Εργατικό κίνημα
EPT

Στην ΕΡΤ πουλάμε την Εργατική Αλληλεγγύη πάνω από τρία χρόνια τώρα. Κάθε Πέμπτη πρωί οι εργαζόμενοι μας βρίσκουν στην πύλη του Ραδιομέγαρου –«η πιο ωραία πρωινή συνάντηση της εβδομάδας», σύμφωνα με ένα μουσικό της ορχήστρας- και στη συνέχεια πολλοί απ’ αυτούς δέχονται την επίσκεψή μας στο χώρο της δουλειάς τους. Πάνω από 30 αγοράζουν την εφημερίδα κάθε εβδομάδα ενώ οι αφίσες μας διακοσμούν τα κάγκελα στη Μεσογείων, και και διεκδικούν τη θέση τους στα ταμπλώ των συνδικάτων στο εσωτερικό του κτιρίου. 

Επικίνδυνα πράγματα για μια δεξιά κυβέρνηση. Το ποτήρι ξεχείλισε όταν κολήσαμε την αφίσα για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 22 Φλεβάρη που απαιτούσε «να τα πάρουν όλα πίσω και να φύγουν». Δυο μέρες μετά οι αφίσες ξηλώθηκαν από τα ταμπλώ, το ίδιο και η αφίσα του αντιπολεμικού της 17 Μάρτη από τον εξωτερικό περίβολο. Στα ταμπλώ της ΠΟΣΠΕΡΤ αναρτήθηκε ανακοίνωση της διοίκησης που απαγόρευσε «την αφισοκόληση και τη διανομή υλικού από εξωεργασιακούς παράγοντες». Στις 2 Μάρτη οι φύλακες μας ανακοίνωναν ότι απογορευόταν να μπούμε στο κτίριο. 

Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και η δυνατότητα για τα κόμματα και τις οργανώσεις της Αριστεράς να περιοδεύουν στους χώρους δουλειάς είναι κατάκτηση του εργατικού κινήματος που δεν την διαπραγματευόμαστε με καμιά κυβέρνηση ή διοίκηση. Ετσι, περάσαμε πάνω από τις μπάρες της εισόδου και ζητήσαμε από τους υπεύθυνους ασφαλείας να μας συναντήσουν στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Εμείς φροντίσαμε πρώτα να ολοκληρώσουμε τη γύρα μας με την εφημερίδα, ενημερώνοντας όλους γι’ αυτήν την επίθεση (μα να μη βρεθεί ούτε ένας που να πει «καλά σας κάνουν»;) 

Στο ίδιο το ραντεβού πήγαμε μαζί με τους δημοσιογράφους της ΕΡΑ Νάσο Μπράτσο και Τάσο Χατζηγεωργίου μέλη της Πρωτοβουλίας Γένοβα-Financial Crimes και υποψήφιους στις πρόσφατες εκλογές στην ΕΡΤ. 

Τελικά το μείγμα εξωτερικό συνεργείο-εργαζόμενοι-συνδικάτο έπεσε βαρύ για το αφεντικό. Οι υπεύθυνοι ασφαλείας σάλπισαν υποχώρηση και «εξηγήθηκαν» με τους φύλακες: κανείς δεν ξηλώνει αφίσες απ’ τα κάγκελα και τα ταμπλώ, κανείς δεν εμποδίζει το συνεργείο της Εργατικής Αλληλεγγύης να μπαίνει στο κτίριο και να επισκέπτεται όσα γραφεία θέλει. «Μας είχαν πάρει από το Υπουργείο» μουρμούρισαν κάποια στιγμή για να δικαιολογηθούν. 

Αυτή η κόντρα έδειξε τη δύναμη που έχουν τα συνδικάτα στο χώρο εργασίας και την αξία της ενεργοποίησής τους. 

Μ’ αυτή τη δύναμη θα αντιμετωπίσουμε και πάλι τον Ρουσόπουλο και τους επιτελείς του αν επανέλθουν –όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας ξέρουν πια πόσο γρήγορα «ξεχνούν τις δεσμεύσεις τους ο Καραμανλής και οι υπουργοί του. 

Σταμάτης Χατζηδήμου