Χτίζουμε την εργατική αντίσταση σε όλα τα μέτωπα
• Στο Χαϊδάρι, στο Αιγάλεω και στο Περιστέρι, υποδεχτήκαμε τα προσφυγόπουλα, κάτι που δεν ήταν δεδομένο μια και οι φασίστες είχαν επηρεάσει κάποιους γονείς. Με σχεδόν καθημερινές παρεμβάσεις σε σχολεία, σε εργατικούς χώρους, στη λαϊκή της γειτονιάς, κινητοποιήσαμε την αντιφασιστική πλειοψηφία. Η Αριστερά βρέθηκε σε όλη αυτή την καθημερινή μάχη. Πρώτος σταθμός, η συνέλευση γονέων όπου βρέθηκαν 200 αντιφασίστες και καθόρισαν την απόφασή της. Δεύτερος, το Δημοτικό Συμβούλιο με μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση απ έξω. Αποτέλεσμα ο δεξιός δήμαρχος να υποκλίνεται στο κίνημα και να βγάζει απόφαση υπέρ των προσφύγων. Τρίτος σταθμός, η μέρα της υποδοχής με εκατοντάδες γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς έξω από τα σχολεία.
• Υπάρχει διαφορά μεταξύ 2016 και 2017. Πέρσι ο κόσμος έσπαγε από το ΣΥΡΙΖΑ, ήταν στη διαδικασία. Φέτος αυτές οι μετατοπίσεις έχουν εμπεδωθεί. Ο κόσμος δε φοβάται αλλά πολώνεται από τις προδοσίες Τσίπρα, είναι αλληλέγγυος στους πρόσφυγες, δεν έχει τις αυταπάτες που είχε παλιότερα. Τον ενώνει η πεποίθηση ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Δεν αντέχει τον ψεύτικο ρεαλισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
• Οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ ριζοσπαστικοποιούνται γρήγορα και θα παίξουν μεγάλο ρόλο στη μάχη ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό. Στις 8 Δεκέμβρη κατεβήκαμε μαζικά στην απεργία με σύνθημα «είμαστε δίπλα στους πρόσφυγες και διεκδικούμε κοινωνικές υπηρεσίες για όλους». Ο εργατικός μας αγώνας είναι και πολιτικός. Διεκδικώντας προσλήψεις στις κοινωνικές δομές, διεκδικούμε ότι οι πρόσφυγες δε θα είναι απλά σε κοντέινερ. Διεκδικώντας συνδικαλιστικά δικαιώματα, διεκδικούμε ότι θα στηρίζουμε τους πρόσφυγες έμπρακτα: κανένα αφεντικό δε θα μας κάνει παρατηρητές της ανθρώπινης μιζέριας τρομοκρατώντας μας. 18 Μάρτη οι πρόσφυγες θα είναι στην κεφαλή της πορείας. Είναι κομμάτι της τάξης μας και τα παιδιά τους είναι οι αυριανοί επαναστάτες.
• Στο Βόλο έχουμε ομάδα 20 άτομα Anticapitalista. Από μία μαθήτρια που οργανώσαμε δεν το περιορίσαμε εκεί, είδαμε ότι μας ανοίγει ολόκληρη μαθητική κοινότητα. Στην παρέμβασή μας στους εργατικούς χώρους, βρίσκουμε άτομα-κλειδιά από μέσα και μαζί τους συνδεόμαστε με το χώρο και τον οργανώνουμε. Με τις εκδηλώσεις για τη Ρώσικη Επανάσταση ανοίγουμε και συνολικά την κουβέντα της προοπτικής.
