Μαρξισμός 2010

Ηγετικό μέλος του SWP -του αδελφού κόμματος του ΣΕΚ στην Βρετανία- και πανεπιστημιακός, ο Αλεξ Καλλίνικος είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων που έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη της μαρξιστικής ανάλυσης. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του έχει τίτλο Imperialism and the World Political Economy (Ιμπεριαλισμός και Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία).

Αλλα έργα του είναι το Revenge of History (Η εκδίκηση της Ιστορίας), γραμμένο το 1991 αμέσως μετά την κατάρρευση του κρατικού καπιταλισμού στην ανατολική Ευρώπη, το Against Postmodernism, που καταρρίπτει τις αντιδραστικές ιδέες του ρεύματος που ήταν πολύ της μόδας στις συνθήκες υποχώρησης της αριστεράς τη δεκαετία του ´80, το Anticapitalist Manifesto, που γράφτηκε ως παρέμβαση στη συζήτηση που αναπτυσσόταν στο νέο κίνημα του Σιάτλ και της Γένοβα. Στα ελληνικά από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο κυκλοφορεί το βιβλίο του «Οι Επαναστατικές Ιδέες του Μαρξ».

Οι διεθνείς συμμετοχές θα είναι ιδιαίτερα επίκαιρες. Στο Μαρξισμό θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από το Μπλόκο της Αριστεράς στην Πορτογαλία, το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα (ΝΡΑ) της Γαλλίας, το δίκτυο Marx21 στην Die Linke της Γερμανίας. Στην Πορτογαλία αυτή τη στιγμή το εργατικό κίνημα δίνει κι αυτό μια σκληρή μάχη ενάντια σε μια κυβέρνηση όπως του ΠΑΣΟΚ σε μια χώρα των λεγόμενων PIGS της Ε.Ε. Η Γερμανία είναι η «καρδιά» της λιτότητας και του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά και κει η αριστερά δυναμώνει. Η Γαλλία είναι η χώρα όπου το εργατικό κίνημα κι οι αντικαπιταλιστές έχουν δώσει τις πιο δυνατές μάχες τα προηγούμενα χρόνια. Ο «Μαρξισμός» θα είναι το φόρουμ όπου οι αντικαπιταλιστές κι οι επαναστάτες θα συζητήσουν τις προοπτικές της εργατικής αντίστασης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κατάλογος των ομιλητών συμπληρώνεται με την παρουσία πανεπιστημιακών όπως ο Ευτύχης Μπιτσάκης, ο Μάκης Καβουριάρης, ο Γιάννης Μαϊστρος, ο Λάζαρος Απέκης, ο Κώστας Βεργόπουλος, ο Νίκος Θεοχαράκης. Αγωνιστές των κινημάτων και της Αριστεράς θα πάρουν επίσης το λόγο από το βήμα των συζητήσεων του Μαρξισμού. Ανάμεσά τους, οι Κώστας Παπαδάκης, Μαρία Στύλλου, Αντώνης Δραγανίγος, Πέτρος Κωσταντίνου, Παναγιώτης Σωτήρης, Βαγγέλης Χωραφάς από το Monthly Review, Δημήτρης Σαραφιανός, Τάσος Β. Αναστασιάδης, Τάσος Σ. Αναστασιάδης, Πάνος Γκαργκάνας.

Εκτός από αυτούς θα συζητήσουμε με εκπροσώπους μεταναστευτικών κοινοτήτων όπως από το Πακιστάν, τη Σενεγάλη, το Αφγανιστάν, τις Γυναίκες της Αφρικής, αλλά και συνδικαλιστές όπως ο Βασίλης Συλαϊδής κι ο Γιάννης Θεοχάρης από την Intracom, εργαζόμενοι της ELITE, ο Νίκος Καββαδίας πρόεδρος του σωματείου ιδιωτικής υγείας του Πειραιά, ο Κώστας Καταραχιάς κι ο Γιάννης Κούτρας από την ΟΕΝΓΕ. Αλλά και δημοσιογράφοι όπως ο Μωυσής Λίτσης, ο Κώστας Σαρρής, ο Νάσος Μπράτσος, ο Λέανδρος Μπόλαρης, η Κατερίνα Θωϊδου, η Λένα Βερδέ.