Εργατικό κίνημα
Μαρινόπουλος: Συνέλευση Κυριακή 11 Σεπτέμβρη

29/6, κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία του Μαρινόπουλου στον Άλιμο

Γενική συνέλευση στις 11/9, στις 10:30πμ, στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, καλούν οι επιτροπές αγώνα των εργαζομένων στα σουπερμάρκετ του Μαρινόπουλου. 
 
Η συνέλευση έρχεται να πραγματοποιηθεί ίσως στο πιο κρίσιμο σημείο του πολύμηνου πλέον αγώνα των εργαζομένων, καθώς όπως όλα δείχνουν, ο Σκλαβενίτης θα είναι το νέο αφεντικό της επιχείρησης, με τις πλάτες των Αlpha Bank, Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς. Ωστόσο υπάρχουν ακόμα βήματα να γίνουν για να ολοκληρωθεί η συμφωνία καθώς στις 21/9 εκδικάζεται η αίτηση του Μαρινόπουλου για υπαγωγή στο άρθρο 99. Για το προχώρημα της διαδικασίας απαιτείται σχέδιο εξυγίανσης το οποίο μπορεί να κρύβει μια νέα επίθεση στους εργαζόμενους. 
 
Για την ακρίβεια το σχέδιο εξυγίανσης λέει ότι μέχρι τις 30/11/2016, θα πάρει η νέα εταιρία 80 εκατομμύρια ευρώ για να λειτουργήσουν εκ νέου τα καταστήματα και στη συνέχεια θα εκταμιευτούν σταδιακά τα 485 εκατομμύρια (360 από τις τράπεζες και 125 από τον Σκλαβενίτη) για να εξοφληθούν προμηθευτές, δημόσιο κλπ. Το τι προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης για τους εργαζόμενους, πέρα από τα παχιά λόγια ότι προσπαθούν να τους σώσουν, δεν το έχουν δώσει ακόμη στη δημοσιότητα. 
 
“Ότι και να γράφει η ταμπέλα, όποιος και να είναι ο εργοδότης εμείς απαιτούμε τις δουλειές, τους μισθούς και τα δικαιώματά μας χωρίς καμία μείωση, χωρίς βλαπτικές μεταβολές!” ξεκαθαρίζουν οι επιτροπές των εργαζομένων στο κάλεσμά τους στη συνέλευση. 
 
“Η συνέλευση πρέπει να επικεντρώσει στις διεκδικήσεις μας που λένε καμία απόλυση, καμία μείωση μισθού” τονίζουν στην Εργατική Αλληλεγγύη, εργαζόμενοι από την επιτροπή αγώνα του Καρφούρ Ν.Ιωνίας. “Δεν αντιμετωπίζουμε τον Σκλαβενίτη σαν σωτήρα ή σαν το κανούργιο 'καλό' αφεντικό. Τον αντιμετωπίζουμε όπως και τον Μαρινόπουλο. Άλλωστε ό,τι και να υπόσχεται τώρα κάτι θα κόψει για να αρχίσει να είναι κερδοφόρα και πάλι η επιχείρηση, χώρια το κουμάντο που επιβάλουν οι τράπεζες που χρηματοδότησαν το σχέδιο του Σκλαβενίτη. Στις 21/9 εκδικάζεται η πτώχευση του Μαρινόπουλου. Θα πρέπει να είμαστε εκεί να προβάλλουμε τις διεκδικήσεις μας κι αυτό σημαίνει ότι η συνέλευση θα πρέπει να αποφασίσει απεργία τη συγκεκριμένη μέρα. Κι εκτός από το τί θα κάνουμε στις 21/9, προϋπόθεση για τη συνέχεια είναι η διατήρηση της συλλογικότητας που χτίσαμε το τελευταίο διάστημα. Αυτή είναι η δύναμή μας. 
 
Επιτροπές Αγώνα
Οι επιτροπές αγώνα πρέπει να συνεχίσουν την ύπαρξη και τη δράση τους, όποιο κι αν είναι το αφεντικό, να απλωθούν σε ακόμα περισσότερα καταστήματα και να αναβαθμίσουν το μεταξύ τους συντονισμό. Η επιτροπή του Καρφούρ Ν.Ιωνίας συνεδρίασε την Κυριακή 4/9 και θα προχωρήσει σε συνέλευση των εργαζομένων στο κατάστημα μεσοβδόμαδα, προκειμένου να διαμορφώσουμε μια συγκροτημένη πρόταση για τη συνέλευση της Κυριακής 11/9, αλλά και να πετύχουμε την όσο γίνεται μεγαλύτερη συμμετοχή σε αυτή”. 
 