• Στα Χανιά οι φασίστες επιχείρησαν να κάνουν συγκέντρωση, αλλά δεν το κατάφεραν. Με το που το επιχείρησαν, το πνίξαμε. Κινητοποιήσαμε από τη δική μας την πλευρά τα συνδικάτα. Ειδικά των εκπαιδευτικών, που έδιωξε από το δημοτικό συμβούλιο τους φασίστες και επέβαλε ότι το συμβούλιο θα συζητήσει για τους πρόσφυγες και θα πάρει θετική απόφαση. Τα συνδικάτα έχουν τεράστιο κύρος, ειδικά των εκπαιδευτικών, διότι πιάνουν αυτού του είδους τα ζητήματα. Κι αυτό δεν έγινε γιατί οι επαναστάτες ήμασταν πάρα πολλοί αλλά γιατί μπορούμε να λειτουργούμε κοινά με όλους τους άλλους. Έχουμε αγωνιστεί και συνεργαστεί μαζί, έχουμε συζητήσει και επηρεάσει αυτούς τους ανθρώπους.
• Την 1η Μάρτη έχουμε τρεις δράσεις, παρέμβαση στο Σύλλογο Γονέων, μαζική κινητοποίηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για ανοιχτά σχολεία και χρηματοδότησή τους, κινητοποίηση ενάντια στα μνημόνια. 8/3 προγραμματίζουμε παρέμβαση στην Ένωση Γονέων. 13 με 17 Μάρτη εξορμήσεις με την ΚΕΕΡΦΑ σε εργασιακούς χώρους, σχολεία και Δήμους και στις 17/3 μικροφωνική στην πλατεία και μοίρασμα για τις 18 Μάρτη. Επίσης, η Γ’ ΕΛΜΕ είναι η πρώτη πανελλαδικά που προτείνει κοινή δράση ενάντια στα μνημόνια και με κόσμο που σπάει από το ΣΥΡΙΖΑ. Συντονίσαμε άλλες τρεις ΕΛΜΕ για την απεργία της 15/3 μαζί με τα νοσοκομεία.
• Την ώρα που έγραφα ένα πανό για κομματική εξόρμηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος, Αλέξης Τσίπρας, σε κάποια δημόσια εμφάνιση, από τις πρώτες του, ξεκινά με τα λόγια «Ελληνίδες και Έλληνες». Και λέω «εγώ τι κάνω εδώ;». Φάνηκε πού πήγαινε το πράγμα και ας ήμαστε τότε στο 2,5-3%. Ως μέλος του ΣΕΚ, κατάλαβα ότι μια επαφή με την εφημερίδα τετ α τετ με τον κόσμο είναι σημαντική. Προτείνω κάθε νέο μέλος να έρχεται στη συνδιάσκεψη, όπως κι εγώ. Παίρνω ιδέες, έχω γράψει πολλά πράγματα να κάνω γυρίζοντας.
• Όταν κάναμε εξόρμηση για τη διαδήλωση στις 5/11, ενάντια στα γραφεία της ΧΑ, πήγαμε στα Πομακοχώρια. Με κουτί ενίσχυσης μαζέψαμε 200 ευρώ. Ακόμα και μαθητές δίνανε, υπήρχε η αμεσότητα ότι «αυτό που κάνουμε αφορά κι εσάς». Αυτή την αμεσότητα πρέπει να αναδεικνύουμε κάθε φορά που ζητάμε οικονομική ενίσχυση.
Βάσω, Ξάνθη
Για την καταδίκη των νεοναζί
• Δε θα υπήρχε δίωξη με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης τo 2013 αν δεν είχε γίνει εργατική διαδήλωση στο Κερατσίνι. Αυτό ανάγκασε το Σαμαρά να κάνει τη δίωξη ως εγκληματική οργάνωση, για να μην ταυτιστεί με τη Χρυσή Αυγή. Μέσα στη δίκη η πολιτική αγωγή έχουμε κατακτήσει το μεγαλύτερο δυνατό επίπεδο συνεννόησης και με τους συναδέλφους του ΚΚΕ και με τους συναδέλφους της οικογένειας Φύσσα. Είναι η αντανάκλαση της πίεσης που δεχόμαστε απ’ τις γειτονιές, τον κόσμο κλπ. Υπάρχει ένα μεγάλο ακροατήριο που χρειάζεται να μιλήσουμε και να οργανώσουμε μαζί του. Πρώτα θα κερδίσουμε τη δίκη έξω και μετά μέσα στο δικαστήριο.
