Εργατικό κίνημα
Vodafone: “Απολύεσαι... για το καλό σου”

Γενική απεργία 6/5/2016

“Απολύεσαι... για το καλό σου”. Αυτό ανακοίνωσαν στην εργαζόμενη Ε.Β, η οποία εργαζόταν σε κατάστημα της Vodafone στον Πειραιά. Η Εργατική Αλληλεγγύη μίλησε μαζί της: 
 
“Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα της εταιρίας στον Πειραιά. Είμαι επιληπτική και είχα ενημερώσει γι'αυτό από την αρχή. Είχα πάθει κρίση 4 φορές. Μετά την τελευταία φορά απολύθηκα. Όπως μου είπε ο υπεύθυνος του καταστήματος μίλησε λέει με δικό του γιατρό – τον οποίο ούτε τον ξέρω ούτε με ξέρει - και του είπε ότι η δουλειά δεν μου κάνει καλό και αποφάσισε να με διώξει.
Του είπα ότι η απόλυσή μου είναι παράνομη. Και η απάντηση ήταν ότι είναι για το... καλό μου. Με συμβούλευσε κιόλας να βρω μια δουλειά 'που να μου ταιριάζει' με λιγότερο άγχος και στρες. Δεν πρόκειται να το αφήσουμε έτσι. Το πρωί της Πέμπτης στις 10πμ θα προχωρήσουμε σε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας Πειραιά και σε συνεργασία με το Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια, είμαστε σε επικοινωνία τόσο με τo σωματείo της Vodafone, όσο και με άλλα σωματεία της πόλης του Πειραιά, προκειμένου να ετοιμάσουμε την απάντησή μας”. 
 
Ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια, καλεί σε κινητοποίηση την Τρίτη 13/9 στις 6μμ έξω από το κατάστημα στην οδό Βασιλέως Γεωργίου 28Α στον Πειραιά. Στο κάλεσμα αναφέρει μεταξύ άλλων:
 
“Η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για μια παράνομη και καταχρηστική απόλυση από κάθε πλευρά. Η συνάδελφος ποτέ και σε καμία στιγμή δεν δέχτηκε επίπληξη από την εργοδοσία ότι ήταν ανεπαρκής στη δουλειά της. Αυτό που μοιάζει ότι ενόχλησε την εργοδοσία είναι το γεγονός ότι η Ε.Β. είναι ενεργή σε όλους τους αγώνες του κινήματος, συμμετείχε σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις. 
Αρνιόταν συστηματικά να δουλέψει τις Κυριακές που απεργούσαν τα σωματεία ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και αυτό βάρυνε εναντίον της. Στο κατάστημα της Vodafone στην οδό Βασιλέως Γεωργίου 28Α στον Πειραιά, παρόλο που οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονταν για 8ωρη απασχόληση, καθημερινά τους έβαζαν στόχους για πωλήσεις και απειλούσαν με απόλυση αν δεν εκπληρωθούν. Και ακόμη περισσότερο, αντί να πληρώνονται σε χρήματα τα μπόνους από την επίτευξη των στόχων, τους έδιναν δωροεπιταγές. Σε αυτές τις συνθήκες η παρουσία της συναδέλφισσας Ε. Β. δημιουργούσε πρόβλημα στις αντεργατικές πρακτικές της εργοδοσίας. 
 
Να ανακληθεί η παράνομη απόλυση της συναδέλφισσας Ε. Β. Να σταματήσουν οι εξαντλητικές συνθήκες δουλειάς στο κατάστημα”.