Εργατικό κίνημα
48ωρη απεργία ΠΝΟ

Δεμένα θα παραμείνουν τα καράβια από τις 6πμ της Πέμπτης 22/9 ως και τις 6πμ του Σαββάτου 24/9 μετά την απόφαση της ΠΝΟ για προκήρυξη 48ωρης απεργίας. Ραντεβού στις 6 το πρωί της Πέμπτης δίνουν ναυτεργάτες και συμπαραστάτες μέσα στο λιμάνι του Πειραιά για να περιφρουρήσουν την απεργία. Η απόφαση για απεργία πάρθηκε στην συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΝΟ που συνεδρίασε για τον σκοπό αυτό στις 14 Σεπτέμβρη. 

“Είναι μια απεργία που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό. Χρειάζεται να κλιμακώσουμε. Οι επιθέσεις κυβέρνησης και εφοπλιστών είναι τεράστιες και δεν υπάρχει περιθώριο υποχωρήσεων. Η Ομοσπονδία έβγαλε αυτή την απεργία μετά από πίεση της ΠΕΝΕΝ αλλά τελικά είναι στα δικά μας χέρια να την οργανώσουμε. Μέχρι αυτή τη στιγμή πρωτοβάθμια σωματεία όπως των καμαρότων επισκέπτονται τα καράβια και ενημερώνουν μοιράζοντας προκηρύξεις. Χρειάζεται αυτό το πράγμα να μεγαλώσει. Να ενημερωθεί όλος ο κόσμος για το τι πάει να γίνει. 
 
Η σφαγή των συντάξεων των ναυτικών με μειώσεις μέχρι και 40%, η επίθεση στα συνδικαλιστικά, η προσπάθεια για διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, είναι πράγματα που δεν μπορούμε να τα αφήσουμε αναπάντητα. Πρέπει να περάσουμε σε μεγαλύτερους αγώνες για να τα σταματήσουμε. Την Πέμπτη στις 6 το πρωί θα είμαστε όλοι εκεί”, τόνισε μιλώντας στην ΕΑ ο ταμίας της ΠΕΝΕΝ Αποστόλης Μπανάσιος.
 
Σε ανακοίνωσή της η ΠΕΝΕΝ μεταξύ άλλων τονίζει πως οι αρνητικές εξελίξεις που αφορούν τις επικουρικές συντάξεις των Ναυτικών με μειώσεις που ανέρχονται στο 40,24%, οι πρωτοβουλίες της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (Ε.Ε.Ε) για την κατάργηση των ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία και το νέο αντεργατικό πακέτο που σχεδιάζουν κυβέρνηση – δανειστές στα εργασιακά αλλά και στον συνδικαλιστικό νόμο, κάνουν αναγκαία την απεργιακή απάντηση. Η μοναδική απεργιακή πρόταση που μπήκε σε ψηφοφορία ήταν αυτή της ΠΕΝΕΝ που υπερψηφίστηκε οδηγώντας στην απόφαση για απεργία.
 
“Το διακύβευμα αυτής της απεργιακής κινητοποίησης επιβάλει την πιο πλατιά ενότητα, την συσπείρωση, την κοινή και συντονισμένη πάλη για την επιτυχή έκβαση του απεργιακού μας αγώνα. Είναι μια αποφασιστική μάχη της τάξης μας την οποία όλο το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να την στηρίξει, να την πλαισιώσει και να την υπερασπισθεί”, τονίζεται στην ανακοίνωση.