Συνεντεύξεις
Συνέντευξη με τον Πέτρο Κωνσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ: Συντονίζουμε τις μάχες κατά του ρατσισμού και του φασισμού

Πώς εξελίσσεται η δίκη της Χρυσής Αυγής μετά τη μεταφορά της στο Εφετείο Αθηνών; 
Ήταν μία μεγάλη επιτυχία του αντιφασιστικού κινήματος και της οικογένειας του Π. Φύσσα το ότι η δίκη μεταφέρθηκε στο Εφετείο της Αθήνας. Αυτό δίνει τη δυνατότητα για μεγαλύτερη κινητοποίηση του αντιφασιστικού κινήματος και ταυτόχρονα να υπάρχει πλατιά πρόσβαση του κόσμου σε όσα συμβαίνουν μέσα στη δίκη. Το να προχωρήσει η δίκη με γοργούς ρυθμούς και να φτάσουμε στην καταδίκη της Χρυσής Αυγής, αυτό θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση και θα αποτυπωθεί το κεντρικό αίτημα του αντιφασιστικού κινήματος να μην υπάρχει καμιά νομιμοποίηση της Χρυσής Αυγής. 
 
Η παρουσία του κινήματος στη δίκη, οι συγκεντρώσεις που οργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ, οι παρεμβάσεις που κάνουν τα συνδικάτα, προσωπικότητες, Δήμαρχοι και βουλευτές της αριστεράς αναβαθμίζουν την προσοχή και τη σημασία για τη δίκη και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στο κίνημα να επιβάλλει ότι δεν θα πέσουν στα μαλακά οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής. Δηλαδή να μην προχωρήσουμε σε μία διαδικασία που απλά καταλογίζονται ευθύνες και ποινές στα εκτελεστικά όργανα της ναζιστικής οργάνωσης αλλά στην ίδια την ηγεσία που σχεδίασε, οργάνωσε με συλλογικό τρόπο και εκτέλεσε όλα αυτά τα αποτρόπαια εγκλήματα.
 
Άρα ο μήνας Ιούλης και οι επόμενοι τρεις είναι πολύ κρίσιμοι στο να καταφέρει το αντιφασιστικό κίνημα με την παρουσία του να επιβάλλει ότι δεν θα ξεφύγει από τη μέγγενη η Χρυσή Αυγή. Ταυτόχρονα χρειάζεται αποφασιστική παρέμβαση όπου η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να ξαναεμφανιστεί στις γειτονιές μας. Κάνει απόπειρες, προσπαθώντας να παίξει το χαρτί ότι η δίκη είναι μια σκευωρία, και ότι είναι νόμιμο πολιτικό κόμμα και για αυτό κάνει προεκλογικές συγκεντρώσεις στον Πειραιά, ρατσιστικές συνάξεις μίσους κατά της «ισλαμοποίησης», φεστιβάλ μίσους στην Αθήνα, περιοδείες στις περιοχές όπου υπάρχουν κέντρα προσφύγων. Προσπαθεί να κάνει επίσης και άλλου τύπου ανοίγματα, να μπει στα συνδικάτα, στον αγροτικό τομέα, να επιβάλει την εθνικιστική ρατσιστική ατζέντα. Από αυτή την άποψη δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε τη φασιστική απειλή της Χρυσής Αυγής. Δεν έχει τελειώσει. Έχουμε φαινόμενα όπου η αστυνομία συνεργάζεται ξανά μαζί τους, όπως έγινε στον Πειραιά. Δεν μπορούμε να αφήσουμε το ορμητήριο της Χρυσής Αυγής στο Μαρούσι να υπάρχει με την κάλυψη της αστυνομίας, δεν θα τους αφήσουμε μέσα στη μειονότητα της Ξάνθης να χύνουν εθνικιστικό και ρατσιστικό δηλητήριο για να ξαναχτίσουν βάσεις, σε καμιά γειτονιά της Αθήνας δεν περνάνε. Το Σεπτέμβρη, στα τρία χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, πρέπει να είναι μέρες κλιμάκωσης για το αντιφασιστικό κίνημα με μια μεγάλη διαδήλωση στις 18/9. Ξέρουμε ότι οι φίλοι του Παύλου Φύσσα ετοιμάζουν μία συναυλία στον Πειραιά. 
 
