Εργατικό κίνημα
ΔΟΕ 15/9: Οργανώνουμε την απεργία

Συγκέντρωση εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας 31 Αυγούστου

Στις 15 Σεπτέμβρη τα σχολεία ξεσηκώνονται για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και για να σωθεί το δημόσιο σχολείο! Η ΔΟΕ έχει κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία, ενώ καλεί σε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας. Η βάση των εκπαιδευτικών ζητάει από την ΟΛΜΕ να συντονιστεί με τους δασκάλους σε ενιαίο μέτωπο έτσι ώστε από κοινού να παλέψουν τις επιθέσεις στην εκπαίδευση. 
 
Γενικές Συνελεύσεις στους Διδασκαλικούς Συλλόγους θα γίνουν όλο το επόμενο διάστημα και μέχρι τις 22 Σεπτέμβρη για να αποφασίσουν τη συνέχεια μετά την 24ωρη απεργία που είχε αποφασιστεί ήδη από την 85η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ τον Ιούνη. 
 
Η ΔΟΕ εισηγείται στους Συλλόγους «τη λήψη αποφάσεων κλιμάκωσης της αγωνιστικής δράσης με την πραγματοποίηση απεργιακών αγωνιστικών κινητοποιήσεων διάρκειας με επαναλαμβανόμενη μορφή (3ήμερες – 5ήμερες)», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της. Το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η Συνέλευση Προέδρων των Διδασκαλικών Συλλόγων, το αποφασιστικό όργανο της Ομοσπονδίας μετά από γύρους Γενικών Συνελεύσεων. 
 
Συλλαλητήριο ΔΕΘ
Την Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη στις 11.30πμ η ΔΟΕ δίνει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της όπου θα παρουσιαστούν αναλυτικά τα διαλυτικά μέτρα του υπουργείου Παιδείας. Συνέντευξη Τύπου θα δώσει και το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, 10.30πμ στην ΕΔΟΘ στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι πρωτοβάθμιοι σύλλογοι οργανώνουν συγκέντρωση στον ίδιο χώρο στις 11.30πμ. Το απόγευμα του Σαββάτου η Ομοσπονδία καλεί σε μαζική συμμετοχή τους δασκάλους στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ στις 6μμ στο Άγαλμα Βενιζέλου. 
 
Η ΔΟΕ στην ανακοίνωσή της συνοψίζει τα αιτήματα των δασκάλων αναφέροντας ότι: «Αγωνιζόμαστε για: Άμεση απόσυρση των υπουργικών αποφάσεων για το νέο σχολείο, δημοτικό και νηπιαγωγείο. 14χρονο εκπαιδευτικό σχεδιασμό με: Ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και 2χρονη υποχρεωτική δωρεάν προσχολική αγωγή. Μαζικούς μόνιμους διορισμούς, τώρα. Καμιά απόλυση αναπληρωτή. Κανένα εκπαιδευτικό στην ανεργία. Στήριξη της Ειδικής Αγωγής. Απόδοση οργανικών θέσεων ειδικοτήτων, τώρα. Μείωση διδακτικής ύλης. Οργανικότητα στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία 2 εκπαιδευτικοί προς 25 μαθητές».
 

 
Περιοδείες και εξορμήσεις
 
Με περιοδείες, εξορμήσεις και αφισοκολλήσεις στα σχολεία έχουν μπει οι εκπαιδευτικοί της «Τάξης μας» (του δικτύου εκπαιδευτικών που συμμετέχει στις Παρεμβάσεις) στη μάχη της απεργίας στις 15 Σεπτέμβρη, καθώς και στην οργάνωση των Γενικών Συνελεύσεων για να βγουν οι 3μερες ή 5μερες επαναλαμβανόμενες απεργίες μετά την 24ωρη. 
 
H ανακοίνωση-κάλεσμα της «Τάξης μας» αναφέρει: «5 Σεπτέμβρη ξεσηκωνόμαστε, συσπειρωνόμαστε, ξεκινάμε τη μάχη να υπερασπιστούμε τα σχολεία μας, απέναντι στη διάλυση που φέρνει η εφαρμογή του 3ου Μνημονίου, οι περικοπές, οι απολύσεις, η υποχρηματοδότηση, τα κλεισίματα!
 
Είναι η ώρα να ξαναβγάλουμε τον κλάδο σε απεργιακό αγώνα διαρκείας. Να θυμηθούμε και να τους θυμίσουμε τον αγώνα μας το 2006 που για εβδομάδες οι εκπαιδευτικοί απεργούσαμε και ήμασταν στο δρόμο. Τώρα θα έχουμε και όλη την κοινωνία μαζί μας.
 
Οι μόνοι που μπορούν να σταματήσουν τον κατήφορο είναι οι αγώνες μας. Τα μέτωπα της κυβέρνησης είναι τόσα πολλά που κάθε απεργία έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος από ποτέ και ο σχεδιασμός της με διάρκεια είναι ο τρόπος να νικήσουμε».
 
