Διεθνή
Κολωνία: Μαζική αντίσταση στο AfD

Πάνω από 20.000 άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από τη συνδιάσκεψη του ρατσιστικού AfD («Εναλλακτική για τη Γερμανία») το προηγούμενο Σάββατο στην Κολωνία, σε μια συνέχεια των αντιρατσιστικών κινητοποιήσεων της 18 Μάρτη στην Ευρώπη. Το Aufstehen gegen Rassismus’ («Ξεσηκωθείτε ενάντια στο ρατσισμό») ήταν βασικό στις κινητοποιήσεις.

«Οι κινητοποιήσεις είχαν την υποστήριξη των συνδικάτων, διαφορετικών πολιτικών κομμάτων, ακτιβιστών» δήλωσε στην εφημερίδα Socialist Worker η Κριστίνε Μπούχολτζ, βουλευτίνα του Die Linke. «Οι ταξιτζήδες αρνήθηκαν να μεταφέρουν τα στελέχη του AfD και το θετικό κλίμα για τις κινητοποιήσεις ήταν κυρίαρχο. Η αστυνομία συνέλαβε διαδηλωτές που προσπάθησαν να εισβάλλουν μέσα στο χώρο της συνδιάσκεψης».

Κρίση

Μέσα στο ίδιο το AfD (που στις περιφερειακές εκλογές του περασμένου Μαρτίου και Σεπτεμβρίου, ποτισμένο από τη ρατσιστική πολιτική των μεγάλων κομμάτων, είχε πετύχει να αναδειχθεί σε νέα πολιτική δύναμη) έχει ξεσπάσει κρίση ανάμεσα σε δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα, καθαρόαιμους ναζί από τη μια και τους πιο «ήπιους» ρατσιστές λαϊκιστές από την άλλη.

Η μια εκ των βασικών ηγετών του AfD, Πέτρι, δήλωσε την περασμένη βδομάδα ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία του κόμματος. Η Πέτρι είχε καλέσει το AfD να αφήσει πίσω τις «ρατσιστικές, αντισημιτικές και εθνικιστικές ιδεολογίες» για να γίνει πιο πιασάρικο, αλλά η πρότασή της απορρίφθηκε.  

Το AfD έχει παρουσιάσει πρόσφατα πτώση στις δημοσκοπήσεις αλλά τα ποσοστά του εξακολουθούν να παραμένουν μια απειλή. «Σήμερα διαδηλώσαμε στην Κολωνία και δείξαμε ότι είναι δυνατόν να υπάρξει μαζική αντίσταση και πλατιά διαμαρτυρία που να σταματήσει το AfD” τόνισε η Κριστίνε Μπούκολτζ­.