Η άποψή μας
Παιδεία - Όχι βόμβες

Το Σάββατο 17 Μάρτη είναι η στιγμή να σμίξουν το κίνημα των καταλήψεων για την Παιδεία με το αντιπολεμικό κίνημα. Είναι δυο αγώνες αλληλένδετοι και στην Ελλάδα και διεθνώς. 

Οι ΗΠΑ δεν είναι μόνο ο παγκόσμιος χωροφύλακας του ιμπεριαλισμού που ευθύνεται για τα πολεμικά εγκλήματα στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στο Λίβανο, στη Σομαλία. Είναι και η πατρίδα του νεοφιλελευθερισμού, η χώρα όπου οι «μεταρρυθμίσεις» που κυνηγάνε οι άρχουσες τάξεις της Ευρώπης έχουν μπει στην πράξη στις πλάτες των εργατών και της νεολαίας. 

Τα φοιτητικά δάνεια, που θέλει να καθιερώσει ο Νόμος-Πλαίσιο της Γιαννάκου μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις των Πανεπιστημίων είναι ήδη θεσμός στις ΗΠΑ. Οι φοιτητές που δεν έχουν την τύχη να προέρχονται από πλούσια οικογένεια, φορτώνονται με χρέη 40-50 χιλιάδων δολαρίων για να σπουδάσουν. Σε τέτοιες συνθήκες εμφανίζονται οι στρατολογητές των Πεζοναυτών στα Πανεπιστήμια της Αμερικής και υπόσχονται να ξεπληρώσουν το φοιτητικό χρέος αν κάποιος ή κάποια δεχτεί να καταταγεί και να πάει να υπηρετήσει στο Ιράκ!

Διαβάστε τις συγκλονιστικές μαρτυρίες του Τζίμι Μάσεϊ στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Εργατική Αλληλεγγύη (στη σελ 6) Οι «Βετεράνοι του Ιράκ ενάντια στον Πόλεμο» είναι μια οργάνωση που προσπαθεί να σώσει τη νεολαία από το δόκανο που στήνει σε βάρος της η ιδιωτικοποιημένη παιδεία μαζί με τον μιλιταρισμό. Η παρουσία του Τζίμι Μάσεϊ  στην Ελλάδα αυτές τις μέρες που οι φοιτητές δίνουν τη μάχη ενάντια στις «μεταρρυθμίσεις» της Γιαννάκου συμβολίζει πόσο κοινός είναι ο αγώνας. Γι’ αυτό έγινε δεκτός με ενθουσιασμό όταν χαιρέτισε το Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ και το ξεσήκωσε ομόφωνα για τις 17 Μάρτη. 

Κοινός είναι ο αγώνας και στο μέτωπο της υπεράσπισης των δημοκρατικών ελευθεριών. Την ώρα που στους δρόμους της Αθήνας τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια αντιμετωπίζουν τους πυροβολισμούς των «ειδικών φρουρών» του Πολύδωρα, στον Αρειο Πάγο εκδικάζεται η απειλή απέλασης στο Πακιστάν του Τζαβέντ Ασλάμ του ανθρώπου που αποκάλυψε το σκάνδαλο των απαγωγών. Οι «Βετεράνοι του Ιράκ ενάντια στον Πόλεμο» έχουν δώσει πολλές δικαστικές μάχες για να ξεσκεπάσουν τη δράση της CIA με τις παρακρατικές απαγωγές υπόπτων σε όλο τον κόσμο. Αυτό το ίδιο «διεθνές παρακράτος» του Μπους και του Καραμανλή βάζουμε στο στόχαστρο με το συλλαλητήριο της 17 Μάρτη. 

Η εμπλοκή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στον πόλεμο του Μπους μεγαλώνει αντί να μικραίνει, παρά το βάλτωμα της κατοχής στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ συνεργάζονται ανοιχτά με τις ΗΠΑ για να επιβάλουν κυρώσεις στο Ιράν,  στρώνοντας το δρόμο για την επέκταση του πολέμου. Συνεργάζονται επίσης στα πλαίσια του ΝΑΤΟ για την διαιώνιση της κατοχής στο Αφγανιστάν. Την περασμένη βδομάδα ήρθε στη δημοσιότητα η πρόθεση του Καραμανλή να πάει ταξίδι στην Καμπούλ τον Μάϊο. Είναι τεράστια πρόκληση να διατηρεί η Ελλάδα στρατιωτικό νοσοκομείο στο Αφγανιστάν για τις ανάγκες των στρατευμάτων κατοχής, την ίδια ώρα που ο Αβραμόπουλος πετσοκόβει τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και η Γιαννάκου χτυπάει τις Δημόσιες Ιατρικές Σχολές. 

