Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
27 Απρίλη στο Εφετείο: Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 - Ο αντιφασιστικός αγώνας συνεχίζεται

Ο ΣΦΕΑ έχει καλέσει και οργανώνει την κινητοποίηση στις 27 Απρίλη από την πρώτη στιγμή. Έχει άλλωστε διαδηλώσει ξανά έξω από το Εφετείο και έχει δώσει το παρών στο ακροατήριο της δίκης της Χρυσής Αυγής. 

Ο Γιώργος Φιλιππάκης, δημοσιογράφος και μέλος του ΣΦΕΑ δήλωσε στην εκπομπή «Η Φωνή της ΚΕΕΡΦΑ» στην ΕΡΤOpen στις 10 Απρίλη, αμέσως μετά από τη μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στα «γραφεία» της Χρυσής Αυγής στους Αμπελόκηπους:

«Η αμερικανοκίνητη δικτατορία επιβλήθηκε πριν από 50 χρόνια στη χώρα μας για να χτυπήσει το τότε λαϊκό κίνημα που βρισκόταν σε μία άνθηση αν λάβουμε υπ’ όψη ότι είχαν προηγηθεί οι φοβεροί αγώνες από το 1963, κυρίως το ’65 μέχρι το ’67, όπου είχαν γίνει και οι δολοφονίες Λαμπράκη και Πέτρουλα. Υπήρξαν δεκάδες δολοφονίες αγωνιστών, χιλιάδες σύρθηκαν στα ξερονήσια, μπήκαν στις φυλακές οι κομμουνιστές που ήταν πρωτοπόροι στον αγώνα και βέβαια σφυρηλατήθηκε μια γενιά που ακόμα και σήμερα δίνει αγώνες για την αντιφασιστική πορεία αυτής της χώρας. 

Το ότι υπάρχει σήμερα η Χρυσή Αυγή πρέπει να μας απασχολεί. Κάθε ένας πρέπει να αντιληφθεί ότι υπάρχουν τέτοιου είδους καταστάσεις –και μάλιστα σε καιρό λιτότητας με τα μνημόνια- δίνουν τη δυνατότητα σε ακροδεξιές, φασιστικές εμφανίσεις με δολοφονίες αγωνιστών όπως ήταν ο Παύλος Φύσσας, με επιθέσεις όπως στο φοιτητή Α. Λάζαρη πρόσφατα. Ο φασισμός και ο ναζισμός έχουν τσακιστεί εδώ και πολλά χρόνια αλλά οι επίγονοί τους ξαναεμφανίζονται.  

Μαζί με τον Π. Κωνσταντίνου, τον Γ. Κασιμάτη, γ.γ της ΠΟΣΠΕΡΤ και άλλους συνδικαλιστές βρέθηκα στη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό δημόσιας τάξης Ν. Τόσκα, όπου ο Π. Κωνσταντίνου, και πρέπει να τονίσω ότι το έθεσε πολύ σωστά, απαίτησε να μην παρεμβληθούν οι αστυνομικές δυνάμεις στην πορεία του περασμένου Σαββάτου (8/4) που σα σκοπό είχε να φτάσει έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής και να ζητήσει το αυτονόητο, να κλείσουν. 

Σημαντική κινητοποίηση

Ο αντιφασιστικός αγώνας συνεχίζεται και βέβαια μην ξεχνάμε ότι φέτος συμπληρώνονται 2 χρόνια από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αυτό το τερατούργημα που πραγματοποίησαν μέλη της στο Κερατσίνι. Όλα αυτά, αν τα αθροίσει κανείς αντιλαμβάνεται πόσο σημαντική είναι η κινητοποίηση της ΚΕΕΡΦΑ στις 27 Απριλίου. Κάθε αντιφασίστας είναι λογικό να κατέβει και να διατρανώσει τη θέλησή του μαζί με όλους τους συντρόφους και συναγωνιστές προκειμένου η Χρυσή Αυγή να διωχθεί και να σταματήσει η λειτουργία της, να κλείσουν τα γραφεία της όχι μόνο στη λεωφόρο Μεσογείων αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα. 

Εμείς από την πλευρά μας, από τον ΣΦΕΑ 1967-74, καλούμε στο μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 27 Απριλίου προκειμένου να θυμηθούμε και τις δολοφονίες από τους χουντικούς που αποτέλεσαν τους «πατεράδες» της Χρυσής Αυγής. Ο Σύλλογος όσο υπάρχει και λειτουργεί θα καλεί πάντα σε κινητοποιήσεις τον κόσμο ούτως ώστε οι νεότερες γενιές να καταλάβουν ότι δεν είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα να υπάρχουν εμφανίσεις φασιστών και όχι μόνο να υπάρχουν αλλά να λειτουργούν σαν κόμμα μέσα στο κοινοβούλιο. Δεν πρέπει να αδρανούμε, είναι μια κίνηση που πρέπει να αντιληφθούν όλοι οι πολίτες».

