Διεθνή
Γερμανία: Άμεση απάντηση στην άνοδο της ακροδεξιάς

Αντιφασιστική- αντιρατσιστική διαδήλωση στο Βερολίνο, 3 Σεπτέμβρη

Η άνοδος του ακροδεξιού και ρατσιστικού κόμματος AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) ανησυχεί εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα. Η νέα εκλογική επιτυχία του AfD στο κρατίδιο Mecklenburg-Vorpomme, όπου ξεπέρασε το CDU της Μέρκελ και αναδείχτηκε δεύτερο κόμμα, εντείνει αυτές τις ανησυχίες. Ήδη έχει παρουσία σε 9 από τα συνολικά 14 κοινοβούλια των ομόσπονδων κρατιδίων. Στις 18 Σεπτέμβρη ακολουθούν οι εκλογές στο κρατίδιο του Βερολίνου, και το 2017 εκλογές σε 3 ακόμα κρατίδια, καθώς και οι ομοσπονδιακές εκλογές. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος την επόμενη χρονιά να μπει και στην Ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag).
 
Αυτό έχει σημάνει συναγερμό στο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα της Γερμανίας.
 
Το Σάββατο, 3 Σεπτέμβρη, πραγματοποιήθηκε η πρώτη κεντρική διαδήλωση του Bundnis Aufstehen gegen Rassismus (Συμμαχία
Ξεσηκωθείτε ενάντια στο Ρατσισμό) στο Βερολίνο.
 
Πάνω από 6 χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά του ρατσισμού, υπέρ των προσφύγων και της αλληλεγγύης. Τα κεντρικά συνθήματα ήταν "έξω οι ναζί" και "πρόσφυγες καλοδεχούμενοι". 
 
Στην πορεία συμμετείχαν το συνδικάτο Ver.di, το κόμμα της αριστεράς die Linke, οι πράσινοι, η σοσιαλδημοκρατική νεολαία Jusos, το κομμουνιστικό κόμμα DKP, το Attac, φεμινιστικές οργανώσεις, αυτόνομοι, οργανώσεις της άκρας αριστεράς. Συμμετείχε και αντιπροσωπεία συντρόφων από την αυστριακή οργάνωση Linkswende (αδερφή οργάνωση του ΣΕΚ) με πανό ενάντια στο ακροδεξιό FPO της Αυστρίας.
 
Η πορεία πέρασε έξω από τα κεντρικά γραφεία του AfD, όπου οι διαδηλωτές ήθελαν να κάνουν σύντομη στάση φωνάζοντας συνθήματα. Η αστυνομία όμως δεν το επέτρεψε. Η πορεία συνέχισε μέχρι την πλατεία Lutzowplatz όπου ακολούθησε συναυλία.
 
Δυναμική
Ήταν μια πρώτη μαζική και δυναμική απάντηση στο ακροδεξιό AfD και ήδη ετοιμάζονται τα επόμενα βήματα.
 
Όπως μας είπε η Irmgard Wurdack, μέλος του Bundnis Aufstehen gegen Rassismus και υποψήφια του die Linke στις εκλογές του Βερολίνου, ήταν μια πρώτη επιτυχία για τη συμμαχία: "Τις επόμενες μέρες προγραμματίζουμε εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές του Βερολίνου για να συζητήσουμε πώς απαντάμε στην ακροδεξιά, πως καταρρίπτουμε την ρατσιστική προπαγάνδα τους, ιδιαίτερα την ισλαμοφοβία. Η συμμαχία πρέπει να μεγαλώσει, πρέπει να κερδίσουμε τις κοινότητες μεταναστών, πρώτα και κύρια τους μουσουλμάνους. Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί στη διαδήλωση ήρθαν 3 γυναίκες μουσουλμάνες που γνώρισα χθές σε προεκλογική συγκέντρωση του die Linke σε τζαμί. Έχουμε βέβαια πολύ δουλειά να κάνουμε σ' αυτή την κατεύθυνση. Eίναι όμως ενθαρρυντικό ότι μετά την εκδήλωση αρκετοί μας είπαν οτι αυτή τη φορά θα ψηφίσουν την Αριστερά".
 
H Christine Buchholz, βουλευτίνα του die Linke, μέλος του αντικαπιταλιστικού δικτύου Marx21 σε ερώτησή μας για τη σημασία της διαδήλωσης απάντησε οτι "το Afd στις μέχρι τώρα εκλογικές αναμετρήσεις πήρε 15 ως 25%. Χτίζουν έναν ρατσιστικό πόλο μέσα στην κοινωνία και είναι καθήκον μας να τους φράξουμε το δρόμο και να χτίσουμε μια εναλλακτίκή. Η σημερινή διαδήλωση ήταν ένα πρώτο βήμα σ' αυτήν την κατευθυνση. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το AfD εμφανίζεται με διάφορα πρόσωπα. Π.χ. στο Βερολίνο εμφανίζονται ως δεξιοί νεοφιλελεύθεροι και όχι ως φασίστες. Ξέρουμε όμως ότι οι φασίστες κερδίζουν συνεχώς έδαφος μέσα στο κόμμα. Και συνολικά είναι ένας μεγάλος κίνδυνος, προσπαθούν να δημιουργήσουν μια δεξιά και ρατσιστική στροφή στην κοινωνία. 
 
Γι' αυτό είναι σημαντικό ότι σήμερα δώσαμε μια πρώτη μάχη εναντίον τους, μαζί με εκπροσώπους των συνδικάτων, του κεντρικού συμβουλίου των μουσουλμάνων, κομμάτων, μαζί με ακτιβιστές των διαφόρων κινημάτων. Ο μεγάλος μας στόχος είναι να αποτρέψουμε την είσοδό τους στην ομοσπονδιακή βουλή τον επόμενο χρόνο. Αν το πετύχουν θα είναι η πρώτη φορά μετά τον πόλεμο που ένα φασιστικό κόμμα θα εκπροσωπείται στη Βουλή. Προσπαθούμε να χτίσουμε ένα κίνημα αντίστασης σε όλη την κοινωνία για να τους φράξουμε το δρόμο".
Λευτέρης Αραμπατζής