• Η μάχη της δίκης της Χρυσής Αυγής είναι κεντρική γιατί οι νεοναζί είναι μια βαθιά συστημική δύναμη που για να αξιοποιηθεί από το σύστημα πρέπει να ξεφορτωθεί το στίγμα της εγκληματικής οργάνωσης. Το επόμενο εξάμηνο θα είναι το πιο κρίσιμο. Ακολουθούν μάρτυρες από δεκάδες υποθέσεις που θα δώσουν όλη την εικόνα των εγκληματικών δράσεων. Χρειάζεται συνεχής κινητοποίηση για να μην τρομοκρατούνται στο δικαστήριο και να έρθουν να καταθέσουν όλοι. Χρειάζεται ενιαιομετωπική δράση: κάθε μάρτυρας κινητοποιεί ολόκληρα πολιτικά περιβάλλοντα, τη γειτονιά του, τον εργατικό του χώρο, τον πολιτικό του χώρο. Στις γειτονιές πρέπει να γίνονται εκδηλώσεις που να έχουν τουλάχιστον 100 άτομα διότι αυτή είναι η δυνατότητα.
• Πήραμε την πρωτοβουλία και καλέσαμε σε σύσκεψη στο εργατικό κέντρο ενάντια στα γραφεία της ΧΑ. Κάποιοι μας κατηγόρησαν για ρηχό αντικυβερνητικό περιεχόμενο, αλλά τελικά βγήκαμε καθαροί ότι όλοι θέλουμε να οργανώσουμε αυτή την κινητοποίηση. Στην ΑΔΕΔΥ διεκδικήσαμε το ίδιο. Όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΑΔΕΔΥ παίρνουν απόφαση, βγάζουν αφίσα. Από τα πάνω ήρθε μόνο ένα μέηλ για την κινητοποίηση, από τα κάτω όμως οργώσαμε χώρο το χώρο και όλα τα ορεινά με δίγλωσση προκήρυξη και κολλήσαμε την αφίσα. Πάνω από 1000 άτομα διαδήλωσαν ενάντια στα γραφεία. Ούτε ένας φασίστας δεν έχει εμφανιστεί στην πόλη, σημαντική νίκη.
Στη μάχη των ιδεών
• Είναι δύσκολος ο μαρξισμός; Ο μαρξισμός είναι επιστήμη, πάνω απ’ όλα. Χρειάζεται συστηματική μελέτη, αλλά δεν είναι γρίφος. Για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην ανάγκη κάποιου να έρθει σε επαφή με τις ιδέες ενός νέου γι’ αυτόν χώρου και στη δυσκολία του να τις μελετήσει, το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο προσφέρει βοήθεια, με εκδόσεις σαν το «Μαρξισμός θεωρία και πράξη», το «Η ανθρώπινη φύση εμπόδιο στο σοσιαλισμό», το «Η εργατική τάξη σήμερα», με απλή αλλά όχι απλοϊκή γραφή. Η αμεσότητα των βιβλίων, η συνεχής ανανέωσή τους, το ευρύ φάσμα των θεματικών κάνουν το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο πολύτιμο εργαλείο μας.
