Εκπαίδευση και Νεολαία
Tο κίνημα και οι φοιτητικές εκλογές

Συνέντευξη με τον Nεκτάριο Δαργάκη από την Πρωτοβουλία ΓENOBA

Ποια είναι η πρόταση της Πρωτοβουλίας ΓΕΝΟΒΑ για τις φοιτητικές εκλογές;

Επειδή πιστεύουμε ότι έχει αλλάξει φάση το κίνημα, χρειάζεται  αυτή η αλλαγή να εκφραστεί και στις φοιτητικές εκλογές. Από τις συνελεύσεις των 100 περάσαμε στις συνελεύσεις των 1000 και στις διαδηλώσεις των δεκάδων χιλιάδων. 

Ο βασικός στόχος είναι να απομονώσουμε τη ΔΑΠ, όπως το κάναμε κινηματικά να το κάνουμε και στο επίπεδο των εκλογών, που είναι πολύ πιο δύσκολο. Αυτό το ξέρουμε από την προηγούμενη εμπειρία. Αυτού του είδους το κατέβασμα στις εκλογές δε σημαίνει ότι θα είναι μία ευκαιριακή συνεργασία. Είναι μία συνεργασία που μπορεί να ανοίξει προοπτικές μεγαλύτερης συνεργασίας στα μέτωπα της ιδιωτικοποίησης, του πολέμου, και μετά τις εκλογές. Ετσι και αλλιώς θα έχουμε να διαχειριστούμε το αποτέλεσμα των εκλογών, που πιστεύουμε ότι θα είναι πάρα πολύ μεγάλο, γιατί ακριβώς θα μπορέσει να βρει ο κόσμος των καταλήψεων ένα εργαλείο για να μπορέσει να εκφράσει τη δύναμη που έδειξε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Κάνουμε αυτή την πρόταση σε όλο το μπλοκ των καταλήψεων και αυτό σημαίνει από την αριστερή ΠΑΣΠ μέχρι τους αυτόνομους και τα ανεξάρτητα σχήματα. Την κάνουμε πανελλαδικά και θέλουμε σε κάθε σχολή, όπως ήδη έχει αρχίσει να γίνεται να μαζευτεί ο κόσμος του μπλοκ των καταλήψεων και να συζητήσει. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο κομμάτι δεν θα είναι οι οργανωμένοι, γιατί δεν ήταν οι οργανωμένοι το μεγαλύτερο κομμάτι που συμμετείχε στο κίνημα, ήταν το κομμάτι του κόσμου που μέχρι τώρα δε συμμετείχε σε καμία παράταξη. Αρα οι πρωταγωνιστές του νέου εγχειρήματος είναι οι πρωταγωνιστές του κινήματος. 

Τι ανταπόκριση έχει βρει αυτή η πρόταση μέχρι στιγμής;

Υπάρχουν κομμάτια μέσα στα ΕΑΑΚ που συζητάνε ανοιχτά ότι η πρότασή μας είναι σωστή. Καταλαβαίνουνε την αλλαγή φάσης του κινήματος και ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι πρέπει στις φοιτητικές εκλογές η κάθε παράταξη να μετρήσει απλά τη δυναμική της. Θα παρέμβουμε και στο Διήμερο των ΕΑΑΚ και θα κάνουμε ανοιχτά στα σχήματα των ΕΑΑΚ αυτή την πρόταση. 

Δεν θεωρούμε ότι οποιαδήποτε πρόταση γίνει από άλλους που φτάνει να λέει ότι το μπλοκ των καταλήψεων πρέπει να εκφραστεί με κοινή εκλογική κάθοδο είναι αντιπαραθετική με τη δική μας. Αυτό που όμως κατέληξε να είναι η πρόταση της ΚΟΕ για συνεργασία, ήταν ουσιαστικά μία ένωση παρατάξεων, ουσιαστικά με ένα άλλο όνομα τα ΔΑΡΑΣ και η ΚΟΕ και όχι το μπλοκ των καταλήψεων. Κανείς δεν μπορεί να ονομάζει τον εαυτό του κίνημα, κανείς δεν μπορεί να αυτοανακηρύσσεται ότι είναι το μπλοκ των καταλήψεων. Η δικιά μας πρόταση είναι ότι αυτή η συζήτηση ανοίγει τώρα γιατί ουσιαστικά μπαίνουμε σε φάση που ο κόσμος συζητάει για τις φοιτητικές εκλογές και άρα δεν γίνεται κάποιος να κλείνει αυτή τη συζήτηση λέγοντας ότι σας καλέσαμε σε ένα διήμερο, κάποιοι ήρθανε κάποιοι δεν ήρθανε, κάποιοι έκαναν παρέμβαση κάποιοι δεν έκαναν αλλά εμείς κλείνουμε τη συζήτηση από τη δική μας τη μεριά ονομάζοντας τον εαυτό μας αριστερή ενότητα.  