Πως χρειάζεται να συνεχίσει το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες;
Παράλληλα μία μεγάλη μάχη για το κίνημα είναι η πάλη ενάντια στη ρατσιστική συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία και τις συνέπειές της που είναι οι φοβεροί πνιγμοί στη θάλασσα της Μεσογείου. Διεκδικούμε να καταργηθεί, να ανοίξουν τα σύνορα, να πέσει ο φράχτης στον Έβρο και να κλείσει κάθε κέντρο κράτησης. Δεν μπορεί να γίνει ανεχτή η κατάσταση εξαίρεσης για τα δικαιώματα των προσφύγων και των ανηλίκων στα νησιά του Αιγαίου. Είναι σκάνδαλο το ότι αυτή τη στιγμή φτάσαμε σε εξέγερση ανηλίκων στη Μόρια και στη Λέρο και αντί να κλείσουν αμέσως αυτά τα κέντρα κράτησης, επιμένουν ρατσιστικά να φυλακίζουν αυτόν τον κόσμο με στόχο μαζικές απελάσεις στην Τουρκία. Η παραβίαση του ασύλου είναι σε πλήρη εξέλιξη. Το πραξικόπημα του Μουζάλα να διορίσει δικαστικούς στις επιτροπές προσφυγών, η ίδια η διαδικασία του ασύλου είναι τόσο αργή, όπου το μόνο το οποίο απομένει είναι ξανά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά, η παραβίαση των δικαιωμάτων, η κακομεταχείριση μέσα σε αυτούς τους χώρους που φτάνει στα όρια του βασανισμού. Ταυτόχρονα στην υπόλοιπη Ελλάδα τα καμπ έχουν γίνει πάρκινγκ με πανάθλια σίτιση, στρατιωτικοποίηση, αφαίρεση δικαιωμάτων, υπάρχει απαγόρευση της πολιτικής παρέμβασης μέσα σε αυτούς τους χώρους. 
 
Το κίνημα αλληλεγγύης έχει δείξει ότι μπορούν οι πρόσφυγες να φιλοξενηθούν μέσα στις πόλεις, σε κλειστά σχολεία, σε κλειστά ξενοδοχεία. Το κίνημα είναι που επέβαλε τις εγγραφές των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία και έτσι αναγκάστηκε το υπουργείο να βγάλει εγκύκλιο χωρίς βέβαια να πάρει τα μέτρα που χρειάζεται να συνοδεύουν αυτή την εγκύκλιο, δηλαδή να λειτουργήσουν οι τάξεις υποδοχής, να πάρουν τα παιδιά γνώση και μόρφωση. Υπάρχουν άνθρωποι μέσα στα καμπ που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας. Άρα είμαστε στο σημείο όπου η διεκδίκηση της ανοιχτής πόλης που το διεκδικήσαμε με την κινητοποίηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, και που έβαλε το θέμα «ανοίχτε τις πόλεις- ανοίχτε τις γειτονιές» χρειάζεται την επόμενη ώθηση. Αυτό σημαίνει μαζικές προσλήψεις, διερμηνείς και μεταφραστές στα σχολεία, στις δημόσιες υπηρεσίες, στα νοσοκομεία πάνω απ’ όλα.
 
Ιδιαίτερα το υπουργείο Παιδείας πρέπει αυτή τη στιγμή να ανακοινώσει πόσοι εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται, πόσες τάξεις υποδοχής
θα δημιουργηθούνε και επίσης να εκδώσει το ίδιο ενημερωτικό υλικό και να οργανωθεί μέσα στους χώρους των καμπ και έξω από αυτούς επίσημη ενημέρωση, ούτως ώστε την 1η Σεπτέμβρη να μην υπάρχει ούτε ένα παιδί έξω από το σχολείο. 
 
Ποια είναι η ατζέντα του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος στην Ευρώπη;
Από την ώρα που η ΕΕ υπέγραψε τη συμφωνία με τη Τουρκία, έκλεισε τα σύνορα και ύψωσε τους φράχτες, αυτό έδωσε ώθηση σε ρατσιστικά και ξενοφοβικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη και γι’ αυτό έχουν αυξηθεί οι ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις και στη Βρετανία και στη Γαλλία και στη Γερμανία. Μπορεί στη Γαλλία η άνοδος του εργατικού κινήματος να έδωσε μία ώθηση και μία ανάσα αυτό δε σημαίνει αυτόματα ότι θα σταματήσουν την πορεία της Λεπέν ώστε να διεκδικεί με σοβαρούς όρους την προεδρία της Γαλλικής δημοκρατίας. 
 
Όμως το τι συνέβη στην Αυστρία είναι μία προειδοποίηση. Το ότι κατάφερε η ακροδεξιά με τους μηχανισμούς του συνταγματικού δικαστηρίου να ακυρώσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών και να διεκδικεί ξανά την προεδρία, αυτό δίνει την εικόνα πόσο σοβαρή είναι η φασιστική απειλή. Γιατί το να ελέγξουν την προεδρεία σημαίνει ένα πολύ μεγάλο βήμα. Για αυτό αναπτύσσεται μία πολύ μεγάλη καμπάνια στην Αυστρία, που πρέπει να έχει διεθνή στήριξη, όπως είχαμε κινητοποιηθεί παλιά ενάντια στον Χάιντερ.  
 
