Εργατικό κίνημα
Απολύσεις και διάλυση συντάξεων: Η κυβέρνηση τα δίνει όλα στους καναλάρχες

Τεχνικοί της τηλεόρασης διαδηλώνουν στην ΔΕΘ

Σε διμέτωπη αναδεικνύεται η μάχη στα ΜΜΕ την τελευταία βδομάδα. Την ίδια στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της απόλυσης μετά την διαδικασία των αδειοδοτήσεων, ο κλάδος δέχεται μια τεράστια επίθεση με την κατάργηση του Αγγελιοσήμου. 

Το Αγγελιόσημο είναι το τίμημα που πλήρωναν οι εργοδότες από τα διαφημιστικά τους έσοδα, υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζόμενων. Η κατάργησή του ουσιαστικά διαλύει τα ταμεία. Ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) κινδυνεύει άμεσα με λουκέτο αφού λαμβάνει ένα σημαντικό ποσοστό από τα ετήσια έσοδα του αγγελιόσημου που ανέρχονται συνολικά σε 60 εκατ. ευρώ. Ανάλογες συνέπειες αναμένονται και για τους συνταξιοδοτικούς τομείς του ΕΤΑΠ ΜΜΕ.
 
Η κατάργησή του δεν είναι καινούργιο νέο. Είχε ήδη δρομολογηθεί με το ασφαλιστικό – σφαγείο της περασμένης άνοιξης. Οι εργαζόμενοι των ΜΜΕ τότε είχαν πετύχει την αναβολή της κατάργησής του μετά από απεργία διαρκείας, η οποία μάλιστα είχε συνοδευτεί από μάχες στα τυπογραφεία ενάντια στην προσπάθεια εκτύπωσης απεργοσπαστικών φύλλων. Την περασμένη βδομάδα όμως, μετά από συνάντηση με τους δανειστές, ο Κατρούγκαλος ανακοίνωσε το τέλος του Αγγελιοσήμου κι ότι δεν θα υπάρξει άλλη αναβολή. 
 
“Δεν χωράνε άλλες κωλυσιεργίες από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Να απαντήσουμε απεργιακά για να υπερασπίσουμε, τα ταμεία, την υγεία, τις συντάξεις, τις ζωές μας” κατέληγε η ανακοίνωση των Financial Crimes την Παρασκευή 16/9. Την επόμενη μέρα είχε καλεστεί σύσκεψη των σωματείων στα ΜΜΕ για να συζητηθεί η απάντηση των εργαζομένων. Σύμφωνα με την ενημέρωση των αγωνιστών του Ασύνταχτου Τύπου, οι τοποθετήσεις από τη μεριά των ηγεσιών ΠΟΕΣΥ, ΕΔΟΕΑΠ, ΕΠΗΕΑ κι ΕΣΠΗΤ “προσπάθησαν να πετάξουν τη μπάλα στην κερκίδα” προκαλώντας πολλές αντιδράσεις.
 
H πίεση για απεργιακή απάντηση ήρθε από τα αριστερά με τη σύσκεψη να καταλήγει “στην κατεύθυνση πραγματοποίησης απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στην κατεδάφιση των ασφαλιστικών  ταμείων. Απεργίες οι οποίες θα  συνοδευτούν από κινητοποίηση-συγκέντρωση έξω από το υπουργείο”. Εξελίξεις αναμένονταν μετά τη νέα τριμερή συνάντηση με υπουργείο κι εργοδότες το απόγευμα της Τρίτης 20/9. 
 
Συνέλευση
Σε ιδιαίτερα μαχητικό κλίμα, περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι συμμετείχαν στη συνέλευση που πραγματοποιήσαν το μεσημέρι της Δευτέρας 19/9, οι τεχνικοί των τηλεοπτικών καναλιών (ΕΤΙΤΑ), για το ζήτημα των επικείμενων απολύσεων.
 
Όπως ήταν αναμενόμενο, στη συζήτηση αναδείχτηκε το ερώτημα “είμαστε ενάντια στην κυβέρνηση, αλλά σε αυτήν την μάχη είμαστε μαζί με τους καναλάρχες;”. Θετική απάντηση έδωσε μόλις ένας από τους παρευρισκόμενους, με την συντριπτική πλειοψηφία των τοποθετήσεων να παίρνει θέση τόσο ενάντια στους χειρισμούς της κυβέρνησης όσο κι ενάντια στην εργοδοσία.
 
“Να προχωρήσουμε σε λειτουργικές καταλήψεις με το έλεγχο του καναλιού από τους εργαζόμενους όπως το κάναμε στην ΕΡΤ και να βγάζουμε την κοινωνία που αγωνίζεται στο γυαλί” πρότεινε σε τοποθέτησή του εργαζόμενος από το Mega.  
 
“Για την ανάγκη απεργιακού αγώνα κόντρα στους καναλάρχες, γιατί αυτοί έχουν κάνει τα αίσχη τόσα χρόνια και αυτούς στηρίζει η κυβέρνηση” μίλησε εργαζόμενος από τον Alpha. “ Φτάνουν τα λόγια χρειάζεται να βγούμε στους δρόμους μαζί με όλους τους εργαζόμενους και όλη την κοινωνία” είπε ακόμα μια εργαζόμενη στο Μega.
 
Από τη μεριά των Financial Crimes τέθηκε η διεκδίκηση της πρόσληψης των υπό απόλυση εργαζομένων από την ΕΡΤ, τη στιγμή μάλιστα που η δημόσια ραδιοτηλεόραση χρειάζεται κόσμο. Ταυτόχρονα προτάθηκε ένα απεργιακό πρόγραμμα διαρκείας με απεργιακά δελτία, που δεν θα αφήνουν τους καναλάρχες να χρησιμοποιούν το ζήτημα των εργαζομένων για δικό τους όφελος. Ουσιαστική πρόταση από τη μεριά της ηγεσίας δεν υπήρξε.
 
“Η ανάγκη για οργάνωση του πιο μαχητικού κομματιού σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία όπως αυτή που διανύουμε, είναι ίσως το ζητούμενο που βγήκε στην επιφάνεια το μεσημέρι της Δευτέρας” ήταν η παρατήρηση συντρόφων των Financial Crimes που συμμετείχαν στη συνέλευση.  Η συνέλευση κατέληξε στην πραγματοποίηση συγκεντρώσεων στο υπουργείο Εργασίας και σε άλλα υπουργεία το επόμενο διάστημα, οι οποίες θα ανακοινωθούν από την ηγεσία της ΕΤΙΤΑ.