Εμείς σαν ΓΕΝΟΒΑ συνεχίζουμε την προσπάθεια να κατέβει όλο το μπλοκ των καταλήψεων μαζί, που αυτό είναι που μπορεί να βάλει πραγματική πίεση στη ΔΑΠ.

Κυκλοφορεί αυτή την περίοδο στις σχολές μία αφίσα με υπογραφή της ΠΚΣ που λέει: «Δείξαμε τη δύναμή μας καιρός να αλλάξουμε και τους συσχετισμούς». Ποιο είναι το σκεπτικό της Πρωτοβουλίας ΓΕΝΟΒΑ;  

Οι συσχετισμοί αλλάζουν μέσα από τη δράση του κόσμου και αυτή η αλλαγή θέλουμε να εκφραστεί στις εκλογές. Η εικόνα από όλες τις σχολές είναι ότι το κίνημα έχει καταφέρει να αλλάξει τους συσχετισμούς επειδή είναι μαζικό, αποφασιστικό και ενωτικό. Αν όμως  αυτό το κάνει ο καθένας ξεχωριστά κινδυνεύει να μην εκφραστεί η άνοδος της αριστεράς ούτε εκλογικά. Και η ΠΚΣ και τα ΕΑΑΚ και το Δίκτυο και η ΓΕΝΟΒΑ κατέβαιναν με κοινά πλαίσια στις περισσότερες σχολές. Οπου δεν το έκαναν χανόταν η Γενική Συνέλευση. 

Αυτή η αφίσα το μόνο που κάνει είναι ότι ζητάει μία εκλογική καταγραφή μίας συγκεκριμένης παράταξης. Εμείς ξεκινάμε από άλλη αφετηρία. Δεν παλεύουμε για να δείχνουμε απλά τη   δύναμή μας, αλλά γιατί θέλουμε να ανατρέψουμε τους νόμους, να βάλουμε την προοπτική της ανατροπής της κυβέρνησης και να ανοίξουμε την αντικαπιταλιστική προοπτική.


Πάντειο

Tην προηγούμενη  Παρασκευή είχαμε στο Πάντειο την δεύτερη συζήτηση για το κοινό εκλογικό κατέβασμα των καταλήψεων στις φοιτητικές εκλογές. Η συζήτηση που συνδιοργανώθηκε με το ‘’Αντί της ”Σιωπής’’, είχε περίπου 20 άτομα και συμμετείχε και το σχήμα της Ε.Α.Α.Κ., αλλά και ανένταχτοι φοιτητές.  Καταρχάς, το σημαντικότερο, ήταν ότι από όλους τους παρευρισκόμενους, εκφράστηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας μίας Νέας Αριστεράς στις σχολές, ώστε να εκφραστεί η ριζοσπαστικοποίηση των καταλήψεων και να δοθεί συνέχεια και προοπτική για τους αγώνες που θα ακολουθήσουν. 

Πιο συγκεκριμένα, στο άνοιγμα της συζήτησης, ο Νεκτάριος από την Πρωτοβουλία Γένοβα υποστήριξε, ότι η συζήτηση για την Νέα Αριστερά και την προοπτική του κινήματος, έχει ανοίξει συνολικά στην Αριστερά και τις συνιστώσες της μέσα στις σχολές. 

Η Σταυρούλα από το ”Αντί της Σιωπής”, υποστήριξε ότι είναι ιστορική αναγκαιότητα του κινήματος η Νέα Αριστερά, που θα έρθει σαν συνέχεια της κοινής δράσης και συνεργασίας μέσα στις καταλήψεις. Επίσης, είπε ότι σε αυτή την διαδικασία πρέπει, να είναι όχι απλά η συνένωση παρατάξεων, αλλά η συνδιαμόρφωση ενός κοινού πολιτικού χώρου. 

Από την πλευρά του ο Χρήστος από την Ε.Α.Α.Κ . τόνισε, ότι η σημερινή κλιμάκωση είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης δράσης του κινήματος και σε αυτό είχε σημαντική συμβολή η ριζοσπαστική αριστερά. Σε αυτή την βάση το φοιτητικό κίνημα έγινε πιο ριζοσπαστικό και για αυτό είναι αναγκαίο να συγκροτηθεί σε ενιαία βάση η Νέα Αριστερά με σαφές πολιτικό περιεχόμενο, που επικεντρώνεται στον αντικαπιταλισμό και την ξεκάθαρη απάντηση ενάντια στις εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις. 

