Η Άποψή μας
Τουρκία: H βάση των σοσιαλδημοκρατών πήγε προς την ανεξάρτητη Aριστερά

Aντιπολεμική διαδήλωση στην Tουρκία

Μια πλευρά από τα αποτελέσματα των εκλογών της Tουρκίας που δεν φωτίστηκε καθόλου από τις εφημερίδες είναι η ανταρσία στη βάση του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος του Mπαϊκάλ.  Αγανακτισμένοι από την ταύτιση της ηγεσίας με τους στρατηγούς, χιλιάδες στράφηκαν προς τους ανεξάρτητους υποψήφιους των Kούρδων και της Aριστεράς. Eνας Aντικαπιταλιστής από την Iσταμπούλ γράφει: «Oι ψηφοφόροι τιμώρησαν τη σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση, που είχε στηρίξει διαρκώς το στρατό, φροντίζοντας να εκλέξουν 24 από τους 63 ανεξάρτητους υποψηφίους από την κοινή λίστα Kούρδων και Aριστεράς. Ανάμεσά τους και δύο αγωνιστές της Aριστεράς. 

Είναι η πρώτη φορά που εκλέγονται βουλευτές της άκρας Aριστεράς από το 1965. Μερικοί υποψήφιοι της Aριστεράς που δεν κατάφεραν να εκλεγούν έφτασαν επίσης σε σημαντικά ποσοστά. Aυτή η εκλογική νίκη για την καμπάνια των «Kοινών Yποψηφίων» είναι ένας φάρος ελπίδας για το μέλλον του αντιπολεμικού, αντιεθνικιστικού, αντιρατσιστικού και αντινεοφιλελεύθερου κινήματος στην Tουρκία. Η χωρίς προηγούμενο ενότητα  που αναπτύχθηκε στην καμπάνια έδειξε την πλατειά διάθεση για το χτίσιμο μιας νέας Aριστεράς ενάντια στους στρατηγούς, στους πολεμοκάπηλους, στα αρπακτικά των ιδιωτικοποιήσεων και στους ρατσιστές.

Η πετυχημένη καμπάνια στην πρώτη εκλογική περιφέρεια της Iσταμπούλ (στην Aσιατική πλευρά της πόλης) με 3 εκατομμύρια ψηφοφόρους, ανέδειξε τα προτερήματα της κοινής δράσης. Ο υποψήφιος ήταν ο Ουφούκ Ουράς, πρώην πρόεδρος του Κόμματος  της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης (ODP). 

Μέσα στις δύο πρώτες βδομάδες της καμπάνιας, είχαμε ανοίξει 80 εκλογικά κέντρα. Τα πιο πολλά προέκυψαν από ανεξάρτητες τοπικές πρωτοβουλίες, με τους ακτιβιστές που μάζευαν λεφτά για να  νοικιάσουν γραφεία, να βάλουν τηλέφωνα και να ριχτούν στον αγώνα. Πολλοί αγωνιστές που είχαν εγκαταλείψει την ενεργό δράση ξαναμπήκαν σε κίνηση στο πλευρό νέων ανθρώπων που τώρα γνωρίζουν για  πρώτη φορά την πολιτική της Αριστεράς.

Η καμπάνια είχε από την αρχή τη στήριξη Κούρδων αγωνιστών, αλλά πολύ γρήγορα ο Ουφούκ Ουράς,  άρχισε να προσκαλείται σε συγκεντρώσεις  Αλεβιτών ( μία  θρησκευτική μειονότητα που είναι στόχος  συστηματικών διακρίσεων). Το ίδιο έγινε με κόσμο από το CHP, το κόμμα του Μπαϊκάλ. Η οργή για την ταύτιση του CHP με τους στρατηγούς έφερε ανθρώπους στην καμπάνια του Ουράς. Η καμπάνια κατάφερε να σπάσει παλιές διαχωριστικές γραμμές. Ο Ουφούκ Ουράς κατέβηκε υποψήφιος παρά την αρχική έντονη αντίδραση του κόμματος του οποίου ήταν ηγέτης, του ODP. 

Υπάρχει μεγάλη αποφασιστικότητα από όλους που συμμετείχαν στην  καμπάνια  «να μην πάνε σπίτι τους». Δουλέψαμε μαζί, νικήσαμε μαζί. Η νέα συμμαχία πρέπει να συνεχίσει τον αγώνα και μετά τις εκλογές. Ο Ουφούκ Ουράς έκανε έκκληση για μία νέα Αριστερά στην ομιλία του την βραδιά των εκλογών, μετά την επιτυχία του. Αυτά είναι άσχημα νέα για τους στρατηγούς και τα αφεντικά τους στην Τουρκία και στην Ουάσιγκτον. Είναι καλά νέα για μάς.»