Το μπλοκάρισμα της “Συμφωνίας της Μάλτας”, της νέας μνημονιακής συμφωνίας, είναι το κέντρο των εργατικών διεκδικήσεων στη φετινή απεργιακή Πρωτομαγιά.
Στην Αθήνα, Σωματεία και Ομοσπονδίες καλούν στις 10:30πμ σε συγκέντρωση στην Πατησίων στο ύψος του Μουσείου – Πολυτεχνείου για να ακολουθήσει διαδήλωση μέχρι τη Βουλή. Στον Πειραιά απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την ίδια ώρα στο Πασαλιμάνι. Πρωτομαγιάτικες απεργιακές διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα.
Πρόκειται για την πρώτη πανεργατική απεργία – απάντηση στη νέα επίθεση που φέρνουν δανειστές και κυβέρνηση ενάντια στους εργαζόμενους. Η συμφωνία μιλάει για 3,5% πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια, για να πληρώνουν τους τραπεζίτες. Για να τα εξασφαλίσουν θα μειώσουν τις συντάξεις και θα κατεβάσουν, σχεδόν θα καταργήσουν, το αφορολόγητο για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Ταυτόχρονα θα επιταχύνουν τις ιδιωτικοποιήσεις και θα χαρίσουν τα φιλέτα στους μεγαλοκαρχαρίες καπιταλιστές. Και αυτά τα μέτρα είναι μόνο η αρχή. Το ΔΝΤ θα έχει την δυνατότητα να αποφασίζει και να επιβάλλει νέο πακέτο κάθε φορά που το κρίνει σκόπιμο.
Είναι ένα μνημόνιο διαρκείας που δεν πρέπει να περάσει. Η τακτική που μεταθέτει την απεργιακή σύγκρουση όταν τα μέτρα πάνε να ψηφιστούν στη βουλή είναι λάθος. Η επιτυχία της 1ης Μάη θα είναι βήμα για να επιβληθεί η απαραίτητη αγωνιστική κλιμάκωση με νέα πανεργατική απεργία.
Οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια, οργανώνουν με όλες τους τις δυνάμεις την επιτυχία της πρωτομαγιάτικης απεργίας σε δεκάδες εργατικούς χώρους και γειτονιές. Σε προκήρυξη που εξέδωσαν τονίζουν μεταξύ άλλων:
Εργατική απάντηση
“Απέναντι σε αυτήν την κατάντια, η εργατική απάντηση είναι η κλιμάκωση των εργατικών αγώνων για να μην τολμήσει καν η κυβέρνηση να φέρει για ψήφιση τη νέα συμφωνία και η απαίτηση από το εργατικό κίνημα να διαγραφεί το χρέος. Δεν έχουμε ανάγκη τα λεφτά της “δόσης” που θα εκταμιεύσουν σαν αντάλλαγμα για την τήρηση της συμφωνίας. Όλα τα λεφτά θα πάνε πίσω σαν τοκοχρεολύσια στα ταμεία των τραπεζιτών. Η εναλλακτική λύση είναι η στάση πληρωμών και η διαγραφή του χρέους. Να συγκρουστούμε με το Ευρώ και την Ε.Ε. Να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες και όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις κάτω από τον έλεγχο των εργαζόμενων.
Η φετινή Πρωτομαγιά μπορεί να γίνει αυτή η εργατική απάντηση στην κυβέρνηση Τσίπρα, την ΕΕ και το ΔΝΤ. Γι’ αυτό χρειάζεται να σημάνει ξεσηκωμός σε κάθε χώρο. Με εξορμήσεις συσκέψεις, περιοδείες, συνελεύσεις να οργανώσουμε την μαζική συμμετοχή όλων των χώρων δουλειάς στην Πρωτομαγιάτικη απεργία και στις συγκεντρώσεις.
