Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Υποδεχτήκαμε τα προσφυγόπουλα στο Δημοτικό της Μαλακάσας

Υποδοχή προσφυγόπουλων σε σχολείο της Μαλακάσας, 27 Μάρτη

Εκπαιδευτικοί και κάτοικοι των γύρω οικισμών, βρέθηκαν τη Δευτέρα 27 Μάρτη στο δημοτικό σχολείο Μαλακάσας για να καλωσορίσουν 16 προσφυγόπουλα που πήγαν για πρώτη μέρα στο σχολείο. Οι αγώνες του κόσμου της Μαλακάσας, των ίδιων των προσφύγων και των εκπαιδευτικών πέτυχαν μια πρώτη νίκη που αποτυπώνεται στις συγκινητικές στιγμές της πρώτης μέρας των προσφυγόπουλων στο δημοτικό: τα παιδιά μπήκαν στο σχολείο τραγουδώντας, ο κόσμος χειροκροτούσε και στην είσοδο τα περίμεναν δώρα και από μία ζωγραφιά από τους μαθητές και τις μαθήτριες του 2ου Νηπιαγωγείου Διονύσου. Την υποδοχή στήριξαν με την παρουσία τους ο Σύλλογος ΠΕ «Σωκράτης» και η ΚΕΕΡΦΑ.

Τα προσφυγόπουλα ζουν εδώ και 1,5 χρόνο στο στρατόπεδο της Μαλακάσας. Αλληλέγγυες ομάδες της περιοχής και όχι μόνο έχουν στηρίξει τους πρόσφυγες τους πρώτους μήνες διαμονής τους στο στρατόπεδο. Από τότε διεκδικούσαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ώστε τα προσφυγόπουλα να φοιτήσουν στα τμήματα ένταξης μες στο καλοκαίρι του 2016 και να είναι έτοιμα να μπουν στην πρωινή βάρδια μαζί με όλα τα παιδιά, το σχολικό έτος 2016-2017.

Ο Στράτος Λουπατατζής, μέλος της Ομάδας αλληλεγγύης προσφύγων Μαλακάσας, είπε στην ΕΑ: «Σήμερα για εμάς είναι μια μεγάλη μέρα, για όσους ήρθαν και για όσους δεν τα κατάφεραν λόγω του ότι είναι και εργάσιμη. Μετά από περίπου 1,5 χρόνο που κάποιες ψυχές είναι παρατημένες σε έναν αφιλόξενο χώρο –αφιλόξενο ως προς τις συνθήκες, όχι τους ανθρώπους-, καταφέραμε να μπουν σε σχολείο τα πρώτα 20 παιδάκια. Πραγματικά θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι να βγουν από το γκέτο, έχουν πολλά προβλήματα μετά από ένα τέτοιο διάστημα που ζουν σε αντίξοες συνθήκες.

Στο χώρο του στρατοπέδου υπάρχουν 200 παιδιά. Σήμερα ξεκινούν 20, τα μικρότερα, και απ’ ό,τι ξέρουμε, τις επόμενες μέρες θα πάνε και σε άλλα σχολεία στη γύρω περιοχή, όπως και στο Γυμνάσιο. 

Υπάρχουν από τη μια μεριά κάποιες αντιδράσεις, δεν είχε γίνει καμιά προετοιμασία από το Υπουργείο και ο κόσμος που ήρθε να ζήσει εδώ ήταν υπερδιπλάσιος από τους κατοίκους. Ωστόσο επικράτησε η λογική, η φιλοξενία και η ανθρωπιά. Αγωνιζόμαστε έτσι ώστε οι άνθρωποι αυτοί, οι πρόσφυγες να βρουν το δρόμο τους, να μπορέσουν να ζήσουν ελεύθεροι. Θα είμαστε δίπλα τους, θα αγωνιστούμε μαζί τους, θα είμαστε η φωνή όσων δεν έχουν φωνή».

Δράσεις

Η Ομάδα αλληλεγγύης, πέρα από τις δράσεις της με τις οποίες υποστήριξε τους πρόσφυγες μέσα στο στρατόπεδο και μάλιστα κόντρα στην εχθρική αντιμετώπιση που είχε από το Υπουργείο από κάποιο σημείο κι έπειτα, έχει συμμετάσχει και σε άλλες κινητοποιήσεις τοπικά, αλλά και στη διαδήλωση της 18 Μάρτη μαζί με τους πρόσφυγες του στρατοπέδου.

Η Ελεάννα Κόκλα, κοινοτική σύμβουλος Μαλακάσας, είπε: «Οι φωνές που υπάρχουν δεν είναι αντίδραση, είναι φόβος, και σίγουρα όχι προς τα ίδια τα παιδάκια. Είναι φόβος ότι τίποτα δε θα λειτουργήσει όπως πρέπει. Για παράδειγμα θα υπάρξει δεύτερη βάρδια στο σχολείο πλέον, θα γίνεται και δεύτερος καθαρισμός; Επίσης η κοινωνία έχει αντιδράσει στο πώς έφεραν αυτούς τους ανθρώπους και δημιούργησαν γκέτο, σ’ αυτές τις άθλιες συνθήκες. Εκεί είναι το πρόβλημα, δε λένε ‘δεν τους θέλουμε’. Ο τρόπος που το χειρίστηκε η πολιτεία, που τους έριξε μέσα στη λάσπη, σ’ ένα γκέτο. Και που δεν έδωσε ούτε σ’ αυτούς, ούτε σε εμάς την ευκαιρία να γνωρίσουμε αυτούς τους ανθρώπους και να τους δεχτούμε. 

Σήμερα είδα μωρά να μπαίνουν στο σχολείο και συγκινήθηκα, πιστεύω οποιοσδήποτε σε αυτή την εικόνα το ίδιο θα ένιωθε. Πλέον δε θα τα πειράξει κανείς αυτά τα παιδιά. Τώρα χρειάζεται και ο Δήμος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις σε όλα τα σχολεία του: να κάνει τις ανάλογες προσλήψεις για τη δεύτερη βάρδια, να προβλέψει το πετρέλαιο και τα αναλώσιμα. Να υποστηρίξει και να φιλοξενήσει σωστά αυτούς τους ανθρώπους». 

Την Τρίτη 28/2, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το Γυμνάσιο Αυλώνας υποδέχεται κι αυτό για πρώτη μέρα προσφυγόπουλα από τη Μαλακάσα.