Εκπαίδευση και Νεολαία
Φοιτητές Αυστρίας: Εβδομάδα δράσης με συζητήσεις, εξορμήσεις και παρεμβάσεις

Την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκα στην Βιέννη, όπου το φοιτητικό κίνημα βρίσκεται σε κίνηση, καλεσμένος  ως ομιλητής σε μία εκδήλωση.  Πρόσφατα έγιναν εκλογές, όπου ηττήθηκε η αυτοδύναμη δεξιά κυβέρνηση και σχηματίστηκε συγκυβέρνηση με τους σοσιαλδημοκράτες. Μια από τις αιχμές της ήττας τους ήταν η υπόσχεση των σοσιαλδημοκρατών για την κατάργηση των υπέρογκων διδάκτρων που είχαν επιβληθεί στα δημόσια πανεπιστήμια. Όμως λίγο καιρό μετά πήραν πίσω την υπόσχεση τους. Ο κόσμος ένιωσε προδομένος και αντέδρασε άμεσα, βγαίνοντας κατά χιλιάδες στους δρόμους τον Γενάρη. 

Τώρα, το κίνημα προσπαθεί να ξανασυγκροτηθεί και να απαιτήσει, εμπνευσμένο από το κύμα των καταλήψεων στην Ελλάδα. Οργανώθηκε μια εβδομάδα δράσης  με συζητήσεις, εξορμήσεις, και ευφάνταστες παρεμβάσεις  στα Πανεπιστήμια από τους φοιτητικούς συλλόγους με τη στήριξη μερίδας της αριστεράς (όπως το κόμμα Linkswende της Διεθνούς Σοσιαλιστικής Τάσης) και συνδικάτων. Παρευρέθηκα στην κεντρική συζήτηση της πρώτης ημέρας, που είχε τίτλο «Η αντίσταση το καιρό της μεγάλης συμμαχίας». Οι ομιλητές και οι παρεμβάσεις περιστρέφονταν στην πολιτική κατάσταση της Αυστρίας και τις δυνατότητες που μπορούσαν να ανοιχτούν.  Είχα αναλάβει το δύσκολο ρόλο να μεταδώσω όλα όσα ζήσαμε στις σχολές και στους δρόμους από πέρυσι τον Μάιο, μέχρι την κορύφωση Φεβρουαρίου-Μαρτίου. Ήταν έκδηλο ότι οι εικόνες των ελλήνων φοιτητών είχαν εξάψει το ενδιαφέρων των ακτιβιστών του κινήματος μέσα στην αίθουσα. 

Η αποφασιστικότητα με την οποία παίρναμε και κρατούσαμε τις καταλήψεις, οι τρόποι που οργανώναμε τον αγώνα μας μέσα στο κίνημα, όπως τα συντονιστικά, αδιανόητα στις εποχές της «κανονικότητας», και η ευρύτητα μέσα στην κοινωνία, ήταν σημεία στα οποία στρέφαμε ξανά και ξανά τη συζήτηση. Έγινε ξεκάθαρο, ότι μπορέσαμε να τα πετύχουμε,  όχι γιατί έχουμε στο αίμα μας την εξέγερση, αλλά γιατί βγήκαν στη δράση άνθρωποι που δεν άφησαν τον αγώνα στα χέρια των ειδικών, αλλά είχαν στο μυαλό τους ότι μαχόμαστε ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που επιτίθενται σε κάθε κομμάτι της κοινωνίας. Όταν ακούγαμε τον Γάλλο φοιτητή για τις καταλήψεις στο Παρίσι ενάντια στον CPE πέρυσι το Μάρτη, άναψε η φλόγα για να γίνει και στην Ελλάδα, «της Γαλλίας». Ελπίζουμε η σπίθα από την Ελλάδα να πυροδοτήσει τώρα το ίδιο και εκεί.

Η Αυστρία έχει παρελθόν στα κινήματα, με εντυπωσιακό αντιπολεμικό και εργατικούς αγώνες και απεργίες, και δυναμικό μέλλον: Τον Ιούνιο την διαδήλωση ενάντια στη σύνοδο των G8 στη γειτονική Γερμανία, όπου αναμένεται να έχουν μεγάλη παρουσία, μαζί  με του ακτιβιστές από όλη την Ευρώπη ενάντια στο σύστημα που έχει το κέρδος πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων.

Περιμένουμε τα νέα των συντρόφων από την Αυστρία, και ελπίζουμε να  χώσουν άλλο ένα καρφί στο Νεοφιλελευθερισμό στην Ευρώπη.