Η επιτυχία της Πρωτομαγιάς θα δώσει στήριγμα στους αγώνες που ανοίγονται όλη την επόμενη περίοδο σε ΔΕΗ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ για να μην ιδιωτικοποιηθούν, στην Υγεία και την εκπαίδευση που παλεύουν για μαζικές προσλήψεις. Θα βάλει πίεση στις συνδικαλιστικές ηγεσίες να πάψουν να είναι παρακολουθητές των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης και να προχωρήσουν σε πανεργατική κλιμάκωση τώρα για να εμποδίσουμε την ψήφιση των μέτρων.
Αυτή τη μάχη δίνει ο Συντονισμός Eνάντια στα Mνημόνια και σε καλούμε να έρθεις μαζί μας”.
Την ίδια ώρα η φετινή Πρωτομαγιά θα είναι αντιρατσιστική, αντιφασιστική κι αντιπολεμική. Γιατί οι συμβιβασμοί της κυβέρνησης δεν είναι μόνο στο μνημόνιο. Η επαίσχυντη στάση του Μουζάλα απέναντι στους πρόσφυγες, η στήριξη των ιμπεριαλιστών στο συνεχιζόμενο σφαγείο στη Συρία, οι δηλώσεις για “αναβάθμιση” του δολοφονικού ρόλου της Σούδας στη Μεσόγειο, οι αγκαλιές και οι κοινές πολεμικές ασκήσεις με την χούντα της Αιγύπτου και το σιωνιστικό ρατσιστικό κράτος του Ισραήλ δείχνουν ότι η κατρακύλα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι συνολική.
Η Πρωτομαγιά θα είναι το επόμενο μεγάλο ραντεβού όπου πρόσφυγες και ντόπιοι εργάτες, όπως έγινε στις 18 Μάρτη, θα διαδηλώσουν μαζί κατά χιλιάδες. Δείτε στις διπλανές στήλες στιγμιότυπα από την προσπάθεια που κάνουν οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες της ΚΕΕΡΦΑ σε αυτή την κατεύθυνση.
Γενική απεργία, 8/12/2016
Μαζί με τους πρόσφυγες
Τη μαζική τους συμμετοχή στις διαδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς οργανώνουν οι πρόσφυγες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε συνεργασία με την ΚΕΕΡΦΑ.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι κινητοποιήσεις που οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ το Σάββατο 22/4, στα στρατόπεδα προσφύγων της Μαλακάσας, του Σχιστού και του Ελληνικού.
Στη Μαλακάσα έξω από το στρατόπεδο συγκεντρώθηκαν δεκάδες μέλη των τοπικών ΚΕΕΡΦΑ από τη Βόρεια Αθήνα αλλά και μέλη του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αμαρουσίου, της Ομάδας Αλληλεγγύης Προσφύγων Μαλακάσας, εκπρόσωποι σωματείων, κοινωνικών ιατρείων κ.α.
Η διοίκηση του στρατοπέδου και η αστυνομία, με "άνωθεν εντολές" όπως είπαν, απαγόρεψαν την είσοδο σε αντιπροσωπεία αποτελούμενη από γιατρούς και συνδικαλιστές.
“Μας είπαν να κάνουμε αίτηση κι αν εγκριθεί να έρθουμε μετά από μέρες. Κάτι τέτοιο δεν ίσχυε μέχρι σήμερα. Μέχρι τώρα ερχόμασταν σχεδόν καθημερινά, συζητάμε με φίλους που μένουν εδώ, φέρνουμε πράγματα. Τώρα μας βάζουν δυσκολίες κι όπως μας λένε αυτή η εντολή έρχεται από ψηλά” δήλωσε ο Νίκος από την Ομάδα Αλληλεγγύης.
Η προσπάθεια να παρεμποδιστεί η παρέμβαση δεν πέρασε. Πρόσφυγες έβγαιναν συνεχώς από το στρατόπεδο κι έχοντας την εμπειρία από την οργάνωση και τη συμμετοχή τους στο μεγάλο συλλαλητήριο στις 18 Μάρτη, έπαιρναν την προκήρυξη της ΚΕΕΡΦΑ στα Φαρσί, καλωσόριζαν και συνομιλούσαν με τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες, που τους καλούσαν με συνθήματα για ανοιχτά σύνορα κι ανοιχτές πόλεις.