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ, Κώστας Μανταίος, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη:

«Στις 27/4 συνεχίζεται η δίκη της φασιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Εμείς ως ΣΦΕΑ θα παραβρεθούμε από το πρωί. Δε χρειάζεται να αποκλείουμε κανέναν από την κινητοποίηση αυτή, διότι αυτή η κινητοποίηση είναι για τη δημοκρατία και τη στερέωσή της. Δεν μπορεί να υπάρχει στερέωση της δημοκρατίας όσο υπάρχουν αυτά τα ναζιστικά και φασιστοειδή φυράματα τα οποία δημιουργούν προβλήματα στον ελληνικό λαό και στη διαδικασία της επικοινωνίας.

Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να παραβρεθούμε όλοι εκεί και να συμπαρασταθούμε στους ανθρώπους που έχουν ταλαιπωρηθεί από τις δριμείες αυτές τρομοκρατικές ενέργειες των χρυσαυγιτών. 

Οι χρυσαυγίτες είναι καταδικασμένοι στη συνείδηση του ελληνικού λαού, καλό θα ήταν και το δικαστήριο να τους καταδικάσει πανηγυρικά. Μόνο η κοινή πάλη μπορεί να το εξασφαλίσει αυτό. 

Θέλει κοινή πάλη κι αλληλεγγύη. Αλληλεγγύη και στους πρόσφυγες, δεν πρέπει να έχουμε Ευρώπη φρούριο και στρατόπεδα συγκέντρωσης για πρόσφυγες».


Μαζικό κάλεσμα

Αντιφασιστική συγκέντρωση για τα δύο χρόνια δίκης της Χρυσής Αυγής και τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου θα γίνει στο Eφετείο Αθηνών (Λ. Αλεξάνδρας & Λουκάρεως) στις 27 Απρίλη, 8.30πμ.
 
Στη συγκέντρωση καλούν η ΚΕΕΡΦΑ, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ), η ΑΔΕΔΥ, η ΠΕΝΕΝ, το Σωματείο Εργαζόμενων Αγ. Σάββα, το Σωματείο Εργαζόμενων Γεννηματά και η ΕΙΝΑΠ που καλεί και δίωρη διευκολυντική στάση εργασίας 8πμ – 10πμ. Στηρίζουν και καλούν επίσης η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος, η Γ’ ΕΛΜΕ και η οικογένεια του Αλέξη Λάζαρη. Τέλος καλούν φοιτητικοί σύλλογοι και τοπικοί φορείς, ανάμεσά τους η Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη, η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου, ο Δήμος Κορυδαλλού κ.α.

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Στην αντιφασιστική κινητοποίηση της 27ης Απριλίου καλεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με ανακοίνωσή της στις 21/4, 50η επέτειο της ανόδου της Χούντας, στην οποία αναφέρεται: «Η επέτειος για τα 50 χρόνια από τη Χούντα της 21ης Απριλίου του 1967 μας υπενθυμίζει ότι στο οπλοστάσιο της άρχουσας τάξης υπάρχει και η στρατιωτική δικτατορία, οι φυλακές και οι εξορίες, τα βασανιστήρια και οι δολοφονίες ενάντια στο εργατικό κίνημα και την αριστερά».

Στην ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάνει λόγο για τη σημασία της κινητοποίησης και της αντιφασιστικής μάχης δεμένης με τους εργατικούς αγώνες: «Η 50ή επέτειος από τη Χούντα έρχεται σε μια περίοδο που τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι κατακτήσεις του λαού και της νεολαίας είναι και πάλι σε αμφισβήτηση και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, που κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις από τη Μέση Ανατολή μέχρι τον Ειρηνικό, που μετά την εκλογή Τραμπ στην Αμερική, η ρατσιστική ακροδεξιά προσπαθεί να σηκώσει ξανά κεφάλι στην Ευρώπη». 

Η ανακοίνωση κλείνει: «Η επέτειος συμπίπτει με τα 2 χρόνια από την έναρξη της δίκης των νοσταλγών της Χούντας, των φασιστών της Χρυσής Αυγής. Ο μηχανισμός της Χούντας στελέχωσε τη Χρυσή Αυγή και στη Χρυσή Αυγή βρίσκουν καταφύγιο όλα τα χουντικά απομεινάρια. Να τους τσακίσουμε!

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετέχει και καλεί στην αντιφασιστική συγκέντρωση την Πέμπτη 27/4 στις 8.30πμ στο Εφετείο μαζί με αντιφασιστικές οργανώσεις, εργατικά σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους και το Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ)».