Για τη διάλυση της οποιασδήποτε αυταπάτης για τη νέα εργοδοσία και για τον αγωνιστικό προσανατολισμό των συναδελφων τους εν όψει της συνέλευσης, οι αγωνιστές της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στα Καρφούρ - Μαρινόπουλος και ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια εξέδωσαν προκήρυξη που ήδη έχει αρχίσει να διακινείται σε αρκετά καταστήματα. Μεταξύ άλλων αναφέρει: “Η εργοδοσία του Μαρινόπουλου εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο προσπάθησε να μειώσει το εργατικό κόστος, δηλαδή τους μισθούς και τα δικαιώματά μας. Πριν ένα χρόνο ήταν οι ατομικές συμβάσεις και οι μειώσεις μισθών, στη συνέχεια, ήταν η προσπάθεια για το κλείσιμο των καταστημάτων express, στη συνέχεια η υποτιθέμενη συμφωνία με τον Σκλαβενίτη για τα ΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ μόνο, μετά η υπαγωγή στο άρθρο 99. Προσπαθούν δηλαδή με κάθε τρόπο να φορτώσουν στις δικές μας πλάτες την δική τους κρίση.
 
Και αυτό δεν έχει να κάνει με το αν ο Μαρινόπουλος είναι «κακό» αφεντικό και ο Σκλαβενίτης είναι «καλό», όπως ακούγεται συχνά. Δεν έχει να κάνει με τον χαρακτήρα των εργοδοτών. Έχει να κάνει με την οικονομική κρίση. Και για τον Σκλαβενίτη λοιπόν το κεντρικό ζήτημα θα είναι η μείωση του κόστους, δηλαδή οι δικοί μας μισθοί, οι δικές μας θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα μας. Η Ναυτεμπορική γράφει στις 5 Σεπτέμβρη: «…Στις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της ενδιάμεσης χρηματοδότησης περιλαμβάνεται η διατήρηση ουσιώδους μέρους του δικτύου καταστημάτων». Αυτό σημαίνει να κρατηθούν όχι όλα, αλλά ένα ουσιώδες μέρος από καταστήματα.
 
Ούτε μπορούμε να μπούμε σε μια λογική, ας θυσιαστούν κάποιοι, ή ας κλείσουν κάποια καταστήματα για να γλυτώσουν οι πολλοί. Αυτή η λογική, του να διαλέξουμε δηλαδή ποιανού τα παιδιά θα πεινάσουν, είναι εγκληματική και στην πραγματικότητα είναι βαρέλι δίχως πάτο. Το πότε θα φτάσει και η σειρά των υπόλοιπων που θα έχουν «διασωθεί πρόσκαιρα», δεν θα το καταλάβει κανένας.
 
Γι’ αυτό στις 21 Σεπτέμβρη που είναι το δικαστήριο για να εγκρίνει ή όχι αυτή τη συμφωνία, χρειάζεται οι εργαζόμενοι του Μαρινόπουλου να είμαστε εκεί. Για να απαιτήσουμε την υπεράσπιση ΟΛΩΝ των θέσεων εργασίας, ΟΛΩΝ των δικαιωμάτων μας, για ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους. Χρειάζεται να προχωρήσουμε σε απεργιακή κινητοποίηση εκείνη την ημέρα, και σε συγκέντρωση για να απαιτήσουμε την δική μας διέξοδο. 
 
Μέχρι τώρα με τις απεργίες μας και τις επιτροπές αγώνα που στήσαμε σε διάφορα καταστήματα καταφέραμε να ενωθούμε, να απεργήσουμε στις 22 Ιούλη ενάντια στην αδράνεια του σωματείου μας και έτσι να αναγκάσαμε την εργοδοσία να μας δίνει κάποια από τα δεδουλευμένα. Τώρα οι επιτροπές αγώνα χρειάζεται να απλωθούν παντού, σε κάθε κατάστημα μικρό ή μεγάλο και να βάλουν να οργανώσουν απεργιακή κινητοποίηση στις 21 Σεπτέμβρη. 
 
Να απαιτήσουμε την κατάσχεση της «προσωπικής» περιουσίας της εργοδοσίας. Και αφού δεν μπορεί η εργοδοσία, να δώσει λύση το κράτος. Να κρατικοποιήσει την αλυσίδα των Σουπερ Μάρκετ, χωρίς ούτε ένα ευρώ αποζημίωση στους ιδιοκτήτες. Με αυτόν τον τρόπο οι εργαζόμενοι δεν χάνουμε τη δουλειά μας, και μπορούμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στον κόσμο στις γειτονιές μας, φτηνά προϊόντα, χωρίς την μεσολάβηση των κερδών και της κερδοσκοπίας”.