Εργατικό κίνημα
Σε αναβρασμό τα ΜΜΕ: Συνεχίζουν στον Πήγασο

Με συνέχιση της απεργίας, που την βδομάδα που μας πέρασε έκλεισε δυο ολόκληρους μήνες, απάντησαν οι εργαζόμενοι στον Πήγασο στις μεθοδεύσεις της πώλησης μετά την ολοκλήρωση της συνέλευσης που οργανώθηκε την Παρασκευή 28/7 στο κεντρικό αμφιθέατρο της ΕΣΗΕΑ. 

Όπως αναδείχτηκε στην γενική συνέλευση η σαλαμοποίηση της πώλησης του ομίλου ανά τίτλο, και όχι ολόκληρης της εταιρίας ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΕ, κουβαλάει τεράστιους κινδύνους για τους εργαζόμενους. Έγινε αντιληπτό πως η νέα διοίκηση με τις διαδικασίες που έχει δρομολογήσει προσπαθεί να πετάξει από πάνω της το “βαρίδι” των εργαζόμενων ξεκινώντας το ξεκαθάρισμα με απολύσεις σε μια σειρά διοικητικούς και τεχνικούς αλλά και όσους δουλεύουν στην αθλητική εφημερίδα του ομίλου, το Goal.

Οι φόβοι για τις εξελίξεις στον Πήγασο έρχονται να επιβεβαιωθούν από τα τεκταινόμενα στον ΔΟΛ αφού από την Τετάρτη 2/8 η διοίκηση έχει ανακοινώσει πως θα προχωρήσει σε σωρεία απολύσεων. Όπως τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων και η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας: “Με ανακοίνωση του ειδικού διαχειριστή (GRANT THORNTON) καλούνται όλοι οι εργαζόμενοι να παραβρεθούν στο ΔΟΛ για την «αναγγελία θανάτου» των απαιτήσεών τους. Δηλαδή για την ολοκλήρωση του αντεργατικού σχεδίου που παραδίδει την εταιρία στο νέο επενδυτή, καθαρή από εργαζόμενους με συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Του δίνει τη δυνατότητα αξιοποιώντας τους μνημονιακούς νόμους να επαναδιαπραγματευθεί με όσους θέλει νέες ατομικές συμβάσεις με βάση τη γενική εθνική, δηλαδή τα 586 ευρώ (...) Από την άλλη με τη διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης οι εργαζόμενοι πρακτικά χάνουν όχι μόνο τη θέση εργασίας τους, αλλά και χιλιάδες ευρώ από δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα που αξιοποιούνταν ευέλικτες μορφές εργασίας όπως το μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, οι συνάδελφοι δεν θα μπουν ούτε καν στο ταμείο ανεργίας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που καλεί σε άμεση γενική συνέλευση ενώ ζητάει κυβερνητική παρέμβαση για να σωθούν οι θέσεις εργασίας, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις.

Στο ζήτημα του ΕΔΟΕΑΠ –του ταμείου των δημοσιογράφων- μετά την κατάρρευση της τριμερούς συνάντησης τη Δευτέρα 24/7 δεν υπάρχει η παραμικρή συμφωνία. Μιλώντας στην ΕΑ ο Γιάννης Αγγέλης, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ τόνισε πως «πρέπει να σημειώσουμε ότι η ηγεσία διαπραγματεύεται με κυβέρνηση και εργοδότες καταχρηστικά πάνω σε μια πρόταση που δεν έχει ψηφιστεί από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Είναι η πρόταση που ούτε λίγο ούτε πολύ συμφωνεί σχεδόν με την πρόταση των εργοδοτών στις τεράστιες μειώσεις στις εργοδοτικές εισφορές και διπλασιασμός των εισφορών των εργαζόμενων. Η πρόταση είναι αδιανόητη αφού δεν έχει προκύψει μέσα από κάποια μελέτη βιωσιμότητας του  ίδιου του ΕΔΟΕΑΠ, αλλά από αυθαίρετες εκτιμήσεις των εκπροσώπων των εργοδοτών, όπως του επικεφαλής του τηλεοπτικού σταθμού STAR, Κυριακόπουλου. Η πρόταση έρχεται προς συζήτηση μέσα στον Αύγουστο (με πιθανή επόμενη τριμερή συνάντηση στις 10 Αυγούστου), γίνεται με όρους κυβέρνησης και εργοδοσίας. Επίτηδες αφήσανε τις διαπραγματεύσεις να φτάσουν στον Αύγουστο ώστε να είναι απαλλαγμένοι από τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων».

Η μόνη απάντηση σε αυτές τις επιθέσεις είναι η υλοποίηση της απόφασης της συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ για απεργία διαρκείας σε όλο τον κλάδο με αιτήματα την καταβολή όλων των δεδουλευμένων, να μη γίνει ούτε μια απόλυση, να σωθεί το ταμείο.