• Όποτε διακινούμε τα βιβλία μας στους εργατικούς χώρους ανοίγει μια πολύ πλούσια συζήτηση. Στις εξορμήσεις στις γειτονιές το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο γίνεται επίσης πόλος συζήτησης. Χρειάζεται βδομαδιάτικη παρουσία του στις συνεδριάσεις των πυρήνων και παρουσίαση κάθε νέου βιβλίου. Θα πρέπει να οργανώσουμε βιβλιοπαρουσιάσεις και στην επαρχία. Οι καθηγητές στην Πάτρα, που είναι από τα πιο πρωτοπόρα κομμάτια και έχουμε σχέση μαζί τους, είχαν θέσει παλιότερα το ερώτημα «ποιος θα κάνει κάτι για τα 100 χρόνια από τη Ρώσικη Επανάσταση;». Aυτό δείχνει το πού έχει φτάσει αυτή τη στιγμή η συζήτηση και πόσο απαραίτητες είναι οι ιδέες μας.
• Σε πυρήνα που κάναμε με θέμα «Ο Μαρξισμός του Τρότσκι», αναφέρθηκαν τόσα πολλά βιβλία που φαίνεται ότι αν θέλουμε να εμβαθύνουμε στη μάχη των ιδεών χρειάζεται συνεχής προσπάθεια. Στα Χανιά από το Σεπτέμβρη έχουμε δώσει πάνω από 21 βιβλία. Σε πυρήνες, σε γειτονιές, σε εκδηλώσεις: είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης μας. Σε μια περίοδο που επιδιώκουμε να είμαστε οι μπολσεβίκοι της εποχής μας, πιστεύω ότι είναι πολύ απαραίτητο να διαβάσουμε όλοι το «Λένιν – τα χρόνια της συγκρότησης των Μπολσεβίκων» του Τόνι Κλιφ.
Δεν περιμένουμε, οργανώνουμε
• Η απάντηση στη δήλωση του Ξανθού ότι «πρέπει να ανακυκλώνουμε την ανεργία» είναι οι καθαρίστριες που κατέβηκαν στην κινητοποίηση με φοβερή αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να κερδίσουν. 2 Μάρτη, απεργία των γιατρών, καλεί η ΑΔΕΔΥ και οι καθαρίστριες θα είναι εκεί. Μέσα από την κοινή δράση που κάνουμε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ και το ΚΚΕ στα νοσοκομεία έχουν γίνει μεγάλα βήματα. Η ΟΕΝΓΕ έχει πάρει απόφαση για επισκέψεις στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Για να τα κάνουμε αυτά χρειάζεται να φτάνουμε τους πάντες, μέλη και επαφές, με όλα μας τα υλικά και για όλες τις πρωτοβουλίες. Χρειάζεται καθημερινός σχεδιασμός.
Ζαννέτα, Νοσ. Αγ.Σάββας
• Στο ΔΟΛ, ένα μεγαθήριο με εκατοντάδες εργαζόμενους και δύσκολο για συνδικαλισμό περιβάλλον, μπήκαμε με στόχο «να το κάνουμε ΕΡΤ». Με την παρουσία μας στις συνελεύσεις, με το να συσπειρώνουμε τον κόσμο συνέλευση τη συνέλευση, έφτασαν οι Πρετεντέρηδες να χάνουν τον έλεγχο. Φτάσαμε να οργανώνουμε συγκέντρωση έξω από το ΔΟΛ μαζί με τα σωματεία που ελέγχει το ΠΑΜΕ. Πήγαμε στη σύσκεψη που κάλεσε το ΠΑΜΕ, η οποία πήρε απόφαση ότι στις ερχόμενες συνελεύσεις θα πάμε από κοινού με πρόταση για απεργία. Για να βγουν, όχι πια Τα Μνημονιακά Νέα, αλλά Τα Απεργιακά Νέα, η φωνή των εργαζόμενων στο ΔΟΛ.