Στο Σχιστό έξω από το στρατόπεδο συγκεντρώθηκαν μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κι έγινε πλούσια συζήτηση με τους πρόσφυγες για την Πρωτομαγιά και τις επόμενες μάχες. Όπως είχαν κάνει κι εκπρόσωποί τους στη σύσκεψη των σωματείων μια μέρα πριν, οι πρόσφυγες του Σχιστού δήλωσαν ότι θα έχουν μαζική παρουσία στη διαδήλωση της 1ης Μάη στον Πειραιά.
“Οι ιδιοι θα οργανώσουν μεσα στο στρατοπεδο το κατέβασμά τους στη διαδήλωση και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το επόμενο Σάββατο για νέα παρέμβαση” μας είπε ο Μιχάλης Πέππας που συμμετείχε στην κινητοποίηση.
Στο Ελληνικό, η δυνατή βροχή δεν επέτρεψε συγκέντρωση έξω από το καμπ, οπότε πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις, στις αφίξεις και στο Χόκεϊ. Και στις δύο αποφασίστηκε η συμμετοχή στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς στο Μουσείο, με πούλμαν της ΚΕΕΡΦΑ.
“Θεωρώ ότι είναι το πιο σημαντικό πράγμα να συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε για να ακούγεται η φωνή των προσφύγων” δήλωσε ο Χοσεϊνί πρόσφυγας που μένει στο στρατόπεδο του Ελληνικού. “Δεν είναι καθόλου έμπιστο το Υπουργείο παρότι διευκολύνει τώρα να μπουν οικογένειες σε σπίτια. Χρειάζεται συνεχής επικοινωνία και οργάνωση για να μείνουμε ενωμένοι. Επίσης θα χρειαστεί να διώξουμε τη διοικήτρια που συμπεριφέρεται σαν νεοναζί, δίνει ληγμένη βρεφική τροφή και απαντάει στους πρόσφυγες μόνο στα ελληνικά”.
“Οι πρόσφυγες είχαν πολλές ιδέες και όρεξη μετά τις 18 Μάρτη και την εμπειρία που αποκτήθηκε” μεταφέρει στην Ε.Α. η Κατερίνα Σεβαστάκη. “Συζητούσαν με βάση την προκήρυξη που μοιράστηκε στα Φαρσί, ότι μετά την ακύρωση του σχεδίου για μεταφορά στο στρατόπεδο Θήβας (λόγω μαζικής άρνησης από τους πρόσφυγες) πολλές οικογένειες μπήκαν σε σπίτια στο Δήμο της Αθήνας. Η πρόκληση θα είναι η διαδήλωση στο Μουσείο, να γίνει σημείο συνάντησης όλων των προσφύγων, όπου κι αν μένουν και για αυτό το σκοπό ορίστηκαν συγκεκριμένα βήματα οργάνωσης. Συζητήθηκε επίσης η δημιουργία προσφυγικής εφημερίδας με αφορμή τον πρόσφατο βομβαρδισμό με 150 νεκρούς στο Αφγανιστάν και το πώς μπορούμε να φέρουμε αυτές τις εικόνες τυπωμένες στη διαδήλωση”.
Για το κατέβασμα των προσφύγων από τα στρατόπεδα του Ελληνικού, του Σχιστού και της Μαλακάσας στις διαδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς, θα φύγουν λεωφορεία κι από τα τρία σημεία στις 9 το πρωί.
Θα είμαστε εκεί γιατί η Εργατική Πρωτομαγιά, ημέρα αγώνα της εργατικής τάξης, μας υπενθυμίζει ότι η πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση και την απαλλαγή των εργαζόμενων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης συνεχίζεται αδιάκοπα. Γιατί ο αγώνας των εργατών του Σικάγο για την καθιέρωση του 8ωρου αποκτά σήμερα ξανά νόημα αφού το κεφάλαιο σε παγκόσμιο επίπεδο επιχειρεί να ανατρέψει ότι, κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες τον προηγούμενο αιώνα.
