Διεθνή
Ινδία: Η μεγαλύτερη απεργία

Απεργοί στην Ινδία

Σε μια από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος γενικές απεργίες της παγκόσμιας ιστορίας, πάνω από εκατό εκατομμύρια εργάτριες και εργάτες συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία που έγινε την περασμένη Παρασκευή στην Ινδία μετά από κάλεσμα πολλών συνδικάτων.
Τα δεξιά μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ινδία βιάστηκαν να υποβαθμίσουν την απεργία, όμως τα ρεπορτάζ που έρχονται από κάθε γωνιά της χώρας ζωγραφίζουν μια εντελώς διαφoρετική εικόνα. 
 
Στις πολιτείες Κεράλα, Αντρα Πραντές και Τριπούρα, η απεργία παρέλυσε τα πάντα, λεωφορεία, τρένα. Τα τρίκυκλα ταξί που χρησιμοποιούνται μαζικά για τη μεταφορά και απεργιακές φρουρές μπλόκαραν δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές. Σχολεία, πανεπιστήμια, γραφεία δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν καθόλου.
 
Η απεργία που καλέστηκε σχεδόν από όλα τα συνδικάτα της χώρας έγινε ενάντια στις οικονομικές και εργασιακές επιθέσεις που προωθεί η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι. Συγκεκριμένα, τα συνδικάτα αντιτίθενται σε μια σειρά από «μεταρρυθμίσεις» που απειλούν να καταργήσουν την βασική νομική προστασία που έχουν εκατομμύρια εργάτες, διευκολύνοντας τις απολύσεις, προωθώντας τις συμβάσεις έργου και δίνοντας τη δυνατότητα στους εργοδότες να προσλαμβάνουν εργαζόμενους με αποδοχές κάτω από τον κατώτατο μισθό. Τα συνδικάτα διεκδικούν κατώτατο μισθό 15.000 ρουπίες, περίπου 200 ευρώ το μήνα.
 
Κόκκινες σημαίες
Στην πρωτεύουσα της Δυτικής Βενγκάλης Καλκούτα, χιλιάδες εργάτες διαδήλωσαν κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών μέσα σε μια θάλασσα από κόκκινες σημαίες εμποδίζοντας την οποιαδήποτε προσπάθεια της εργοδοσίας να κινήσει τα τρένα με απεργοσπάστες.
 
Το τραπεζικό σύστημα σταμάτησε να λειτουργεί και συναλλαγές δισεκατομμυρίων σταμάτησαν εντελώς λόγω της απεργίας. Μόνο στην περιοχή της Τελανγκάνα στη Νότια Ινδία, πάνω από 15.000 τραπεζικοί υπάλληλοι συμμετείχαν στην απεργία. Στην πρωτεύουσα της Ινδία, το Νέο Δελχί, όλες περίπου οι νοσηλεύτριες και νοσηλευτές ξεκίνησαν απεργία διαρκείας, με την αστυνομία να τρομοκρατεί και να συλλαμβάνει απεργούς, χωρίς παρόλα αυτά να σταματήσει την απεργία.   
 
«Οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες σε όλη την Ινδία συμμετείχαν στην απεργία» δήλωσε η GK Khurana, από την Ομοσπονδία των νοσηλευτών. «H κράτησή μου δεν πρόκειται να μας σταματήσει. Καταδικάζουμε έντονα τους τρόπους με τους οποίους αυτή η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους» είπε προσθέτοντας ότι το συνδικάτο τους βρίσκεται σε εννιάμηνο αγώνα διεκδικώντας αυξήσεις. 
 
Η απεργία απλώθηκε και σε ένα μεγάλο μέρος της βαριάς βιομηχανίας. Όπως δήλωσε ο γραμματέας της Συνομοσπονδίας των ανθρακωρύχων DD Ramanadan: “Η εξόρυξη, παραγωγή και μεταφορά του κάρβουνου σταμάτησε. Τριακόσιοι περίπου ανθρακωρύχοι συνελήφθησαν από την αστυνομία στα ορυχεία στο Rajmahal και στο Chitra”. Στη βιομηχανική ζώνη Gurgaon-Manesar-Bawal, κοτά στο Νέο Δελχί, πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες σταμάτησαν τη λειτουργία τους λόγω της απεργίας. 
 
Παρόλο που η συμμετοχή δεν ήταν η ίδια σε όλη τη χώρα, η γενική απεργία στέφθηκε από επιτυχία, δίνοντας τη δυνατότητα για κλιμάκωση και άπλωμα της απεργιακής αντίστασης στα εκατομμύρια των ανειδίκευτων εργατών και των φοιτητών και σταμάτημα των επιθέσεων της κυβέρνησης.