Το πόσο προκλητική γίνεται η ευρωπαϊκή εμπλοκή το είδαμε στην Ιταλία, όπου η κυβέρνηση Πρόντι περιφρόνησε ανοιχτά όλο τον αριστερό κόσμο που την ψήφισε και αποφάσισε να επεκτείνει την αμερικάνικη βάση στη Βιτσέντζα, ουσιαστικά να διπλασιάσει αυτό το ορμητήριο των κατοχικών «ταξιαρχιών άμεσης επέμβασης».Γι’ αυτό εισέπραξε την οργή 200.000 διαδηλωτών. Μαζί μας στο Σύνταγμα στις 17 Μάρτη θα είναι και εκπρόσωπος του αντιπολεμικού κινήματος της Ιταλίας, την ίδια ώρα που και εκείνοι θα διαδηλώνουν πανεθνικά στη Ρώμη. 

Ουάσιγκτον, Βιτσέντζα, Λονδίνο και τώρα Αθήνα και ξανά Ρώμη, είμαστε ένα διεθνές κίνημα που παλεύει ενάντια στον πόλεμο και ταυτόχρονα συνδέεται με  τους αγώνες τοπικά. Παντού οι κυβερνήσεις δίνουν προτεραιότητα στην πολεμική εμπλοκή τους σε βάρος των κοινωνικών προτεραιοτήτων που διεκδικεί ο κόσμος. Η κραυγή μας για «Παιδεία όχι πόλεμο» θα αντηχήσει σε όλες τις πρωτεύουσες. Ολοι στο Σύνταγμα στις 17 Μάρτη. 

 


 

Εκδηλώσεις

Συμμαχία ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
 
«Η κόλαση του Ιράκ και το αντιπολεμικό κίνημα. 17 Μάρτη στο Σύνταγμα»
Ομιλητής: Jimmy Massey, πρώην πεζοναύτης βετεράνος του Ιράκ
 
 
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ 7/3 5.30μμ  
Αμφ. Παναγιωτόπουλος 
Ν.ΙΩΝΙΑ
ΠΕΜΠΤΗ 8/3 7.30μμ
Παλαιό Δημαρχείο 
ΧΑΛΑΝΔΡΙ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9/3 7.30μμ
Παλαιό Δημαρχείο 
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 10/3 7μμ
Εργατικό Κέντρο 
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
ΚΥΡΙΑΚΗ 11/3 12.30μμ
Αμφ. Νοσοκομείου «Ελπίς» 
ΓΑΛΑΤΣΙ
ΚΥΡΙΑΚΗ 11/3 4.30μμ
Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας (Ταϋγέτου) 
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΚΥΡΙΑΚΗ 11/3 6μμ
Θέατρο Ξυλοτεχνία
(Παρασκευοπούλου) 
ΕΡΤ ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ
ΔΕΥΤΕΡΑ 12/3 12μες 
Στούντιο Ε (1ος όροφος)
ΝΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 12/3
Αμφιθέατρο 1 6μμ
TPAΠEZOΫΠAΛΛHΛOI
ΔΕΥΤΕΡΑ 12/3 4.30μμ
Γραφεία OTOE  
(Σίνα και Bισαρίωνος) 
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 
ΡΕΘΥΜΝΟ
ΤΡΙΤΗ 13/3 6μμ
Αίθουσα Δ.3 
Ακολουθεί αντιπολεμική συναυλία
ΗΡΑΚΛΕΙΟ 
ΤΕΤΑΡΤΗ 14/3 7μμ
Aίθουσα Περιφέρειας (Λιμάνι) 
ΧΑΝΙΑ
ΠΕΜΠΤΗ 15/3 7.30μμ
Εργατικό Κέντρο 
Καλούν: Εργατικό Κέντρο, Σύλλογος Δασκάλων, ΕΛΜΕ