Νούμερα
Και στη συνέχεια προσθέτει: «Τα σχολεία ανοίγουν με 3.000 λιγότερες θέσεις εκπαιδευτικών, χιλιάδες απολυμένους αναπληρωτές συναδέλφους και μετακινήσεις μονίμων με την κατάργηση του ΕΑΕΠ (Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα) στα ολοήμερα δημοτικά. Το Υπουργείο παίζει με τα νούμερα μαθητών στα τμήματα για να μας βγάλει υπεράριθμους και να περικόψει – συγχωνεύσει – κλείσει ολόκληρα τμήματα και δομές ενώ οδηγεί σε κλείσιμο εκατοντάδες νηπιαγωγεία πετώντας 37.000 παιδιά εκτός Δημόσιου Συστήματος. Ανατρέπει τα ωράρια λειτουργίας, τα προγράμματα, μετατρέπει τα σχολεία από εκπαιδευτικά ιδρύματα σε χώρους φύλαξης, διαλύει εργασιακές σχέσεις, υποβαθμίζει την Ειδική Αγωγή, τα Μειονοτικά Σχολεία, τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών τους.
 
Την ώρα που το Δημόσιο Σχολείο παλεύει για την ύπαρξή του λόγω της υποχρηματοδότησης – υποστελέχωσης, η κυβέρνηση επιλέγει να πετάξει έξω από το Δημόσιο Σχολείο δεκάδες χιλιάδες προσφυγόπουλα αναθέτοντας την εκπαίδευσή τους σε ΜΚΟ μέσα στις φυλακές – στρατόπεδα συγκέντρωσης, με κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ!». 
 

 

Δάσκαλοι: Μόνιμους διορισμούς

 
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών πριν από την 24ωρη απεργία. Πετυχημένη ήταν η συγκέντρωση που έγινε στις 31 Αυγούστου στο υπουργείο Παιδείας με συμμετοχή δασκάλων, καθηγητών και νηπιαγωγών και κεντρικό αίτημα να γίνουν μαζικοί μόνιμοι διορισμοί. 
 
Στη συγκέντρωση με πανό συμμετείχαν ο Σύλλογος Δασκάλων Αιγάλεω, ο Σύλλογος Δασκάλων Σεφέρης, το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Δασκάλων, η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, το Συντονιστικό Νηπιαγωγών και το Συντονιστικό Αναπληρωτών-Αδιόριστων Εκπαιδευτικών. 
 
Οι εκπαιδευτικοί έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να ακυρώσουν τα σχέδια του υπουργείου να εμφανίσει υπεραριθμίες σε ορισμένες περιοχές έτσι ώστε να μετακινηθούν εκπαιδευτικοί από άλλες διευθύνσεις και να συγκαλυφθούν τα πραγματικά κενά που υπάρχουν.
Την Κυριακή 4/9 έγινε μαζική κινητοποίηση στη Ά Διεύθυνση Αθήνας.  
 
Για τα νηπιαγωγεία
Τη Δευτέρα 5/9 ακολούθησε κινητοποίηση νηπιαγωγών στη Β’ Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Η ΔΟΕ όσον αφορά τα νηπιαγωγεία σημειώνει ότι η κυβέρνηση: «Δεν έχει στις προθέσεις της τη  θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης παρά τις ανέξοδες, δίχως αντίκρισμα, εξαγγελίες της.
 
Διαλύει το Ολοήμερο Νηπιαγω-γείο με την επιστημονικά τεκμηριωμένη και την παιδαγωγική προσφορά του και στη θέση του φέρνει το, υποτιθέμενο, «νέο ενιαίο», όπου χωρίζει το πρόγραμμα σε βασικό και προαιρετικό, αίροντας την αντισταθμιστική λειτουργία του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου και μετατρέποντάς το σε φύλαξη. 
 
Επιβάλλει 25ωρο χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της λειτουργίας του Νηπιαγωγείου (και μάλιστα τυπικά καθώς ουσιαστικά πρόκειται για 30ωρο εξ αιτίας του γεγονότος ότι επιβάλλεται η συνεχής ανάγκη επιτήρησης και παρουσίας  των νηπιαγωγών κοντά στα νή-πια) για το σύνολο των νηπιαγωγών (πλην των ελάχιστων που υπηρετούν στα, μετρημένα στα δάχτυλα, 4/θεσια και άνω νηπιαγωγεία) και μάλιστα δίχως την επιπλέον αποζημίωση που ισχύει στα αντίστοιχα δημοτικά σχολεία». 
 
Η Ομοσπονδία καλεί τους γονείς στα σχολεία την ημέρα του αγιασμού (12/9) έτσι ώστε να ενημερωθούν από τους δασκάλους για τα νέα μέτρα του υπουργείου Παιδείας και να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών. 
 
 

Συνελεύσεις Διδασκαλικών Συλλόγων

• «Παρθενώνας» Τετάρτη 7/9, 12μες, 76ο Δημοτικό (Άνω Πετράλωνα)
• «Μακρυγιάννης» Τετάρτη 7/9, 5.30μμ, 7ο Δάφνης (Εθν. Αντίστασης και Αριστοτέλους) 
• Aμαρουσίου Τετάρτη 7/9, 7μμ, 8ο Δημοτικό (Μαραθωνοδρόμων 54)
• «Κ. Σωτηρίου» Τετάρτη 7/9, 12μες, Δημαρχείο Κορωπίου
• «Κώστας Βάρναλης» Τετάρτη 7/9, 12μες, 9ο Δημοτικό Ελευσίνας
• Αιγάλεω Πέμπτη 8/9, 1.30μμ, 3ο Δημοτικό (απέναντι από Γήπεδο, Θηβών)
• Κερατσινίου-Περάματος Παρασκευή 9/9, 12.30μμ, 5ο Δημοτικό (Φύσσα και Ταϋγέτου)
• «Γληνός» 13/9, 16ο Δημοτικό (Ίλιον)
 
Κεντρική απεργιακή συγκέντρωση 15/9 στο Υπουργείο Παιδείας, 12μ