Θα είμαστε εκεί γιατί ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς πρέπει να αποτελέσει την απαρχή για μια μεγάλη κινητοποίηση όλων των εργαζόμενων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην υπογραφή του 4ου μνημονίου που προωθούν κυβέρνηση, κεφάλαιο και δανειστές.
Θα είμαστε εκεί για να συνδέσουμε την Πρωτομαγιά με μια αγωνιστική πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ευρύτερου κοινωνικού μετώπου που θα υπερασπίζεται τα κοινωνικά αγαθά, θα εκφράζει την αλληλεγγύη του σε όποιον αγωνίζεται και διεκδικεί, θα συγκρούεται με ναζιστικές και φασιστικές προκλήσεις και θα γενικεύει την πάλη του για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.
Η απεργία της 1ης Μάη πρέπει να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα έκφρασης της αντίθεσής μας απέναντι στις νέες περικοπές που προωθούνται αλλά και αφετηρία για γενίκευση τοπικών, περιφερειακών και κλαδικών κινητοποιήσεων, με προκήρυξη Γενικής Απεργίας στα μέσα του Μάη, ενάντια στην αξιολόγηση και τα νέα βάρβαρα μέτρα εις βάρος εργαζομένων και συνταξιούχων.
Γρηγόρης Καλομοίρης
μέλος Ε.Ε. ΑΔΕΔΥ
Η φετινή Πρωτομαγιά πρέπει να γίνει ένα εφαλτήριο για την αντεπίθεση της εργατικής τάξης και του οργανωμένου κινήματος.
Στο χώρο το δικό μας, τη ΔΕΗ και γενικότερα της ενέργειας, βλέπουμε ένα από τα πιο χοντρά παραδείγματα νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Είναι η πολιτική που ξεπουλάει το δημόσιο πλούτο, διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, αγνοεί τον πολίτη και τις ανάγκες του, τον βλέπει μόνο σαν πορτοφόλι. Η ΔΕΗ είναι μια εταιρία φτιαγμένη με τα λεφτά του λαού και των εργαζομένων και τώρα, με την προσπάθεια εκποίησής της χρησιμοποιείται σαν μοχλός για τον πλουτισμό λίγων. Είναι ίσως η πιο ακραία περίπτωση μεταφοράς πλούτου από την κοινωνία στους λίγους, τους ιδιώτες. Εμείς προσπαθούμε να αντισταθούμε σε αυτό. Με οργάνωση από τα κάτω, κινηματικά αλλά και ενημερωτικά. Γιατί απέναντί μας έχουμε όλα τα συστημικά μέσα ενημέρωσης κι άρα έχουμε το καθήκον να ενημερώσουμε τον κόσμο.
Όλες οι επιμέρους μάχες – στον χώρο της ενέργειας, του νερού, της εκπαίδευσης, της Υγείας κλπ – πρέπει να ενωθούν και να αρχίσει το εργατικό κίνημα να διεκδικεί αυτά που οφείλει να διεκδικεί. Αυτό είναι μια δουλειά που πρέπει να γίνει από τα κάτω παρακάμπτοντας τις συμβιβασμένες ηγεσίες. Η συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς λοιπόν πρέπει να είναι μαζική, ισχυρή, για να στείλει μήνυμα παντού. Στην κυβέρνηση, τους δανειστές, τις συνδικαλιστικές ηγεσίες.
