Διεθνή
Βερολίνο: Ο “Μεγάλος Συνασπισμός” σε κρίση

Στις τοπικές εκλογές στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, το Βερολίνο, που έγιναν την περασμένη βδομάδα καταγράφηκε η βαθιά πολιτική κρίση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Γερμανία. 
 
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) πήρε 21,6% (-6,7% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές) και 38 έδρες, ενώ το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) της Μέρκελ πήρε 17,6% (-5,7%) και 31 έδρες. Τρίτο κόμμα ήρθε το κόμμα της αριστεράς Die Linke που πήρε 15,6% (+3,9%) και 27 έδρες, τέταρτοι ήταν οι Πράσινοι που πήραν 15,2% (-2,4%) και 27 έδρες, ενώ στο τοπικό κοινοβούλιο μπήκε με το πρώτο του εκλογικό κατέβασμα το ακροδεξιό-φασιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 14,2% και 25 έδρες καθώς και οι Φιλελεύθεροι που επέστρεψαν με 6,7% (+4,9%) και 12 έδρες.
 
Όσον αφορά στη νέα τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου, τα δύο κόμματα, που ήταν πλειοψηφία και από κοινού κυβερνούσαν μέχρι τώρα, δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό εδρών για να παραμείνουν στην τοπική κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα στις τοπικές εκλογές του Βερολίνου, όμως ήταν και ένα σαφές μήνυμα όξυνσης της κρίσης στην οποία βρίσκεται η κεντρική κυβέρνηση της Γερμανίας στην οποία μαζί με το CDU και το SPD, συμμετέχει η Χριστιανοικοινωνικη Ένωση της Βαυαρίας, το CSU.
 
Το 14% του AfD, στο πρώτο του κατέβασμα και μάλιστα στο προοδευτικό Βερολίνο, είναι ένα επικίνδυνο αποτέλεσμα. Τα επιτυχημένα ποσοστά που καταγράφει στις εκλογές είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού της απογοήτευσης που έχει φέρει η επί χρόνια συνεχιζόμενη πολιτικής λιτότητας και νεοφιλελευθερισμού με την πολιτική του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας που έχει γίνει δεύτερη παντιέρα όλων των τελευταίων γερμανικών κυβερνήσεων.
 
Η Μέρκελ τον Ιούλη του 2015 είχε ξεφτιλιστεί στα μάτια όλου του κόσμου όταν σε μια επίσκεψή της σε νηπιαγωγείο προσπαθούσε με στοργικό ύφος μπροστά στις κάμερες να εξηγήσει σε μια μικρή Παλαιστίνια, γιατί ο μπαμπάς της πρέπει να απελαθεί. Είναι, αν και όχι πάντα η ίδια αυτοπροσώπως, οι υπουργοί της και τα ΜΜΕ που συστηματικά εξηγούν τη λιτότητα ρίχνοντας το φταίξιμο στους «τεμπέληδες» του Νότου. Και αν για λίγο, κάτω  από την πίεση της αυθόρμητης έκρηξης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, αναγκάστηκε να ανοίξει τα σύνορα - μετά μαζί με τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ έχει «αναγνωρίσει το λάθος της» και προχωράει στα χειρότερα ρατσιστικά μέτρα.
 
Άνοδος Die Linke
Αυτό το περιβάλλον λειτουργεί σαν θερμοκήπιο για το AfD, αλλά αυτή του η πορεία μπορεί να ανακοπεί. Στο Βερολίνο, παρά το γεγονός ότι αρκετοί περίμεναν ότι με τη φόρα που έχει πάρει θα αναδειχτεί τρίτο κόμμα δεν τα κατάφερε, ενώ αντίθετα την τρίτη θέση πήρε το Die Linke που ανέβασε τα ποσοστά του. Προεκλογικά το AfD επεδίωξε να δώσει την προεκλογική του μάχη μετριάζοντας τα ρατσιστικά κηρύγματα και προβάλλοντας ένα προφίλ μετριοπαθούς συντηρητικού κόμματος.
 
Αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας οργανωμένης καμπάνιας που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες κάτω από τον τίτλο «Ξεσηκωθείτε ενάντια στον ρατσισμό» με πρωτοβουλία κομματιών της ριζοσπαστικής αριστεράς που συμμετέχουν στο Die Linke, συνδικαλιστές και άλλους. Το Βερολίνο έγινε τις τελευταίες τρεις βδομάδες επίκεντρο αυτής της καμπάνιας με εξορμήσεις πόρτα-πόρτα στις γειτονιές και ενημέρωση του κόσμου για το φασιστικό χαρακτήρα του AfD, διαμαρτυρίες σε πάνελ που συμμετείχε εκπρόσωπος των φασιστών και ένα μεγάλο συλλαλητήριο μέσα στην πόλη του Βερολίνου.
 
Το άθροισμα των ψηφοφόρων του SPD, Die Linke και των Πρασίνων που ξεπέρασε το 55% στο Bερολίνο δείχνει ότι υπάρχει το πεδίο για να αναχαιτιστεί ο κίνδυνος του ΑfD, αν η ριζοσπαστική και αντικαπιταλιστική αριστερά επιδιώξει να συσπειρώσει όλον αυτόν τον κόσμο σε ένα κοινό μέτωπο δράσης ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό και την καταστροφική λιτότητα. 
 
Αυτό μεταφράζεται στην ανάγκη μέσα στο Die Linke και συνολικά την Αριστερά να υπάρξει ξεκάθαρη τοποθέτηση ενάντια στο ρατσισμό. Τοποθετήσεις που ενώ κατακρίνουν τη λιτότητα σιγοντάρουν την πολιτική κλειστών συνόρων στο προσφυγικό, όπως του ηγετικού στελέχους του Die Linke, της Sahra Wagenknecht, λειτουργούν καταστροφικά. 
 
Και ταυτόχρονα χρειάζεται ξεκάθαρη απάντηση ότι το Die Linke και γενικά η Αριστερά δεν πρόκειται να μπει σε καμιά τοπική κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Πράσινους και το SPD, που ουκ ολίγες φορές έχουν βρεθεί να συμμετέχουν σε κυβερνήσεις, λιτότητας, ρατσισμού και πολέμων. Τέτοιου τύπου συνεργασίες έχουν συμβεί σε τοπικά κρατίδια και κάθε άλλο έχουν ωφελήσει, πόσο μάλλον τώρα που ανάλογα σενάρια πέφτουν ξανά στο τραπέζι, όχι μόνο για το Βερολίνο, αλλά για την επόμενη μέρα των ομοσπονδιακών εκλογών.