Στέλιος, Εργατική Αλληλεγγύη
• Από το καλοκαίρι υπήρξε ένα θέμα να φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία, αλλά με μια παράξενη σχέση όσον αφορά τους εργαζόμενους. Το υπουργείο κατέληξε στο ξεπούλημα, οι περισσότεροι μετανάστες εργαζόμενοι δε θα μπορούσαν να μπουν μέσω ΑΣΕΠ. Έχουμε κάνει πολλές κινητοποιήσεις τελευταία ώστε και να φύγουν οι εργολάβοι, και να μην εφαρμοστεί ο νόμος που θα διώξει εργαζόμενους. Οι κινητοποιήσεις σήμερα αναδεικνύουν ότι το υπουργείο δεν έχει ενιαία γραμμή, αναγκάζεται κάθε τόσο σε μικρές υποχωρήσεις. Αυτό διδάσκει τους εργαζόμενους. Φάνηκε, και γι’ αυτό μαζικοποιείται συνέχεια, ότι μόνη λύση είναι ο αγώνας. Την επόμενη βδομάδα έχει ΓΣ το σωματείο όπου έχουμε πλέον μέλη τις καθαρίστριες.
• Την προηγούμενη βδομάδα έγινε πρώτη φορά απεργία στην Υπηρεσία Ασύλου. Ήμασταν ήδη στη διαδικασία να γίνει σωματείο συμβασιούχων. Μια τέτοια προεργασία ενίσχυσε την προσπάθεια να βγάλουμε απεργία. Το δύσκολο ήταν οι προκλήσεις από το Υπουργείο και τη διοίκηση. Προσπάθησαν να διασπάσουν τάζοντας χρωστούμενα. Έγιναν απειλές από τη διοίκηση ή τους προϊστάμενους. Δόθηκαν υποσχέσεις από το Υπουργείο. Το αντιμετωπίσαμε με επί τόπου γύρα στα γραφεία ή μάζεμα, όποτε προέκυπτε ένα τέτοιο ζήτημα. Φτάσαμε η συμμετοχή να είναι 70% πανελλαδικά και να γίνουν πετυχημένες συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Λέσβο. Το σημαντικό είναι ότι ενώ όλο αυτό ξεκίνησε από το μισθολογικό, άνοιξαν παραπάνω ζητήματα όπως οι μόνιμες προσλήψεις και το αντιρατσιστικό.
Λουκάς, Χαλάνδρι
• Η Εργατική Αλληλεγγύη δεν ενημερώνει απλά. Ξεκαθαρίζοντας την πολιτική και μεταδίδοντας την εικόνα από τα προχωρήματα της τάξης, οργανώνει. Υπάρχει ένα μεγάλο δίκτυο σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και σε όλους τους αγώνες η εφημερίδα πρωτοστατεί. Επίσης μας συνδέει με την τάξη. Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι πηγαίνουν από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Στο Αγλαϊα Κυριακού ήρθε το συνεργείο που δούλευε στον Άγιο Σάββα. Με πλησίασε μια εργαζόμενη λίγες μέρες μετά, χωρίς να ξέρει καν το όνομά μου. Ήξερε την εφημερίδα, είχα πολιτική ταυτότητα.
Μαρία, Νοσ. Αγλ.Κυριακού
• Φέτος οργανώνει και το Ηράκλειο, πέρα από τα Χανιά, διαδήλωση στις 18 Μάρτη. Αυτό μας βάζει μεγάλα καθήκοντα. Για να ανταπεξέλθουμε, όσο απαραίτητοι κι αν είναι οι πυρήνες και το φοιτητικό, δεν αρκεί. Χρειάζεται να εμπλέξουμε ενεργά κόσμο. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι οι εκδηλώσεις που οργανώνουμε, για να βρούμε καθηγητές, να γίνει όσο το δυνατόν πιο απλωμένη η συζήτηση και να βρεθούν έτσι μεγαλύτερα κομμάτια συνολικά που θα συμμετέχουν. Έχουμε πλέον μια συντρόφισσα που είναι σε Σύλλογο Γονέων που δίνει ήδη τη μάχη του τι θα κάνουμε στο Ηράκλειο για τα παιδιά των προσφύγουν όταν θα έρθουν.
