τομέα των τροφίμων, τη ναυτιλία, τις νέες τεχνολογίες, την υγεία. Φυσικά παρών ήταν ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Πιτσιόρλας που μαζί με τον γενικό διευθυντή της COSCO SHIPPING Γουάν Μιν υπέγραψαν συμφωνία επιβεβαίωσης ότι έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις που καθορίστηκαν για την εξαγορά του 67% του ΟΛΠ από την Cosco.
Συμμετοχή
Ο Τσίπρας στη συνάντησή του με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ ανάμεσα σε άλλα, πρότεινε τη συμμετοχή κινεζικών εταιριών σε «επενδύσεις» όπως η δημιουργία logistic center στο Θριάσιο όπου κινέζικα προϊόντα θα «συναρμολογούνται και θα μεταφέρονται προς την Κεντρική Ευρώπη». Ακολούθησε, στην ουσία, πρόσκληση (;) για το σιδηρόδρομο αφού όπως τόνισε οι Τσίπρας ο δρόμος της Κίνας προς την Ευρώπη «περνά από την Ελλάδα, τόσο σε ό,τι αφορά τη θαλάσσια οδό όσο και σε ό,τι αφορά την οδική και σιδηροδρομική ζώνη». Αλλά και πρόσκληση για τη διερεύνηση της δυνατότητας ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, επένδυση στον τραπεζικό τομέα, επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα και αλλά και το αεροδρόμιο στο Καστέλλι στην Κρήτη.
Όσον αφορά τώρα στις ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα ο πρωθυπουργός της Κίνας θύμισε στον Τσίπρα ευγενικά ότι «η Κίνα είναι μια μεγάλη εξαγωγική χώρα» αλλά θα μπορούσε να εισάγει κάποια «προϊόντα ποιότητας». Για να εξετάζει την πρόοδο αυτών και άλλων θεμάτων αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μόνιμη ελληνοκινεζική επιτροπή παρακολούθησης.
Ο Τσίπρας επίσης συναντήθηκε στη Σαγκάη με τον πρόεδρο της Cosco, τον πρόεδρο της εταιρίας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba, τον πρόεδρο της τεχνολογικής εταιρείας ΖΤΕ και της επενδυτικής εταιρίας Fosun. Στο Πεκίνο συναντήθηκε με τον Γουάνγκ Ζιανλίν, πρόεδρο του μεγάλου ομίλου Wanda Group, που επενδύει σε εμπορικά ακίνητα, τουρισμό, κινηματογράφο. Ο πρόεδρος της Wanda Group εξέφρασε το ενδιαφέρον του για δημιουργία υποδομών τουριστικής ανάπτυξης και στούντιο κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα. Στη συνάντηση με την εταιρία Huawei που ειδικεύεται στην πληροφορική και τεχνολογία ο Τσίπρας σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική «τόνισε ότι θα κατασκευασθεί ένα τεχνολογικό πάρκο στην Αθήνα και πρότεινε την αδελφοποίηση του τεχνολογικού πάρκου Huawei με την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης».
Oι Κινέζοι αξιωματούχοι ήταν ευχαριστημένοι από την ταχύτητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση έτρεξε να ικανοποιήσει τους όρους που έθεσαν αλλάζοντας μέσα στη Βουλή το νόμο όσον αφορά στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στο λιμάνι. Από την πλευρά του ο Τσίπρας εγγυήθηκε ξανά και ξανά ότι στην Ελλάδα δημιουργούνται «σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες χαμηλού ρίσκου», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει «ένα επενδυτικό σοκ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για να χτυπήσουμε την αποεπένδυση και να αντιμετωπίσουμε την ανεργία».
Και μόνο η έκφραση «επενδυτικό σοκ» δείχνει το νεοφιλελεύθερο κατήφορο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που φυσικά δεν έχει να παρουσιάσει ούτε μια πραγματικά δημόσια επένδυση. Και βέβαια, ο Τσίπρας πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες όταν λέει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα οδηγήσουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Aλήθεια μπορεί να δείξει ο Τσίπρας έστω ένα όφελος που είχαν οι εργαζόμενοι και γενικότερα οι κάτοικοι του Πειραιά από τη μέχρι τώρα παρουσία της Cosco στο λιμάνι; Πόσες αλήθεια θέσεις εργασίας χάθηκαν και πόσες δημιουργήθηκαν και με ποιες συνθήκες εργασίας; Και μάλιστα, ενώ σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Cosco Shipping Γουάν Μιν «η εμπορευματική δυναμικότητα του Πειραιά αυξήθηκε από 880.000 TEU το 2010 σε 3.360.000 TEU το 2015, ενώ η κατάταξή του με όρους δυναμικότητας εκτοξεύτηκε από την 93η θέση στην 39η…»

