Εργατικό κίνημα
NOΣOKOMEIA

Το νήμα των απεργιακών κινητοποιήσεων ξαναπιάνουν μία σειρά νοσοκομεία. Δίωρη στάση εργασίας 8πμ-10πμ και συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε την Τρίτη 6 Μάρτη ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Αγ. Ολγα. Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του σωματείου οι ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο αγγίζουν πλέον το 40% σε όλους τους κλάδους των εργαζομένων. Το καθημερινό σύστημα εφημεριών έχει εξουθενώσει το προσωπικό, η υποχρηματοδότηση του συστήματος έχει καθηλώσει τους μισθούς, τα Βαρέα και Ανθυγιεινά παραπέμπονται από επιτροπή σε επιτροπή και το επίδομα των 176 ευρώ εξακολουθεί να μην χορηγείται.

Την ίδια ημέρα και ώρα οι εργαζόμενοι στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν συγκέντρωση και ανοιχτή Γενική Συνέλευση στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου στην πύλη της Εγνατίας. Βασικά αιτήματα είναι προσλήψεις και  ίση κατανομή των εφημεριών στο προσωπικό. «Ηταν μία πολύ πετυχημένη και δυναμική συγκέντρωση», μας είπε ο Γιάννης Κούτρας μέλος της πενταμελούς επιτροπής των γιατρών του νοσοκομείου. «Γύρω στις 9πμ είχαν συγκεντρωθεί περίπου 200 άτομα, όπου και έκλεισαν το δρόμο. Ανακοινώθηκε ότι θα επαναλάβουν την ίδια κινητοποίηση την επόμενη ημέρα και την επόμενη εβδομάδα.  Στις επόμενες κινητοποιήσεις χρειάζεται να βρεθούμε όλοι μαζί γιατροί και προσωπικό διεκδικώντας τα κοινά μας αιτήματα».  

Την Τετάρτη 7 Μάρτη τη σκυτάλη παίρνουν τα νοσοκομεία του Πειραιά. Τα  σωματεία των νοσοκομείων Τζάνειο και Μεταξά,  καλούν στάση εργασίας από τις 9πμ εώς τις 1μμ και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του Τζανείου στις 9.30πμ όπου θα πραγματοποιηθεί και ολιγόωρος συμβολικός αποκλεισμός. Στη συνέχεια οι πρόεδροι των ΔΣ των σωματείων Τζανείου, Μεταξά και Κρατικού Νίκαιας καλούν σε κοινή συνέντευξη τύπου στις 11πμ στο χώρο του Τζανείου. «Η κατάσταση στα νοσοκομεία του Πειραιά είναι πλέον τραγική», αναφέρει η ανακοίνωση του σωματείου του Τζανείου νοσοκομείου. «Οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού καθιστούν τη λειτουργία τους όχι απλά προβληματική, αλλά και επισφαλή τόσο για τους νοσηλευόμενους όσο και για τους ίδιους τους εργαζόμενους. Επί σειρά ετών απαραίτητες κλίνες ΜΕΘ παραμένουν ανενεργές ενώ δεν λειτουργεί η Νευροχειρουργική κλινική του Τζανείου νοσοκομείου, ακριβώς εξ αιτίας της έλλειψης προσωπικού με αποτέλεσμα οι ασθενείς με σοβαρά προβλήματα να νοσηλεύονται σε άλλα τμήματα, χωρίς την απαιτούμενη φροντίδα. Την ίδια στιγμή επαναλαμβάνονται αόριστες εξαγγελίες για την πρόσληψη 6.000 υπαλλήλων, όταν τα τελευταία χρόνια οι προσλήψεις που έχουν γίνει δεν καλύπτουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει στα έσχατα όρια της αντοχής τους».       

Πέρσι τα τρία νοσοκομεία του Πειραιά είχαν οργανώσει μία πολύ επιτυχημένη και συντονισμένη κινητοποίηση, πραγματοποιώντας κοινή στάση εργασίας, συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους του Πειραιά. Εκείνη η κινητοποίηση ήταν η αρχή που έβαλε την πίεση στην ΠΟΕΔΗΝ να ξεκινήσει ένα γύρω πανελλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων. Το ίδιο μπορεί να γίνει και σήμερα. Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή που η κυβέρνηση Καραμανλή είναι στριμωγμένη στη γωνία, εργαζόμενοι και γιατροί στα νοσοκομεία μαζί με το φοιτητικό κίνημα να βγουν μαζί στον κοινό αγώνα διεκδικώντας λεφτά για παιδεία και υγεία και όχι για στρατό στο Αφγανιστάν.