Η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» μέσα σε αυτή τη χώρα κατάφερε να κερδίσει αρκετά μεγάλα ποσοστά στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, 15-20%. Ο κίνδυνος είναι πολύ πιο μεγάλος διότι συνεργάζεται ανοιχτά με το ισλαμοφοβικό Pegida. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε φασιστικές, ρατσιστικές και ναζιστικές οργανώσεις να ξαναμπούνε στις γειτονιές, συνεργαζόμενοι με ένα κόμμα το οποίο εμφανίζεται να διεκδικεί κοινοβουλευτική παρουσία. Είναι πολύ θετικό το ότι στη Γερμανία ιδρύθηκε η κίνηση «Ξεσηκωθείτε ενάντια στο ρατσισμό», που καλεί σε πανεθνική διαδήλωση στο Βερολίνο στις 3 Σεπτέμβρη. Η ΚΕΕΡΦΑ είναι προσκεκλημένη εκεί, όπου θα οργανώσει μία μεγάλη συγκέντρωση μαζί με την ελληνική κοινότητα και πανεπιστημιακούς για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής. 
 
Στη Βρετανία, στην καμπάνια του Brexit προσπάθησαν οι ακροδεξιοί και οι ξενόφοβοι να επιβάλλουν τη δικιά τους ατζέντα, απέναντι σε ένα ολόκληρο κίνημα αριστερής εξόδου, χρησιμοποιώντας όλη τη ρατσιστική πολιτική που έβαζε ο Κάμερον και ο Νάιτζελ Φάραντζ. Έχει αφήσει ένα ανοιχτό μέτωπο, συνέχεια της πάλης που δίνανε όλο το προηγούμενο διάστημα και κατά του Κάμερον και κατά της Τερέζα Μέι, η οποία σαν υπουργός Δημόσιας Τάξης είχε κάνει τις πιο χυδαίες δηλώσεις κατά των προσφύγων και των μεταναστών. Μέσα στην προεκλογική περίοδο του δημοψηφίσματος το αντιρατσιστικό κίνημα έστειλε ένα κονβόι με 250 φορτηγά ανθρωπιστική βοήθεια, που το μπλόκαρε η αστυνομία της Γαλλίας και της Βρετανίας. Είναι μπροστά στο να οργανώσουνε την ιδρυτική συνδιάσκεψη της κίνησης “Stand up against rascism” στις 8 -9 Οκτώβρη. 
 
Και βέβαια είναι το κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ για τη Διεθνή Συνάντηση στις 15-16 Οκτώβρη, στην Αθήνα, όπου μαζί με όλα αυτά τα κινήματα που έχουν ήδη δηλώσει τη συμμετοχή τους, θα εξετάσουμε τις δυνατότητες κοινού συντονισμού και δράσης. Υπάρχουν πολύ μεγάλες παρακαταθήκες. Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι οι περσινές πρωτοβουλίες που πήρε η ΚΕΕΡΦΑ, η 19 Μάρτη ως διεθνής ημέρα δράσης, είχαν τεράστια ανταπόκριση. Η 19 Μάρτη ήταν μια πανευρωπαϊκή κινητοποίηση με χιλιάδες διαδηλωτές στη Βρετανία, στην Αυστρία, στην Πολωνία, απλώθηκε πραγματικά παντού και έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην ίδια την Αυστρία. Η κινητοποίηση κατά των φραχτών από τον Έβρο μέχρι το Καλαί ήταν συγκλονιστική στην ίδια τη Γαλλία, διότι ήταν ταυτόχρονα και κατά του κράτους εξαίρεσης της κυβέρνησης Ολάντ. Tην αψήφησε και ταυτόχρονα ματαίωσε και τις απειλές των φασιστών ότι θα σταματήσουν την αντιρατσιστική κινητοποίηση. Και άρα με αυτές τις παρακαταθήκες και με πρόταση να υπάρχει νέα διεθνής κινητοποίηση στις 18 Μάρη 2017 πάμε να οργανώσουμε τη Διεθνή Συνάντηση κατά του ρατσισμού και του φασισμού. Ταυτόχρονα θα παρθούν και πρωτοβουλίες κατά της Ευρώπης Φρούριο, των κλειστών συνόρων, των φραχτών και των στρατοπέδων συγκέντρωσης.