Επίσης, σημαντική ήταν η παρέμβαση της Έφης, που είπε ότι υπάρχει η ανάγκη δημιουργίας ενός ευρύτερου σχήματος που θα εκφράζει τον κόσμο των καταλήψεων παρά τις αντιθέσεις. Tόνισε επίσης, ότι τα όποια προβλήματα υλοποίησης των αποφάσεων σχετικά με την δράση, δεν είναι ανυπέρβλητα, αλλά μπορούν να λυθούν με συζήτηση.

 Συμφωνήσαμε, ότι θα επαναλάβουμε αυτή την συζήτηση μετά το Πάσχα, όποτε και μετά από διάλογο στο εσωτερικό των συλλογικοτήτων, που συζητούν για αυτή την πρωτοβουλία, αλλά και με ανένταχτο κόσμο, θα καταλήξουμε σε οριστικό συμπέρασμα.

Στρατής  Κωνσταντάρας


Θεσσαλονίκη

Tην Παρασκευή 23/3, μία ημέρα μετά το Πανελλαδικό συλλαλητήριο στο οποίο συμμετείχαν οι φοιτητικές καταλήψεις στην Aθήνα, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Γένοβα στη Nομική, ανοιχτό κάλεσμα, για τη συμμετοχή του μπλοκ των καταλήψεων στις φοιτητικές εκλογές.

Tην εισήγηση την έκανε ο Nίκος Tουρνάς, κάνοντας μια αναφορά στις νίκες του κινήματος των καταλήψεων από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα και στην απομόνωση της NΔ από την πίεση του φοιτητικού κινήματος. "H ενωτική δράση οργανωμένων και ανένταχτων στο κίνημα αυτό κατάφερε να απομονώσει την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα και να δώσει έμπνευση σε πολλά κομμάτια εργαζόμενων να δώσουν τη μάχη στο πλευρό των καταλήψεων. Xρειάζεται να δώσουμε συνέχεια σε αυτή την ενωτική δράση και να εκφραστούν πολιτικά οι καταλήψεις και στις φοιτητικές εκλογές."

Oι παρεμβάσεις επικεντρώθηκαν στην αναγκαιότητα να δώσουμε τη συνέχεια του κινήματος των καταλήψεων, με ένα κοινό κατέβασμα στις φοιτητικές εκλογές με το μίνιμουμ των προϋποθέσεων για τον κόσμο που συμμετείχε και οργάνωσε τις καταλήψεις και το μάξιμουμ της πολιτικής δράσης. H Aννα Bελεγράκη από τη Nομική τόνισε: "Tο νέο κίνημα έχει επαναπροσδιορίσει τι πάει να πει ενότητα και η κοινή δράση σαν παρακαταθήκη του νέου κινήματος είναι δίδαγμα για την αριστερά για το πως πρέπει να κινείται μέσα στη κοινωνία ακόμα και στο ζήτημα των βουλευτικών εκλογών. Mε τις καταλήψεις αναδείξαμε μια δύναμη που θα μπορέσει να τσακίσει τη ΔAΠ μέσα στις σχολές και χρειάζεται το νέο κίνημα να πάρει θέση και στις φοιτητικές εκλογές".

H Γιούλη Παπουτσή από την Iατρική έβαλε το ζήτημα της αυτοδυναμίας της ΔAΠ σε πολλές σχολές "όταν έχεις μια ΔAΠ που έχει αυτοδυναμία δεν μπορείς να κάνεις συνέλευση. Mετά τις καταλήψεις όμως, κατεβαίνοντας όλοι μαζί απέναντι στη ΔAΠ μπορείς να διασφαλίσεις ότι δεν περνάει όλη αυτή η μαυρίλα στα ΔΣ". H Oλγα από τη Nομική συμπλήρωσε "Eίναι υποχρέωση των παρατάξεων να δώσουν το δικαίωμα στους φοιτητές να εκφραστούν ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και να εκφραστεί ολόκληρο το κίνημα που 11 μήνες τώρα είναι στους δρόμους".

H Πρωτοβουλία Γένοβα θα οργανώσει σε κάθε σχολή αντίστοιχα μαζέματα για το κοινό κατέβασμα και χρειάζεται ο απλός κόσμος των συντονιστικών επιτροπών των καταλήψεων να πάρει αυτή την πρωτοβουλία στα χέρια του και να εκφράσει αυτή τη δυναμική και σε αυτό το επίπεδο. 

Aλεξάνδρα Σιαφάκα
Πρωτοβουλία Γένοβα MME Θεσσαλονίκης