Θοδωρής Στρίγκος
Αγωνιστική Ενότητα ΔΕΗ
Στη χώρα μου, το Ιράν, ήμουν φυλακισμένος για 4 χρόνια λόγω της πολιτικής μου δράσης ενάντια στο καθεστώς. Οι συνθήκες ήταν παραπάνω από άθλιες. Πήρα το δρόμο της προσφυγιάς, πέρασα από Τουρκία, Λέσβο και τώρα μένω εδώ. Την 1η Μάη θα είμαστε μαζί στο δρόμο. Να διαδηλώσουμε όλοι οι πρόσφυγες μαζί με τους εργάτες της Ελλάδας. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε μέσα στο στρατόπεδο για να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότεροι.
Εσφαντιάρ
πρόσφυγας από το στρατόπεδο της Μαλακάσας
Η Ομοσπονδία μας απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και των ΜΜΕ να συμμετέχουν δυναμικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς. Η κατάσταση στους εργασιακούς χώρους επιβαρύνεται, οι άνεργοι αυξάνονται, οι εργασιακές σχέσεις ελαστικοποιούνται. Περισσότερο από ποτέ χρειάζεται τώρα η εργατική τάξη να βγει και να δώσει αποφασιστική απάντηση στις επιθέσεις.
Γαβρίλος Κασιμάτης
γ.γ. ΠΟΣΠΕΡΤ
Η διαδήλωση στη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά είναι ο επόμενος μεγάλος σταθμός στη μάχη που δίνουμε για μαζικές προσλήψεις και γενναία χρηματοδότηση για τη δημόσια Υγεία.
γιατρός Αγ.Σάββα, μέλος Γ.Σ. ΟΕΝΓΕ

Kαι στον Πειραιά
Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στις 10.30πμ στο Πασαλιμάνι, αποφάσισε η σύσκεψη που κάλεσαν εργατικά σωματεία της περιοχής, την Παρασκευή 21 Απρίλη, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.
Συγκεκριμένα, η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Συνταξιούχων ΝΑΤ, του Σωματείου Οδηγών – Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας και του Συλλόγου Υπαλλήλων ΝΑΤ.
Συμμετείχαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από Πρωτοβάθμια Σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δημοτικές κινήσεις, εκπρόσωποι του ΜΕΤΑ, του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια, της Εργατικής Λέσχης Κερατσινίου, της ΚΕΕΡΦΑ και άλλων κινήσεων και φορέων του Πειραιά.
Στη σύσκεψη κοινή πεποίθηση όλων ήταν ότι χρειάζεται και στον Πειραιά η φετινή Πρωτομαγιά να γίνει η αφετηρία αγώνων ενάντια σε νέα και παλιά μνημόνια, τον πόλεμο, τους νεοναζί αλλά και να αναδείξει την αλληλεγγύη της εργατικής τάξης στους πρόσφυγες.
Συζητήθηκε επίσης η ανάγκη ευρύτερου συντονισμού σωματείων, φορέων και κινήσεων του Πειραιά ενάντια στις επιθέσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας με τους δανειστές. Στόχος του συντονισμού είναι η κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τις περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις, τη διάλυση της Παιδείας και της Υγείας και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων.
Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η συμμετοχή αντιπροσωπείας των προσφύγων που ζουν στο στρατόπεδο του Σχιστού. Όπως τόνισε ο Σάφι που πήρε το λόγο οι πρόσφυγες που ζουν στο Σχιστό είναι διατεθειμένοι να συμμετέχουν στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς όπως συμμετείχαν και στις 18 Μάρτη, για να διεκδικήσουν μαζί με τους ντόπιους εργαζόμενους τα αιτήματά τους με κυρίαρχο αυτό της ένταξής τους στις πόλεις και το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης.
Η σύσκεψη αποφάσισε να κυκλοφορήσει κοινή αφίσα και προκήρυξη με κάλεσμα στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς που θα κολληθεί σε όλο τον Πειραιά, ενώ θα γίνουν επίσης εξορμήσεις και περιοδείες στους εργαζόμενους στα πλοία, στο λιμάνι στο υπουργείο Ναυτιλίας, στο ΝΑΤ, σε δήμους και νοσοκομεία.
Κατερίνα Θωίδου