• Στη νίκη στην ΕΡΤ ενάντια στην προβολή της ΧΑ, έπαιξε καθοριστικό ρόλο η παρέμβασή μας με την εφημερίδα. Στο τρέχον φύλλο έχουμε άρθρο εργαζόμενου στο Δήμο Αγίας Παρασκευής για τη νίκη της κατάληψης των εργαζόμενων για την επαναπρόσληψη συναδέλφου. Είναι καλό να ζητάμε από τους εργαζόμενους με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή να γράφουν οι ίδιοι για τους αγώνες τους. Η περίοδος είναι πολύ κρίσιμη και γι’ αυτό πρέπει να ξαναμιλάμε σε όλους, ακόμη κι αν έχουν κάποτε υπάρξει αρνητικοί απέναντί μας.
Στη νεολαία
Στο πανεπιστήμιο του Βόλου έχουμε δημιουργήσει κλίμα, φροντίζουμε όλοι οι χώροι να είναι πάντα γεμάτοι αφίσες και πανό. Μέρα παρά μέρα κάνουμε παρέμβαση με την εφημερίδα και κουβέντα πάνω σε αυτή με τους φοιτητές που βρίσκουμε σταθερά. Κάνουμε ανακοινώσεις στα μαθήματα και έχουμε θετικές αντιδράσεις γιατί είμαστε πάντα στο κέντρο των εξελίξεων. Ο ΦΣ Παιδαγωγικού κατέβασε κόσμο στην υποδοχή προσφυγόπουλων και πήρε απόφαση για τις 18 Μάρτη. Η ΑΡΕΝ έχει επίσης συνεργαστεί μαζί μας. Τραβάμε τους συντρόφους από τα ΕΑΑΚ σε εξώστρεφη δράση.
Κωνσταντίνα, Βόλος
• Έχουμε να δώσουμε μάχη ενάντια στα μνημόνια αλλά και στους φασίστες που ξανασηκώνουν κεφάλι μέσα στο ΤΕΙ ως «Πατριωτική Κίνηση». Έχουμε καταφέρει στη ΣΓΤΚΣ να κερδίσουμε τις δύο συνελεύσεις της χρονιάς, να κατέβουμε οργανωμένα και στις δύο πανεργατικές, 24/11 και 8/12, να καλούμε στις 18 Μάρτη. Σπρώχνουμε την ΚΝΕ να κάνουμε πιο πολιτικές συζητήσεις στη συνέλευση και έξω. Καθορίζουμε το κλίμα, πιέζοντάς να μπαίνει το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό σε ίση προτεραιότητα με τα υπόλοιπα. Ανοίγουμε μέσα στα ΕΑΑΚ και στις συνελεύσεις ζητήματα, όπως τη διαγραφή του χρέους.
• Στη Θεσσαλονίκη έχουμε πρόγραμμα εκδηλώσεων ΚΕΕΡΦΑ για τις 18 Μάρτη και κινητοποιήσεων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης το επόμενο διάστημα. Η ΚΕΕΡΦΑ έχει κερδίσει αναγνωρισιμότητα στα πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια ενώ για πρώτη φορά φέτος θα κάνουμε σύσκεψη μαθητών Anticapitalista. Σε ό,τι και να κάνουμε φαίνεται ότι η διάθεση του κόσμου πλέον είναι μεγαλύτερη. Για παράδειγμα στην ποδοσφαιρική ομάδα που παίζω θα κάνουμε αγώνα πριν τις 18 Μάρτη στον οποίο θα κατεβάσουμε αντιφασιστικό πανό ενώ θα κατέβουμε και στη διαδήλωση.
• Σκεφτόμαστε στη φοιτητική λέσχη στα Γιάννενα να βάλουμε ένα μεγάλο κομμάτι του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου, ίσως και με ένα πανό από πίσω. Ειδικά στις σχολές, είναι πολύ σημαντικό τους φοιτητές που αυτή τη στιγμή ψάχνονται να τους φέρουμε σε επαφή με τις ιδέες μας.