Περιβάλλον
Oχι στα Xρυσωρυχεία θανάτου

Στο συμβολικό κλείσιμο τις Εγνατίας οδού για μία περίπου ώρα στο κόμβο της Αύρας την Κυριακή 4 Μαρτίου 11.00 το πρωί, συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου από τους γύρο οικισμούς, της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής λέγοντας ένα βροντερό ΟΧΙ στα χρυσωρυχεία. Την εκδήλωση οργάνωνε η διανομαρχιακή επιτροπή Ροδόπης Έβρου κατά της εξόρυξης χρυσού. 

Μερικά από τα συνθήματα που ήταν γραμμένα στα πανό ήταν. ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ. Όχι στο θάνατο. Όχι στο κυάνιο.  Η νεολαία Αύρας δεν θέλει να πεθάνει για το χρυσό. Χρυσοθήρες κάτω τα χέρια από τη Θράκη, ενώ οι μοναδικές πικέτες τις Eργατικής Aλληλεγγύης και της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο στόλιζαν την διαδήλωση. Μόλις έκαναν την εμφάνιση τους τα πλακάτ, εξαφανιστήκαν σε μερικά δευτερόλεπτα. Οι  πικέτες που συγκέντρωσαν τα περισσότερα βλέμματα ήταν με το στοπ του Καραμανλή  και το στοπ της βόμβας. Στους χαιρετισμούς πήραμε το λόγο ως πρωτοβουλία Γένοβα και διαβάσαμε και μοιράσαμε στον κόσμο την προκήρυξη που είχαμε ετοιμάσει οι σύντροφοι του Σ.Ε.Κ.. Επίσης να αναφέρω ότι τα συνθήματα του  πανό της πρωτοβουλίας Γένοβα  ήταν ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΡΥΣΟΡΥΧΕΙΑ. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ.

Η συζήτηση με τον κόσμο μας γέμιζε με αυτοπεποίθηση, γιατί διέκρινες από τα λεγόμενα τους πως δεν ήταν διατεθειμένοι να αφήσουν κανέναν να κάνει μια τέτοιου είδους καταστροφική παρέμβαση στον επίγειο παράδεισό τους.  Το πούλημα της Eργατικής Aλληλεγγύης ήταν άλλο ένα χαρακτηριστικό που μας γέμιζε με ενθουσιασμό. Ήταν το πρώτο μάς ρεκόρ,  το πούλημα 20 εφημερίδων και τριών περιοδικών μέσα σε μισή ώρα. Το μήνυμα και η  απάντησή των κατοίκων της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της Θράκης γενικότερα είναι ξεκάθαρο. Δεν  θα επιτρέψουμε στους κερδοσκόπους και τους λεηλατές  να μετατρέψουν τον επίγειο παράδεισο μας σε κόλαση βρομίζοντας το τόπο μας με  κυάνιο και πετρέλαια. 

Ενδεικτικό  της αγωνιστικότητας του κλίματος στην πόλη της Αλεξανδρούπολης είναι η ενημέρωση που έγινε στην αίθουσα προκάτ του παιδαγωγικού τμήματος. Ήταν μια εκδήλωση - ενημέρωση  του διδακτικού προσωπικού με κεντρικό μιλητή τον Γιάννη Μαΐστρο. Οι σύντροφοι μας ήταν εκεί και κατά την διάρκεια της εκδήλωσης πήραν το λόγο και τοποθετήθηκαν, λέγοντας στους φοιτητές και στο διδακτικό προσωπικό ότι ο νόμος πλαίσιο που πάει να περάσει η κυβέρνηση του πολέμου, της ζαρτινιέρας, των υποκλοπών, και των απαγωγών είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας. Προτείναμε πώς επιτέλους και στην πόλη μας πρέπει να δημιουργηθεί μία επιτροπή ενάντια στο νόμο πλαίσιο και να ανοίξει  το θέμα αυτό βαθιά και πλατιά στην τοπική κοινωνία και στην Θράκη γενικότερα. Για τις απόψεις και τις ιδέες μας καταχειροκροτηθήκαμε από τους φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό των τμημάτων.  Η Eργατική Aλληλεγγύη και το περιοδικό, ο Σοσιαλισμός από τα κάτω ήταν εκεί και εξαφανίστηκαν από τα χέρια μας μέσα σε δύο λεπτά. Δυστυχώς είχαμε μόνο 6 εφημερίδες και 7 περιοδικά, και λέω δυστυχώς γιατί υπήρχε κόσμος που ήθελε την εφημερίδα και το περιοδικό και δεν είχαμε να τους δώσουμε.      

Μηλιαζήμ Τζεμαλή