Η Αριστερά
Eκδήλωση των “Eλλήνων Σοσιαλιστών”

Η συζήτηση του ρεύματος «Έλληνες Σοσιαλιστές» ενόψει των διαδικασιών για το προγραμματικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ  καθορίστηκε από τις εξελίξεις στο μέτωπο τη παιδείας με την νίκη κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 αλλά και την διαγραφή Κουλούρη μετά τις δηλώσεις κατά Πάγκαλου. Aυτό φάνηκε στην εκδήλωση την προηγούμενη Δευτέρα στο Γκάζι.

Ο Παντελής Οικονόμου στην εισήγηση του πρότεινε ριζική στροφή του ΠΑΣΟΚ κατά του νεοφιλελευθερισμού και των ιδιωτικοποιήσεων ενώ ο Μ.Γιομπαζολιάς κατέγραψε ως νίκες του ρεύματος την εκλογή συμβούλων στις δημοτικές εκλογές και πρότεινε μια τακτική στήριξης υποψηφίων τόσο για τις εκλογές στην Ν.ΠΑΣΟΚ όσο και στις επερχόμενες βουλευτικές.

Η συζήτηση λειτούργησε «ως πολιτικό καφενείο» σύμφωνα με την έκφραση του Π.Οικονόμου και δόθηκε η ευκαιρία για συνδικαλιστές και στελέχη του ρεύματος να παρέμβουν. Πρακτικά, κανένας δεν ισχυρίστηκε ότι αυτές οι προτάσεις μπορούν να επηρεάσουν τις προγραμματικές θέσεις όπως τις εισηγείται η Αννα Διαμαντοπούλου  και δημοσιοποιήθηκαν λίγες μέρες μετά χωρίς καμιά διαβούλευση με την βάση.

Ο Α.Συγγελάκης έκφρασε τον κόσμο που έδωσε νικηφόρα την μάχη για το άρθρο 16 όταν έβαλε ότι «μαζί με το φοιτητικό κίνημα σταματήσαμε την αναθεώρηση και κερδίσαμε την μάχη μέσα στο ΠΑΣΟΚ». Όμως τα όρια ήταν εμφανή σε αυτή την τακτική όταν έβαλε ότι «δεν θα συνεχίσει πλέον η Πρωτοβουλία μελών του ΠΑΣΟΚ για το άρθρο 16 την δράση της» την ίδια ώρα που το φοιτητικό κίνημα και η ΠΟΣΔΕΠ συνέχιζαν τις κινητοποιήσεις ενάντια στον νόμο-πλαίσιο καρμανιόλα για την δημόσια παιδεία της Γιαννάκου και τον αυταρχικό κατήφορο κατά του ασύλου από τον Πολύδωρα.

Φωτιές

Η συζήτηση άναψε όταν ένας συνδικαλιστής είπε ότι κανένας χαμηλόμισθος εργαζόμενος δεν έχει λόγο να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ και άλλοι παρόντες υποστήριξαν ότι απέτυχε ιστορικά η προσπάθεια να χτιστεί αριστερή τάση μέσα στο ΠΑΣΟΚ που θα μπορούσε να το φέρει σε σύγκρουση με τις λογικές της αγοράς και του ιμπεριαλισμού. Οι επιμένοντες στην παραμονή στο ΠΑΣΟΚ, όπως ο εκδότης του Monthly Review, υποστήριξαν ότι «όλες οι τάσεις της αριστεράς ηττήθηκαν το 1989» και ότι ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν εναλλακτική λύση.

Εκ μέρους του ΣΕΚ χαιρέτισα την εκδήλωση και πρότεινα την συνέχιση της στήριξης των αγώνων της δημόσιας παιδείας και του αντιπολεμικού κινήματος ενόψει του συλλαλητηρίου στις 17 Μάρτη. Υποστήριξα  ότι το νέο κίνημα κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και του πολέμου είναι ένας νέος παράγοντας για την συγκρότηση μιας νέας αριστεράς των νικηφόρων αγώνων, όπως έδειξε ακόμα και το πρόσφατο παράδειγμα της Ιταλίας με την πτώση Πρόντι στην ψηφοφορία για κλιμάκωση της ιταλικής συμμετοχής στην κατοχή του Αφγανιστάν. Υποστήριξα επίσης ότι και στην Ελλάδα είναι εφικτή μια άλλη αριστερά με βάση το παράδειγμα της Βενεζουέλας και της Βολιβίας, στηριγμένη στο νέο κίνημα σε ρήξη με τις λογικές της ήττας και της υποταγής στην αγορά.

Είναι αλήθεια ότι τώρα ξεκινάει πλατιά αυτή η συζήτηση και είναι ενθαρρυντικό ότι όλες οι λύσεις είναι ανοικτές ακόμα και η μαζική αποχώρηση και η στήριξη μιας τέτοιας προοπτικής από κομμάτια του ΠΑΣΟΚ.

Πέτρος Kωνσταντίνου