Εργατικό κίνημα
Νίκη στην ΕΥΔΑΠ: Πήραν πίσω τις απολύσεις

24/4 Συγκέντρωση των εργαζόμενων της ΕΥΔΑΠ έξω από τη συνεδρίαση του ΔΣ της εταιρίας.

Σπουδαία νίκη πέτυχαν οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ αφού με τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις σταμάτησαν τις 23 απολύσεις υδρονομέων που είχαν δρομολογηθεί. 

Οι 23 υδρονομείς έχουν περάσει από την 7μηνη δοκιμαστική περίοδο και αναμενόταν να γίνουν αορίστου χρόνου μετά από την έγκριση και του ΑΣΕΠ. Αντί για αυτό, τους έγινε γνωστό ότι θα απολύονταν. 

Έτσι, την Πέμπτη 20 Απρίλη με πρωτοβουλία του ΣΕΚΕΣ (αριστερή παράταξη στην ΕΥΔΑΠ) οργανώθηκε συγκέντρωση ενάντια στις απολύσεις στα κεντρικά της εταιρίας στο Γαλάτσι με τη συμμετοχή και των υπό απόλυση υδρονομέων. 

Εκεί, μπήκε ο πρώτος «πάγος» στην απόφαση του Διευθυντή και της Προϊσταμένης Προσωπικού, ενώ δόθηκε η υπόσχεση ότι το θέμα θα λυνόταν στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ τη Δευτέρα 24 Απρίλη. Κάτι που πραγματικά έγινε κάτω από την πίεση των εργαζόμενων. Το ΔΣ αποφάσισε ότι οι 23 υδρονομείς θα συνεχίσουν να δουλεύουν «μέχρι να αποφανθεί ο ΑΣΕΠ».   

Ο Μανώλης Μαστοράκης, εργαζόμενος στην ΕΥΔΑΠ και μέλος του ΣΕΚΕΣ μας είπε: «Είναι μια τεράστια νίκη για τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ και όλο το συνδικαλιστικό κίνημα. Σε μια εποχή που όλοι οι εργαζόμενοι πιέζονται με τα Μνημόνια, με τις απολύσεις, με την ελαστική εργασία, καταφέραμε μια σπουδαία νίκη. Έπαιξε ρόλο τόσο το ΣΕΚΕΣ, όσοι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και οι αλληλέγγυοι. Πιέσαμε με τη συγκέντρωση της Πέμπτης 20 Απρίλη, με τις απανωτές ενημερώσεις και ανακοινώσεις μέσα στο επόμενο τριήμερο που οδήγησαν και στο ψήφισμα της ΑΔΕΔΥ, με το συντονισμό ανάμεσα στους εργαζόμενους και καταφέραμε να παρθούν πίσω οι απολύσεις. 

Είναι ιστορική στιγμή για τους εργαζόμενους στην ΕΥΔΑΠ. Η απόφαση αναφέρει ότι οι συνάδελφοι μας θα συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι να αποφανθεί ο ΑΣΕΠ, δεν θα χάσουν ούτε μια μέρα από την εργασία τους. Το συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουν οι εργαζόμενοι είναι ότι αν είναι μια γροθιά, αν ενωθούν γύρω από ένα αίτημα μπορούν να πετύχουν νίκες. Ο αγώνας δεν σταματάει εδώ. Διεκδικούμε οι συνάδελφοι να μονιμοποιηθούν, να μην δουλεύει κανείς με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Την Πέμπτη οι συνάδελφοι ήταν απολυμένοι, σήμερα όμως βρίσκονται στην εργασία τους. Είναι μια πραγματική νίκη».