Εργατικό κίνημα
Aπεργία 28 Mάρτη: Nέες προκλήσεις Γιαννάκου για τους δασκάλους

Παρασκευή 23 Mάρτη, έξω από το Yπουργείο Παιδείας

Με συγκέντρωση στις 11πμ στο Υπουργείο Παιδείας θα ξεκινήσει η 24ωρη απεργία που πραγματοποιούν οι δάσκαλοι την Τετάρτη 28 Μάρτη στα πλαίσια της ΑΔΕΔΥ, ενώ στη συνέχεια θα συμμετέχουν με μαζικό μπλοκ στο μεγάλο συλλαλητήριο των φοιτητικών καταλήψεων και της ΑΔΕΔΥ στα Προπύλαια.

Αιχμή της απεργιακής συγκέντρωσης είναι η μη πληρωμή των δεδουλευμένων των ωρομίσθιων δασκάλων στους οποίους δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ από την αρχή της χρονιάς, καθώς και η απόσυρση της τροπολογίας του Υπουργείου Παιδείας, που δίνει τη δυνατότητα στους Ιδιωτικούς  και Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς να ιδρύσουν τμήματα Νηπιαγωγείων.

 Με συνθήματα όπως «πέντε μήνες τώρα χωρίς ένα ευρώ και εσείς να μας γεμίζετε με ψέματα σωρό», «Γιαννάκου πεινάμε πέσε να σε φάμε» και «κάτω τα χέρια απ’ τα νηπιαγωγεία, δώστε λεφτά για δωρεάν παιδεία», Ωρομίσθιοι, Δάσκαλοι και Νηπιαγωγοί έκαναν την Παρασκευή 23/3 κοινή συγκέντρωση μπροστά στο υπουργείο Παιδείας. Την ίδια ώρα συγκέντρωση πραγματοποιούσαν και μεταπτυχιακοί φοιτητές ενάντια στο νόμο πλαίσιο για τα μεταπτυχιακά που προωθεί το υπουργείο, με στόχο την προσαρμογή των μεταπτυχιακών σπουδών και της έρευνας στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Ηταν μία πρώτη γεύση για το τι πρόκειται να επακολουθήσει στις 28 Μάρτη στο κοινό συλλαλητήριο φοιτητών και εργαζόμενων στο Δημόσιο. 

«Δουλεύω δύο χρόνια τώρα σαν ωρομίσθια», μας είπε η Αννα. «Είμαι αναγκασμένη να τρέχω όλη την ημέρα στους δρόμους αφού εργάζομαι ταυτόχρονα σε τρία σχολεία και να πληρώνω μεταφορικά από την τσέπη μου. Ο μισθός μου δεν ξεπερνά τα 360 ευρώ και παρόλα αυτά είμαστε απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες». 

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Παιδείας προωθεί τροπολογία με στόχο την ιδιωτικοποίηση της προσχολικής αγωγής. Μία από τις κατακτήσεις της απεργίας διαρκείας των Δασκάλων ήταν ότι ανάγκασαν τη Γιαννάκου να ψηφίσει το Δεκέμβρη του 2006 νόμο για «διετή φοίτηση στα νηπιαγωγεία» για όλα τα παιδιά. Ομως αντί για νέα νηπιαγωγεία η Γιαννάκου προχωρά τώρα σε τροπολογία για να αυξήσει την πελατεία των ιδιωτικών  παιδικών σταθμών.

«Προχθές το βράδυ κατατέθηκε μία τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα σε ιδιωτικούς και δημοτικούς παιδικούς  σταθμούς να ιδρύσουν τμήματα νηπιαγωγείων», μας είπε η Μάγδα Στενού νηπιαγωγός στο Κερατσίνι. «Μέχρι τώρα οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί είχαν δικαίωμα να έχουν μόνο δύο τμήματα νηπιαγωγείων και τώρα τους δίνει το δικαίωμα να έχουν απεριόριστα τμήματα. Αντί να ενισχύσει την προσχολική αγωγή προχωρά στην ιδιωτικοποίησή της.  Αυτή τη στιγμή τα νηπιαγωγεία είναι διαλυμένα  και τα περισσότερα στεγάζονται σε ακατάλληλους χώρους. Στη διάρκεια της απεργίας μας η κυβέρνηση δέχτηκε το αίτημά μας για καθιέρωση ενός επιπλέον χρόνου προσχολικής αγωγής. Και αντί να φτιάξει τις κατάλληλες υποδομές, να διορίσει νηπιαγωγούς, τώρα προχωρά στην ιδιωτικοποίηση. Η ΔΟΕ πρέπει να προκηρύξει άμεσα απεργία, να μην αφήσουμε να ψηφιστεί αυτή η τροπολογία, γιατί είναι μία επίθεση που αφορά όλο τον κλάδο και όλη την κοινωνία. Ξέρουμε ότι από το ‘94-‘95 έχει ψηφιστεί νόμος για να περάσουν τα σχολεία στους Δήμους αλλά δεν έχουν καταφέρει να τον εφαρμόσουν γιατί το παλέψαμε. Το ίδιο χρειάζεται να κάνουμε και τώρα».