Γράμματα και σχόλια
H Θεσσαλονίκη ενάντια στην πολεμοκαπηλεία

Τη δική της απάντηση έδωσε η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» την Πέμπτη 1 Μάρτη στις εθνικιστικές κραυγές και απειλές της κλίκας Ψωμιάδη με αφορμή το βιβλίο ιστορίας της Στ’ Δημοτικού. Μέσα σε λίγες μέρες οργανώθηκε μαζική εκδήλωση στο αμφιθέατρο της κατειλημμένης Νομικής Σχολής με θέμα «Ο Εθνολαϊκισμός πάει σχολείο» και την οποία παρακολούθησαν περίπου 150 άτομα, πολλοί από τους οποίους ήταν φοιτητές από τις καταλήψεις.

Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης διαβάστηκε το πολύ ενδιαφέρον γράμμα του Murat Gun από την Τουρκία, για το γιατί βλέπουν οι Τούρκοι τον Κεμάλ σαν τον ηγέτη τους ενάντια στην κατοχή των ιμπεριαλιστών και του ελληνικού στρατού αμέσως μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο πάνελ της συζήτησης συμμετείχαν οι Δημοσθένης Δώδος, Γιώργος Μαργαρίτης, Σπύρος Μαρκέτος, Ελένη Χοντολίδου, καθηγητές του ΑΠΘ, ο Αρμόδιος Τσιβάς, δάσκαλος και μέλος της συγγραφικής ομάδας του βιβλίου, η Σταυρούλα Πανίδου, καθηγήτρια και μέλος της Πρωτοβουλίας ΓΕΝΟΒΑ και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, νομαρχιακός σύμβουλος της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης».

Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο πολυεθνικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης και στάθηκαν ιδιαίτερα στο θέμα της διδασκαλίας της ιστορίας. Ο Σπύρος Μαρκέτος τόνισε το πόσο μονόπλευρη και απολογητική είναι αυτή για τους εθνικιστικούς μύθους της δικιάς μας πλευράς, αλλά και μια σειρά άλλες κυρίαρχες ιδέες όπως είναι η θέση και η προσφορά των γυναικών, αφού το συγκεκριμένο βιβλίο κατηγορήθηκε και ότι προβάλλει ιδιαίτερα τη ζωή των γυναικών. Από τη μεριά του ο Γιώργος Μαργαρίτης κατάγγειλε ότι μέσα στη γενική απορρύθμιση της παιδείας, έχουμε την επέλαση του «Ελλάς-Ελλήνων-Xριστιανών», που είχε παραγκωνίσει η μεταπολίτευση και προσπαθεί σήμερα να επιβάλλει τις φαντασιώσεις του εθνικισμού και της θρησκείας σε ό,τι δεν της είναι βολικό στην ιστορία.

Η Σταυρούλα Πανίδου, στη συνέχεια, κατάγγειλε, πέρα από την επίθεση των ακροδεξιών και της εκκλησίας, την προσπάθεια σχολικών συμβούλων που με κατευθυνόμενα ερωτηματολόγια προσπαθούν να στρέψουν τους δασκάλους ενάντια στο βιβλίο. «Γι’ αυτό η μάχη αυτή δεν είναι υπεράσπιση της κυβέρνησης αλλά μάχη του εκπαιδευτικού κινήματος που αγωνίζεται για υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Στην μάχη αυτή συγκρούονται η παράδοση του εθνικισμού και του πολέμου με τις διεθνιστικές μας παραδόσεις, των αγώνων της Φεντερασιόν, των αγώνων του ’36, των Ιουλιανών, των εργατικών διαδηλώσεων στη ΔΕΘ, του αντιπολεμικού κινήματος του 1999 και του 2003».

Τέλος, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος αποκάλυψε όλη την εκστρατεία εκφοβισμού που έχει στήσει τις τελευταίες βδομάδες η κλίκα του Ψωμιάδη με προσωπικές απειλές εναντίον του, με ψηφίσματα και δημοσιεύματα στις εφημερίδες, με την επανεμφάνιση του κ. Μέρτζου που ζήτησε την παρέμβαση της κυβέρνησης. Τόνισε όμως ότι «απέναντι στην ιστορία όλων αυτών, που είναι ιστορία συμμοριών από το μεσοπόλεμο μέχρι και όλη τη δεκαετία του ’90, η διαφορετική ανάγνωση της ιστορίας της πόλης, η αντιεθνικιστική μας θέση δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε πρόσκαιρη αλλά βασίζεται σε συστηματική δουλειά και δράση».

Στη συζήτηση που ακολούθησε ο Κώστας Τορπουζίδης, ξεσκέπασε αυτούς που οργανώνουν την εκστρατεία και οι οποίοι ενώ επιτίθενται στην αριστερά επειδή τάχα παραποιεί την ιστορία όπως βολεύει την «παγκοσμιοποίηση και τη νέα τάξη», είναι οι ίδιοι που και για τη Μικρασιατική Eκστρατεία και σήμερα συγκαλύπτουν την συνεργασία του ελληνικού καπιταλισμού με τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για να εξασφαλίσει μεγαλύτερα ανταλλάγματα στον έλεγχο της περιοχής. Αυτή ήταν η αιτία για τις σφαγές και την εκτόπιση ολόκληρων πληθυσμών τότε. Στα ίδια εγκλήματα είναι και σήμερα συνένοχο το ελληνικό κράτος με την εμπλοκή του στους πολέμους του Μπους σ’ όλη τη Μέση Ανατολή. 

Ο Γιάννης Κούτρας τέλος υπογράμμισε ότι αυτή η μάχη δεν είναι μάχη απλά ενάντια στον Ψωμιάδη αλλά σε όλη την κυβέρνηση του πολέμου, των υποκλοπών και των απαγωγών και κάλεσε τον κόσμο να συμμετέχει στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο της 17 Μάρτη.

Κώστας Τορπουζίδης